Vrátenie depozitu

28. aug 2022

Pekný deň. S manželom žijeme v zahraničí, máme prenajatý byt. Teraz nám končí zmluva, s majiteľmi sme sa dohodli, že zmluvu predlžovať nebudeme. Sťahujeme sa teda inam.
Pri podpise zmluvy sme platili depozit za byt. Tento depozit je vratný po skončení nájmu, samozrejme ak nedošlo k nejakým škodám. Majiteľka nám ale povedala, že si depozit ponechá do vyučovania, teda do septembra. Zo zákona na to právo nemá, naopak, zákon hovorí v tomto prípade o bezdôvodnom obohatení.
Neviem teda, či trvať na vrátení depozitu hneď alebo to nechať tak a počkať ten mesiac na vyúčtovanie.

lenuska9999
28. aug 2022

Je to asi jedno už, september je za pár dní. No žiadala by som si to vyúčtovanie vidieť. Ak máte teda v zmluve, že nedoplatky hradite vy. Ak nie , žiadala by som depozit hneď

sense
28. aug 2022

Prenajatý byt mate v zahraničí predpokladám, nepíšes kde ale treba sa pozrieť ako to mate v zmluve. Tu kde bývam ja resp ja som mala tak ze na vrátenie depozitu mala 30 dní, to je lehota kedy ma čas na zistenie prípadných škôd a jej nápravu.

autor
28. aug 2022

Samozrejme, všetky nedoplatky platíme my. Veď my sme tu bývali. Chápem majiteľku, že sa chce za každú cenu vyhnúť tomu, že v prípade nedoplatku od nás nedostane peniaze. Čo zase mňa tak trochu urazilo, keďže sme bezproblémoví nájomníci, nájomné bolo zaplatené vždy včas, byt je v perfektnom stave. Bol nedoplatok za minulý rok za vodu, po vyučovaní sme jej hneď poslali peniaze na účet. Takže báť sa nemusí. Ale samozrejme to chápem, človek nikdy nevie. Mňa urazilo akým spôsobom sa s nami bavila, bola dosť arogantná a ani nepremýšľala, že by nám depozit hneď vrátila, aj keď zákon hovorí iné. Riešili sme to informatívne s právničkou a dala n za pravdu, depozit musí byť vrátený v deň ukončenia nájmu napriek tomu, že ešte nie sú známe nedoplatky. Mňa zaskočila jej arogancia.

luccija
28. aug 2022

Tak pokým si platila bolo dobre🙂nevyznám sa v tom, ale chápem aj ju mali ste minulý rok nedoplatok, teraz vráti kauciu a nedoplatok nezaplatíte...skôr Ta urazilo to správanie a nedôvera.

autor
28. aug 2022

@luccija Bol tam maličký nedoplatok, ktorý sme uhradili okamžite. Majiteľka mala malé zálohy, predtým tam býval jeden človek a potom ja s manželom a dvaja majú vždy väčšiu spotrebu vody.
Aj ja ju chápem, zase nás tak dobre nepozná a aj človek, ktorý sa zdá byť slušný môže byť zrazu problémový, to moc dobre viem.

autor
28. aug 2022

@luccija Úprimne? Áno, urazilo ma jej správanie a zaskočila tá arogancia. Ak by to podala inak, nemala by som problém jej vyjsť v ústrety.

luccija
28. aug 2022

Tak by som jej povedala to, čo povedala právnicka, ale že, keď trvá na svojom tak nech si depozit podrží do vyúčtovania.Aby vedela, že nie si hlúpa...ja nemám rada takého správanie, aroganciu.Alebo sa nad ňu povznes...

simsalabim
28. aug 2022

No ja prenajimam a v zmluve mam, ze depozit si nechavam do najblizsieho vyuctovania. Povazujem to za lepsie ako ich potom kto vie kde nahanat. Aj bytove druzstvo, plynarne ci elektrarne maju vyuctovanie len raz rocne. A u teba to je zalezitost par dni… vobec nemusis cakat mesiace.

oli18
28. aug 2022

Ja by som pistupovala rovnako. Byt uz sice neprenajimam, ale bola som s najomnikom kvoli nedoplatku az na sude. A aky bezproblemovy bol, kym byval...

autor
28. aug 2022

@oli18 Preto píšem, že chápem majiteľku. Jej vystupovanie a arogantné správanie nás ale dostalo. Zákon hovorí jasne, napriek tomu by sme boli ochotní pristúpiť na ten mesiac do vyúčtovania. Keby sa chovala inak ..

autor
28. aug 2022

@luccija Urobíme to rovnako. Nechcem sa s nikým doťahovať, nás ten mesiac nezabije, ale teda za to správanie mám sto chutí žiadať ho späť ihneď