Vrátenie rezervačnej zálohy za nehnuteľnosť

3. nov 2024

Vo štvrtok sme s partnerom zaplatili rezerváciu za dom 3 tis....ale cez vík sa stali iste veci a vzťah ukončujeme..dom sa nekupuje
Maklér nám má povinnosť peniaze vrátiť?

klara351
3. nov 2024

Zavisi od toho, co mate v zmluve, ale predpokladam, ze nie.

veselo_neveselo
3. nov 2024

Nema, ten poplatok existuje presne pre tieto pripady. Prestuduj si zmluvu, co si uzavrela.

gejb
3. nov 2024

Obávam sa že nie.
Záloha sa platí práve preto aby ľudia od kúpy neodskocili.

patka06
3. nov 2024

Prečítajte si, čo máte v zmluve.
Povinnosť vrátiť nemá, riadi sa zmluvou

sense
3. nov 2024

Veď pozri čo máš v zmluve

katka2602
3. nov 2024

Aký zmysel by mala záloha, keby sa potom len tak vracala? Na 99% nie, nevrátia, ale všetko to musíš mať napísané v zmluve.

sasa1310
3. nov 2024

nie, nemá povinnosť. To sa rozdelí medzi realitkou a predávajúcim. Preto je to záväzné a teda prišli ste o 3000 eur

rachel36a
3. nov 2024

Rezervácia zaloha je nevrátia. Pravve preto sa skladá, aby kupujúci neodstupili bezdôvodne od kúpy.

gemerka17
3. nov 2024

Môže vrátiť. Záleží ako je postavená zmluva. Niekedy je v prospech kupujúcich (kvôli uveru, ak by nahodou nedostal) a proste sa to kupujúcemu cele vráti. Pozri co máš uvedené v rezervacnej dohode. Ta je svätá.

h2
3. nov 2024

No jedine ešte môžeš skúsiť hneď v pondelok ráno ísť za maklérom a pokúsiť sa ho ukecať. Zálohu ste dali vo štvrtok, medzitým bol sviatok a víkend... Pri troche dobrej vôle by vám mohol zálohu vrátiť, najmä, ak sú o dom ďalší záujemcovia. Ale, ako už bolo povedané, urobiť to nemusí.

gemerka17
3. nov 2024

@h2 maklér sa musí riadit podľa zmluvy. Ukecat nie je vhodné, keďže ak by záloha padla, tak si ju delia na poli s majiteľom. Čiže sam o tom rozhodnúť nemôže. Aj maklér aj majiteľ nehnuteľností by sa museli zlutovat a o tom pochybujem (najmä ak to nie je nehnutelnost o ktorú sa všetci pobijú).

tilly
3. nov 2024

Nie. Veď na to sa robí rezervácia, aby ste si kúpu len tak nerozmysleli.

h2
3. nov 2024

@gemerka17 Ale skúsiť môže. Keď neskúsi, tak to nevyjde na 100%. Keď aspoň skúsi, vždy je nejaká šanca, hoci minimálna. 🤷🏻‍♀️

ukgirls
3. nov 2024

zaloha sa dava aj na preplatenie vydavkou s predpriptavou zmluvy ..cim skor zavolaj maklerovi vysvetli situaciu a mozno bude mat zlutovanie a vrati aspon cast ..ale povinnost nema ..

sasa1310
3. nov 2024

@h2 nevrátia. Záloha sa vracia len v prípade, že by nastal problém zo strany predávajúcich. Že si predávajúci rozmyslí predaj nehnuteľnosti ako tu autorka kúpu nehnuteľnosti. Len vtedy je maklér povinný vrátiť rezervačnú zálohu kupujúcim.

h2
3. nov 2024

@sasa1310 Ja nepíšem o tom, či je povinný. Ale že možno by bol ochotný.

doriiis
3. nov 2024

To bude veru drahy rozchod.😐

gemerka17
3. nov 2024

@doriiis 3000 eur nie je taká suma, pre ktorú by sa mal rútiť svet. Zamrzí ale došetrí sa. Najmä radšej zistiť, že ten partner nie je vhodný pre život ako ísť spolu do hypotéky a mať dieťa. A pokiaľ takéto zistenie stojí len 3000 eur, fakt to nie je tragédia.

beata_k
3. nov 2024

@gemerka17 To by ma zaujimalo, co take sa moze za vikend stat, ze je koniec vztahu. Bud to doteraz autorka prehliadala alebo sa obaja zduli jak male deti.

sasa1310
3. nov 2024

@beata_k nevera

beata_k
3. nov 2024

@sasa1310 To ano

kitycat
3. nov 2024

Ved ta rezervacna zaloha bola hlavne pre vas. Aby vam trn dom nikto iny nevzal.
To ze ste sa rozisli je na houby, ale realitak s tym predsa nic nema. Bola by to len dobra vola a tvoje stastie v nestasti.

sasa1310
3. nov 2024

@h2 no v podstate o tom bude rozhodovať hlavne predávajúci či? lebo rezervačná zmluva sa podpisuje v prvom rade medzi predávajúcim a kupujúcim a o rezervačnú zálohu je potom znížená cena. Ale samozrejme, že to je väčšinou provízia realitky. Každopádne skúsiť môže a určite aj vyskúša. Ja som len chcela napísať, že nech s tým na 90 % neráta.

mirola
3. nov 2024

zvacsa to byva tak ze ta rezervacna zaloha zostava v realitnej kancelarii ako v uschove, ked od kupy odskoci kupujuci tato zaloha sa rozdeli rovnym dielom a polka zostava realitke a polka ide predavajucim ako odskodne. Stretla som sa s tym, ze sa rezervacka uz vratila.. ale islo o tragicku udalost, kde kupujuci zahynul. No v takomto pripade ako je ten Vas sa rezervacka nevracia. Preco by to robili a dobrovolne sa kratili o zisk? To, ze vy ste sa rozidli je bohuzial Vas a nie ich problem.

h2
3. nov 2024

@beata_k Ináč toto je tiež zaujímavá otázka. Ešte vo štvrtok s niekým plánujem spoločný život do tej miery, že spolu kupujeme dom a o 2 dni na to už rozchod??? 😦

doriiis
3. nov 2024

@gemerka17 ...no tak,čo uz iné autorke ostáva.Peniaze im nevrátia.
Treba to predýchať a ísť ďalej.Aj takéto situácie prináša život 🤷🏻‍♀️

katka2602
3. nov 2024

@h2 mohla zistiť, že ju podvádza (podviedol), na to netreba pár dní, ale par minút 🤷‍♀️.

belllinka
3. nov 2024

@h2 ja si myslim, ze to je iba vymysleny dovod a cez vikend si to iba rozmysleli

alickapusinka
3. nov 2024

Určite vám nič nevráti.Toto služi na to.Dom ak ste išli kúpovať tak zaloha je na to že sa delí pre rodinu ktora išla predať nehnuteľnosť a RK.

h2
3. nov 2024

@katka2602 Tak ale to už je aká náhoda, že akurát vtedy by to zistila! A chlap, čo má milenku, si ide s partnerkou (nie manželkou) kupovať dom? Nejako sa mi to nezdá.