Ahojte, prosím poraďte.Som zamestnaná na dobu neurčitú.V októbri 2021 som otehotnela ,ale bohužiaľ potratila.Ostala som na PN.Pocas tej PN Som vo februári 2022 otehotnela zas a hned ma dali na rizikové.Cely rok 2022 som uz v praci nebola.Trvala mi PN a potom v októbri 2022 som nastúpila na materskú.Mozete ni niekto poradiť,ci ma moj manzel narok na vratku dane na mňa?Prva matersja mi nabehla v novembri.Dakujem.
dávky vyplácané zo SP sú považované za vlastný príjem manželky. Čiže spočítaj vyplatené nemocenské, tehotenskú dávku + materské - pokiaľ si sumou neprekročila sumu 4.186,75 eur môže si to uplatniť, ale len z rozdielu medzi tou sumou a sumou, ktorú si dosiahla "vlastným príjmom". Ale ja predpokladám, že dokopy je to viac čiže nárok na uplatnenie mať nebude.
Musíš spĺňať aj ďalšie požiadavky, starostlivosť o dieťa, či úrad práce a pod. Nie je to len o príjme
@1andrea111 úrad práce nie, som zamestnaná
@alenah31 Ďakujem
@1andrea111 v príspevku píše, že jej PP trvá, počas neho bola PN a momentálne MD.
Inak @autorka ak Vám bola počas PN resp. MD vyplatená nááááhodou nejaká odmena aj z nej sa stŕha daň. Ono síce kým nemáte zd. príjem v určitej výške podávať si RZD ani DP nemuste, ale urobila by som to a strhnutá daň by sa Vám vrátila. Ak ste nemali iný príjem ako nemocenské, tehotenské či materské - Vy nepodávate nič.
Ale manžel si môže uplatniť na ňu nezdaniteľnú časť len za určitých podmienok, ktoré podľa príspevku nespĺňa
@alenah31 nebola mi vyplatená nijaká odmena.Poberala som PN ( nemocenskú) od 13 týždňa tehotenstva aj tehotenský príspevok a od novembra materskú.To je všetko.
Kedy sa dieťa narodilo?
Povedzme že 1.11. sa narodilo, takže by si mohol odpočítať 2/12 z tej vyssie spomínanej sumy 4 186,75€ keby si nepoberala nemocenské dávky alebo materskú, tie sa od nczd odpocitavaju a teda mu vyjde 0 na uplatnenie. Keď budeš na rodicaku tak vtedy sa mu už oplatí požiadať o nczd na manželku.
@1andrea111 splna, nikde nepisem, ze moze za cely kal. rok, predpokladam, ze ine podmienky autorka vie kedze sa na ne nepyta...podla toho odkedy pobera materske sa dieta mohlo narodit kludne koncom oktobra....cast kal. roku si uplatnit vie....lenze prijem ma urcite vyssi.
🙂🙂🙂 poradí niekto?