Ahojte, davate 15r.vreckove na mesiac a pripadne kolko? Ak dieta cestuje za skolou kazdy den, obedy a autobus neratam, to je samozrejmost. Diskoteky tiez este nie a este, vekom zvysujete vreckove?
Syn ide do 3. na ZS, vreckové ma 2e na tyzden. Učí sa tym hospodáriť, sporiť, kupi si potom nieco drobne co sa mu paci. Niekedy sj darček pre mna a muza.
@danielahamar moj syn je skromný. 5 eur na bus raz za týždeň a tak 5 eur navyše. On si z tých 5 dokáže ešte ušetriť... Seky platim, a drobnosti v škole mi ani nehovorí a platí si sam.. ma 19 a ide do 4 na strednej
@danielahamar pravidelne nedávam, občas poslem 10-20€ na účet, možno raz do mesiaca. Od úctu mi chodí SMS, vidím, čo kupuje. Zvycajne je zo kozmetika, oblečenie, školské potreby.
Do ruky jej sám občas 2-5€, keď ide niekam von do kina, alebo ak by platila niečo v škole a tak. Má 17.
Mladší má 11 a on má tiež peniaze na úcte, míňa len pod dohľadom, sám si ešte nekupuje nič, len občas zmrzlinu sa naučil kúpiť si cestou zo školy.
@hettinka tiez mam ich ucty pod kontrolou ja, takze vidim, kolko vyberie, ale tak kartu nenosi so sebou ani jeden
@danielahamar poistka, výlet , vystúpenie keď majú. Ja sama nechápem ale jemu to fakt stačí 😀.. von nechodí ak tak raz za cas na kofolu, alebo si kupi kebab ked mal slaby obed
@danielahamar ja som radšej, ak platia kartou. Mladá hotovosť minie, ani sama nevie kde. Len zrazu nemá.
Mala obdobie, keď si nevzala desiatu a minula 2-3€ na desiatu. To som jej hneď povedala, že takto rozflaka peniaze za týždeň a nebude mat nič. Tak si už poctivo balí z domu.
Žiadne som nedávala. Náklady súvisiace so školou vrátane dopravy som jej platila, oblečenie, strava, hygienické potreby takisto. Na výdavky typu - posedenie s kamoškami, kino, xty pár topánok, ktoré “musela” mat, lak na nechty, lebo 20 nestačí atď, skratka na všetky takéto srandicky si jednoducho zarobila. Nie preto, žeby sme na to nemali, ale preto, aby si uvedomila hodnotu prace a peňazí. Nevidím jeden dôvod dávať teenagerovi moje peniaze na rozhadzovanie, keď chce, môže rozhadzovať svoje. Lekcia bola úspešná, prešli sme z reči - mami, však to je len $30 na reči - $30? Tak veľa?, toľko za to nedám. Ťažko zarobené peniaze sa akosi aj ťažko míňajú...
@danielahamar syn ma ucet založeny az teraz, lebo začal brigádovať.. prvé čo si kupil boli knihy. Prvy den po brigade som ho čakala a ze zarobil som si na ďalší diel .. 😀
Mne mamka dávala 20€ mesačne kym som nezačala popri strednej aj robiť a v poslednom 4tom ročníku som už mala brigádu s platom 500€ za 15 dni (viac dní sa ťahať nedalo) ale tých 20€ kym som bola prvačka a druhačka mi stačilo 🙂 aspoň som sa naučila šetriť si peniažky 🙂
Môj má 15rokov, dostáva 2€ na týždeň, na strednej mu budeme dávať 5€ týždenne, to je maximum. On si väčšinu aj tak odlozi...Brigáduje, tak si zarobí, šetrí si na vodičák, polku mu zaplatím ja, polku si musí sám.
@danielahamar davam, pekne si šetrí a naučil sa, ze nemusi si kupit kazdu blbost, ktoru vidi
@cawes ja 20sk. To ma ale tak ze ide do kina, s kamoskami na caj. Chodia cez vikend kamoske do Ba alebo pezinku. Oni pridu k nam na vikend a idu von. Chce si kupit kozmetiku, tricko. Uz nepyta. Dokaze si usetrit a kupi si superstary alebo si setri na znackove rifle, mikinu. A potom si kupi za svoje. Teraz si setri na notebook vsetky peniazky co dostala od babiek narodky, meniny a usetrene.chcem aby si vedela aj usetrit nie len vsetko dostat. Ale na brigadu doteraz moc nemohla 16 ma az teraz cez prazky. Tak hadam aj to sa jej postasti.
Dcera ma 12. Uz dva roky dostava 4€ na tyzden, posledny rok ma aj ucet a kartu, ale ona je stryko drzgros a neminie nic, len ked jej obcas stara mama podstrci 10€, tak tie padnu za vlast (obvykle nejaky darcek pre niekoho). Zatial sumu nezvysujeme, mozno od 15 to pojde o euro hore. Brigada nehrozi, chodi na vrazednu skolu, do toho kruzky a aj fakt, ze ponuka je tu mizerna aj pre studentov, nieto este pre deti pod 18 rokov.
dík baby, takže od 10 do 20 eur za mesiac je suma ok
@vroni tiež to nevidím cez školu aby brigádoval, skôr som myslela, len cez let.prázdniny
@vroni moja dcéra brigádu zháňala, ale bud to bolo úplne nevhodné, alebo zderstvo za naozaj minimálnu mzdu, alebo berú až po 18-ke... takže nebrigáduje, ale na budúce prázdniny už isto chce, bude mať 18 už.
Inak, u nás míňanie začalo až na strednej škole, dovtedy mala všetky peniaze odložené, neminula skoro nič. Ale ako začala chodiť do mesta, sama po obchodoch, aj viac von, tak začala aj viac míňať.
@hettinka da sa zohnat brigada uz od 16 ale je pravda ze s hodinovou mzdou je to veru bieda, ked som mala 15 som brigadovala a sama si zarabala lebo som bola do toho nutena ak som chcela chodit na skolske vylety, nasi na to nemali peniaze. svoje dieta nebudem ale do toho tlacit a radsej nech sa naplno venuje skole, ak bude chciet moze nejaku brigadu cez prazdniny, skola je u mna prvorada.
@hettinka, tu je problem, ze vsetky tie “detske“ brigady ako roznasanie letakov ci letne vypomoci robia Madari, Slovaci, Poliaci a urobia za rovnaku (mizernu) placu trojnasobok prace oproti 15, 16-rocnym. Takze nie je sanca. Obcas sa najde nejake to doucko, ale moje dieta nema (zatial?) ucitelske geny, uvidime, ako to bude za tie styri roky...
@marika142 tiež zo tak beriem, škola prvoradá. Zatiaľ na to mame, aby mali deti všetko potrebné, aj istý nadštandard. A oni zasa doma vela pomáhajú, poslúchajú, nepapuluju.
A peniaze staršia nepyta, poteší sa, ak jej my, alebo starí rodičia dáme. Ale keď má finančne suchoty, uskromní sa.
u nás sa kupuje keď potrebujú, syn napr. 15e na futbal ale majú v tom obedy na celú sezónu, potom mu dávame už len po 2e na nejakú kofolu a tak...najstaršia na porovnanie je VŚ, tej dávame 20e na týždeň, okrem ostatného čo treba zaplatiť, internát, cesta, strava /to jej dávam stravné lístky/ pretože sa stravuje mimo internátu...ale keď potrebujú viac, a povedia na čo, tak dáme viac samozrejme. ono je to individualne, kolko komu a na čo.
Moja 15 brigaduje to si odklada ma svoj ucst a kartu k nemu plus ma moju calio kartu kde.dostavam prispevok na stravu od zamestnavatela a ona si kupuje desiatu a plus nakupy domov lebo varieva vecere
Vreckove jej davam 50 na mesiac to ma na kino a co chce aj oblecko si kupi z toho kozmetiku zvysok si odklada
@anina37, aj my sme davali detom (muzovym, nase este nemaju ten vek) na 18 vodicak. Moje dieta si nan zrejme nenasetri. Ma kazdy den do piatej skolu plus trikrat do tyzdna kruzky a priprava veci do skoly - proste brigada je dost iluzorna, mozno na par hodin jeden den v tyzdni. Beriem to tak, ze jej “pracou“ je skola a brigada len mozne a nie nevyhnutne plus. Ale samozrejme, ma 12 a nie 15...
Naša si robí vodicak teraz v 17-ich. Mala naň dve tretiny, to si odkladala z menín, narodenín.
@vroni len má zaujalo, do 17:00 je v škole na ZŠ? To má akosi dlho, nie? Naša chodí na ťažký gympel, mávajú aj 8 hodín, ale nie každý deň. Krúžok má len jeden (školský) a chodila do tanečnej. Brigádu by stíhala ale len cez prázdniny, ak by som nechcela, aby chodila v noci domov.
@hettinka, chodi na osemrocny gympel, skola je celodenna, ziadna druzina, ale zase nemavaju klasicke domace ulohy, skor take dlhodobejsie veci ako projekty, referaty, prezentacie a tak. Kruzky ma alebo v skole alebo hned pri nej, ale tiez obcas konci o siedmej... Ved som pisala, ze chodi na vrazednu skolu. Ale je jedna z najlepsich v Europe (ta skola, nie moja dcera 😂 )
@danielahamar ja davam 15€ na tyzden. Cestuje zadarmo vlakom a obedy ma zaplatene. Diskoteky este nenavstevuje. Teraz uz ide do druheho rocnika a na sume zatial zostaneme.