Vráti sa mi nezdaniteľná časť základu dane naraz na konci roka?

erik1234
2. okt 2014

Dobry den,
pri nastupe do zamestnania som zaskrtol som ze si neuplatnujem narok na nezdanitelnu cast zakladu dane. Z toho ako to chapem ja tak zamestnavatel by pri vypocte mojej cistej mzdy zdanoval vsetko nad cca 330 eur. Momentalne mam preto nizsiu cistu mesacnu mzdu co by mi mozno az tak nevadilo ak by som vedel ze som o peniaze neprisiel a budu mi vratene. Chcem sa preto spytat ze ak sa mi automaticky tato nezdanitelna ciastka nepridava k cistemu platu, bude mi tato suma navratena cela pri danovom vyrovnani niekedy v marci naraz alebo je nutne ist za uctovnickou nech skusime zmenit pracovnu zmluvu alebo o peniaze v mesiacoch co som si neuplatnoval tento narok uz nenavratne pridem.
Dakujem za odpovede

janebi
2. okt 2014

Ja by som vám odporúčila podať si sám daňové priznanie, kde si túto čiastku uplatníte.

sharmana
2. okt 2014

Ak si si neuplatnoval nezdanitelnu cast kladu dane, tak sa ti vráti celá. Toto vracia Danový úrad. Pokial si urobíš sám daňové priznanie a podáš na Daňovom úrade, tak ti tie peniaze pošlú na tvoj účet. Pokial to za teba robí účtovníčka v tvojej práci, tak ich dostaneš v práci na ruku alebo ti to zamestnávatel pošle na účet, tak ako dostávaš výplat.
Toto však až v ročnom zúčtovaní dane za rok 2014, pričom danové priznania sa podávajú do konca marca 2015.

evittam
2. okt 2014

@erik1234 Pozor, hovoríte o uplatnení nezdaniteľnej časti základu dane - tá sa nevracia. Keď si ju uplatní, tak sa vráti len uhradená daň, ktorá bola strhnutá zamestnávateľom. 🙂. A ak chceš aby ti nezdaniteľná časť bola uplatňovaná každý mesiac, treba v práci o to požiadať a mzdárka by ti mala dať podpísať tlačivo - je to " V Y H L Á S E N I E na zdanenie príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti podľa zákona č. 595 ⁄2003 Z. z. o dani z príjmov".

orsulka
2. okt 2014

nezdanitelná časť základu dane sa nevracia celá...služí na zníženie dani a to bud v mesiaci ,alebo potom pri ročnom zúčtovaní dane, prípadne pri podaní dan. priznania. Pokial v mesiaci nemáte uplatnenú nezdanitelnu cast základu dane, platíte týmto pádom dan. Pri ročnom zúčtovaní dane, resp. pri dan. priznaní si uplatníte nezdanitelnu čast základu dane za celý rok. Následne pri výpočte Vám musí byť vrátená daň, avšak nie viac ako ste odviedli do štátu. Štát vráti len tolko kolko ste mu odviedli.