Dobrý deň.
Už som si tu raz išla po radu, keď mi prenajímateľka bytu vyrúbala nedoplatok 150eur/mesiac/energie... teraz konečne z bytu odchádzam. Riadne s výpovednou dobou. Volala som minulý týždeň s majiteľkou a padla otázka na vratný depozit, ktorý mi vraj vráti až budúci rok niekedy v máji/júni, keď príde vyúčtovanie energií. Vraj ona to takto robí vždy, aby nemusela nedoplatky vymáhať súdnou cestou (má na firmu takto viac bytov v Bratislave). Na internete som ale čítala, že sa má vrátiť najneskôr 1 mesiac po odovzdaní bytu. Odchádzam k 31.09. Je to prosím Vás v poriadku? Alebo je to len sofistikovanejšia cesta, ako si nechá 700eur, nakoľko som v byte nič nezničila a aj ten nedoplatok bola len jej vymyslená excelovská tabuľka a nič oficiálne? :( Zajtra mám zaplatiť posledný nájom a napadlo mi, či ho vôbec platiť. Nechcem problémy, ale príde mi, že ten depozit viac neuvidím + si ešte vymyslí, že jej to nestačí a mám jej doplatiť. Čo mám prosím robiť? Aký postoj zaujať a aké argumenty použiť?
Ďakujem
ja to tiez tak robim, pokial mi nedojde vyuctovanie za byt, mam depozit 2x najom, jednu cast som vratila, ked byt nebol poskodeny, druhu cast vraciam az po vyuctovani, mam to vsak zakotvene v zmluve
Podmienky vrátenia depozitu nájdeš v nájomnej zmluve.
Je úplne bežné, že sa vracia až po vyúčtovaní energií,t.j. máj/jún
Ja som teda vždy dostala depozit hneď po odsťahovaní z bytu. Žiadne že maj/jún. Treba si prečítať zmluvu.
Máš odpísaný stav meračov na začiatku prenájmu? Ženy, opravte ma, ak sa mýlim: chápem, že nevieme, čo je v zmluve. Ale prakticky predsa viem prepočítať energie cez počiatočný stav a konečný stav meračov konkrétneho prenájmu. Aj tak by musela majiteľka prepočítavať preplatky/doplatky cez počet mesiacov z výslednej sumy vyúčtovania.
Ja by som toto zakázal, blokovať niekomu peniaze pol roka - trištvrte roka, lebo ona nevie, aký príde nedoplatok....stav meračov sa dá pozrieť a približne prepočítať...lenže vydriduch nechce prísť ani o 5€, ak by prepočet náhodou nebol úplne presný...
ja by som takúto zmluvu nepodpísal...ak by to nepodpísal nikto, upustili by majitelia od takého konania...
31.9. neexistuje. V zmluve je čo napísané?