Vrátenie daru a hypotéka

31. dec 2021

Ahojte prosím vás potrebujem poradiť..ak niekto daruje darovacou zmluvou nehnuteľnosti napr matka synovi a syn si na prerábku nehnuteľnosti zoberie hypotéku tak že nehnuteľnosť záťaži môže matka vysúdiť vrátenie daru aj v takomto prípade?

loginexistuje
31. dec 2021

samozrejme ze moze vysudit spat a syn sa potom bude sudit s matkou o zhodnotenie nehnutelnosti (ine sudne konanie) ale vysudit spat dar nie je uplne jednoduche ale da sa

ivkazba
31. dec 2021

Na to, aby vyhrala súd ohľadom vrátenia daru by musela mať veľmi vážny dôvod. Inak je to viac menej takmer nemožné. Že zaťažil byt hypotékou... aj prvák na právnickej fakulte by jej povedal, že šanca uspieť na súde a vrátenie daru z tohto dôvodu sa rovná absolútnej nule.

autor
31. dec 2021

Viete ide o to že mužovi svokra darovala pred siedmimi rokmi byt v ktorom bývame s dcérou so svokrou sme vždy super vychádzali až kým si nenasla pred troma rokmi nového muža keďže bola vdova a odvtedy išiel vzťah medzi ňou a mojim.muzom dole vodou jej muž ju neskutočne hucka asi proti každému v jej rodine a najviac proti jej synovi..posledné mesiace sa môj muž už s matkou ani nestyka a nerozpráva len odkazy cezo mňa..a už sa aj vyhráža že nám vezme byť..

autor
31. dec 2021

Byt bol starší tak sme.zobrali úver a prerobili..a už svokrin muž mal blbé reči že jeho brat je právnik a kľudne nám môžu byť zobrať teda požiadať súdne o vrátenie daru a my budeme pekne ďalej platit hypotéku

ivkazba
31. dec 2021

Byt patrí tvojmu mužovi. Vziať mu teda nemôže. Môže podať na súd návrh na vrátenie daru. Ako som už písala, aby súd tomuto vyhovel, museli by existovať veľmi vážne dôvody. Z toho čo píšeš je jej úspech v prípadnom súdnom konaní nulový.

ivkazba
31. dec 2021

Nerieš reči človeka. Môže mať aj 10 bratov a všetci môžu byť právnici. Na súde nie je možné toto uviesť ako dôvod požiadavky vrátenia daru. Je tu skupina Právne poradenstvo, túto otázku tam riešime pomerne často. Pridaj sa do skupiny, pod lupu si daj "vratenie daru" a pod a to čo píšem tam nájdeš potvrdené viac krát.

Takže reči s mužom ignorujte.

zuzkaa1991
31. dec 2021

Necitala som do konca ale ak chapem sa bojíte aby ste neprisli o nehnuteľnosť tak da sa napadnút darovacu zmluvu ak by ona napadla ale nevyhrala by si sud ( aj na dlhe roky) riesila som podobne ocovi som darovala zachoval sa ako sa zachoval chcela som zrusit darovacu zmluvu do polroka a uz sa nedalo a s 3 pravnikmi som to zriesila....vyhrala by som ak by som podavala na oca tresne stihanie bud by ma napadal fyzicky ale inac....tak mala sanca by bola...takze skratka darovacu zmluvu da sa napadnút ale neuspesne ;) vyhrať

sylvester01
31. dec 2021

§ 360 obcianskeho zakonika si precitaj co to obnasa, pokial mate z matku dobre vztahy tak bych to neriesil

draik
31. dec 2021
sylvester01
31. dec 2021

@draik okey

mihula
31. dec 2021

ak dieta dostalo darovacou zmluvou nehnutelnost,a prestalo sa o rodica dlhodobo zaujímat a rodič to vie na sude dokazat,myslím si,že by rodič uspel laik

kamatopo
31. dec 2021

Ach tie rodinné vzťahy. Ako nech ma svokra noveho muža veď ma na to právo ,aké syn je syn a najskôr by si mala spraviť poriadok s mužickom akým právom hovorí také reči o bratovi právnikovi a vrátení daru. 🤦Veď krv neni voda a dala to svojmu dieťaťi.

kamatopo
31. dec 2021

@mihula myslím že nezaujímat znamená nestarat sa o rodiča vo vyššom veku keď je odkázaný na pomoc dieťa. Toto mi príde že nový manžel ide po synovi. Tu by si mala matka spraviť poriadok. Toto nie je zanedbavanie povinnosti voči rodičovi, ale skôr nový manžel neznesie syna svojej ženy a hucka ju proti vlastnému dieťaťu. Taktiež názor laika

banalu
1. jan 2022

Nasa stara mama si tak vysudila spat dom od svojej dcery (mojej tety). Trvalo to viac ako 10 rokov, ale dokazala to. A to medzitym teta papierovo cast domu predala, aby to babe stazila... My sme ani nevedeli, ze sa sudi, az ked prislo mame predvolanie na sud ako svedok... cize aj keby vam ten byt sudnou cestou chcela vziat, nebude to z vecera do rana a sud bude skumat vsetky okolnosti...