Vrátenie sa zo zahraničia a rozvod

maruska1312
13. jún 2020

Dobri večer ma niekto skúsenosť ako postupovať ci sa najprv rozviesť a tak vrátiť na SR alebo vrátiť sa na SR a tam požiadať o rozvod. Obaja sme Slováci a mame jedno dieta. Ja som momentalne aj nezamestnaná a nemám žiaden príjem. Za každú radu vopred ďakujem 😘

syslik81
13. jún 2020

zalezi kde zijes .. vatsinou je rozvod na sk tychlejsi a jednodujhsi a hlavne lacnejsi ako v zahranici

maruska1312
autor
14. jún 2020

@syslik81 v Nemecku žijeme už 7rokov ale obaja sme Slováci ale keď odídem na SR on chce ostať tu v de a dokiaľ nebudeme rozvedený tak asi nedostanem nič od štátu ci?

marca12
14. jún 2020

@maruska1312 mate deti? Narodili sa tam? To hlavne pories,lebo ak nie dobre vychadzate,moze ta udat za unos. A rozvadzala by som sa na slovensku.

evita2222
14. jún 2020

@maruska1312 nerozumiem čo od štátu? Od Nemecka či Slovenska?

maruska1312
autor
14. jún 2020

@marca12 mame 2rocneho narodil sa v de ale národnosť ma SR. Práve zisťujem si ako mam postupovať lebo on nechce sa ani rozviesť boji sa samoty ale pije stále

maruska1312
autor
14. jún 2020

@evita2222 keď sa vrátim na SR ci uznajú mi podporu v nezamestnanosti.

marca12
14. jún 2020

@maruska1312 neviem ako sa to presne vola,ale dieta tam mate hlasene,registrovane,takze to budes musiet odhlasit a bude to musiet podpisat aj on.

daganov
14. jún 2020

@maruska1312 tvoj manžel súhlasí s tým, že pôjdeš so synom na Slovensko? Ak nie, môže robiť problémy a v podstate ho aj chápem, je to aj jeho syn. Nedá sa ti zamestnať sa tam? Si bez príjmu, nebudeš to mať ľahké. Pravdepodobne sa spoliehaš na pomoc rodiny na Slovensku, čo je pochopiteľné, ale budeš sa musieť zamestnať či už tu alebo tam, na podporu sa nespoliehaj.

syslik81
14. jún 2020

@maruska1312 neviem nemecke zakony .. no rozviedla by som sa na sk .. ak sa rozvedies v nemecku a odides s dietatom oznami to ako unos ... nasla by som si free pravnu poradnu na sk s skusila sa poradit .. pripadne aj tu na konovi je daka skupina s pravnikmi

alenah31
14. jún 2020

@maruska1312 pokial si sa vydavala na svk aj rozvadzat sa budes na svk. Navrh na rozvod, zverenie dietata do starostlivosti a urcenie vyzivneho mozes podat pisomne aj z de - na prislusny os, pod ktory spadas podla miesta tvojho trv. pobytu. Na sud sa musite dostavit osobne, v zastupeni pravnika alebo sa nechas zastupovat tretou (dospelou) osobou, ktorej pre tento ukon vystavis plnu moc. Syn sa narodil v de - je to obvykle miesto jeho pobytu, po rozvode budez potrebovat suhlas otca, aby si smela s dietatom spät na svk. Ale nie je to nic zlozite, je to len neprijemne - rozvod nikdy nie je sranda, nikto sa z toho netesi. Dobre si to rozmysli - hlavne dovody pre a proti. Spät to uz nevezmes.

alexk12
14. jún 2020

@maruska1312 ak nemáš od robene nedostaneš na sk nič nechápem čo chceš dostat

sisaka
14. jún 2020

@alenah31 len k prvej vete - nie je pravda, že ak sa vydaš na Slovensku aj rozvádzať sa musíš tam.

maruska1312
autor
14. jún 2020

Ďakujem vám za každú radu

katusqa9
14. jún 2020

@maruska1312 o podporu v nezamestnanosti si treba žiadať v tom štáte, kde boli platené odvody ak podporu schvália, dá sa požiadať o export dávky na Slovensko (vystavia Ti formulár U2, zaeviduješ sa na ÚPSVaR na Slovensku a následne ideš na SP s vyplnenou žiadosťou o dávku v nezamestnanosti, potvrdením o evidencii a formulárom U2) SP bude posielať mesačne hlásenia, že si naďalej evidovaná (do tej doby do kedy Ti schvália nárok na podporu v nezamestnanosti v Nemecku uvedené to bude vo formulári U2) a peniaze budeš dostávať z Nemecka.
Dá sa požiadať o podporu aj na Slovenku, k tomu je potrebný formulár U1 ale musíš preukázať zachovanie centra záujmov na Slovenku .... Syn sa narodil v Nemecku, boli ste tam celá rodina tak nárok na podporu by nevznikol nakoľko ste tam boli dlhšie ako 3 roky
https://www.socpoist.sk/formulare-potvrdzujuce-...