Vlastný byt verzus podnájom

natalianatalka
23. sep 2015

Ahojte zienky chcela by som si vypocut nejake nazory pripadne rady ako by ste riesili moju situaciu nakolko som v tychto veciac dost neskusena 🙂 takze,zacnem od zaciatku. Mam 22 rokov a mam priatela,ktory ma 36 mame spolu rocnu dcerku. Zijeme v prenajatom 2-izbovom byte,platime najom 320 eur. Priatel zaraba cca 1200 eur ja mam rodicak..kedze o financie sa staram ja tak presne viem kolko kde miname. Myslim,ze si zijeme dost slusne,mame auto,vsetko co chcem si kupim a malej tak isto,chodime na vylety a na dovolenky. Samozrejme kazdy mesiac odkladam nejaku sumu bokom takze mame aj co to usetrene. Ale....je tu to ale..nemame vlastne byvanie. Takze sa vas pytam zienky ako to riesit? Mame uvazovat nad hypotekou a kupit si nieco vlastne? Neznizi sa nam tym ista zivotna uroven? Totiz vela znamych co mam si pobrali hypoteky,uvery,pozariadovali byvanie ale ked sa tak bavime tak hovoria ze ziju od vyplaty do vyplaty. Nikam pomaly nechodia lebo na to nemaju,lebo musia setrit. Proste taky onicom zivot...ja sa viem uskromnit ale zeby som si mala furt pocitat drobne v penazenke ci si mozem kupit toto alebo tamto a ci dozijem do dalsej vyplaty to niee. Takze sa mi prosim k tomu vyjadrite da sa mat hypoteku na krku a popritom si zit slusny zivot a dopriat si vsetky radosti co ponuka?

natalym
23. sep 2015

Pôjdeš zachvíľu do práce a budete mať dva príjmy. Neboj. Ja by som to bývanie určite riešila.

dominika6
23. sep 2015

@natalianatalka
ako máte spolu príjem cca 1400,- eur , chceš povedať že ked zaplatíš hypo cca 200,-+ 200,- nájom,budeš živoriť?...je to len 50,- rozdiel..čo ti bude chýbať...to že každý mesiac neminieš peniaze na oblečenie? alebo že nebudeš chodiť na dovolenky?...pôjdeš do roboty a príjem sa znova navýši,stačí si to rozpočítať...

pipilady
23. sep 2015

@natalianatalka hm... vidno, že ste vlastné bývanie ešte skutočne neriešili a tým pádom ani hypo... stačí ak si nahodíš do googlu ktorúkoľvek banku, klikneš na jej stránku... väčšina bánk má na nete tzv. "hypokalkulačku", kde ti vypočíta aspoň približnú sumu mesačnej splátky (samozrejme je potrebné pozrieť si aspoň približne, koľko stoja u vás byty).... a hneď by si videla, že sa bojíš neopodstatnene.
My platíme mesačne hypo + nájom 400€ (byt máme 3-izbový). To znamená, že sme o 80€ vyššie ako ty teraz, pritom bývaš v cudzom, my už vo "vlastnom" (dávam úvodzovky, keďže byt na hypo patrí v podstate 30 rokov banke... čo už 🙂 ) .... a to máme nižší mesačný príjem ako vy a teda žijeme si fajn 🙂

Kedysi som mala obdobie, že hypo v žiadnom prípade, radšej podnájom, ako 30 rokov nôž na krku. Potom sa ale finančná situácia zmenila, vzali sme si úver a ja už by som veru nebola ochotná platiť 320€ za cudzie múry... 🙂

stepanka274
23. sep 2015

súhlasím aj ja s názormi vyššie, určite ísť do vlastného, teraz sú hypo výhodné, a ako píšu dievčence, budú dva príjmy a situácia sa zase zlepší, teraz sú ešte dobré ceny aj bytov, lebo budú stúpať aj byty aj úroky. Vidím, že si zodpovedná tak držím palce aby sa podarilo výhodne zrealizovať sny. Ved sa chodte spýtať do nejakého hypocentra nezáväzne koľko by vás vyšla hypotéka na bývanie ,ktoré by vám vyhovovalo a potom si treba sadnúť a rátať, možno budete milo prekvapen nízkymi splátkami.

misinka26
23. sep 2015

Môžem sa opýtať odkiaľ si ??? Len pre potreby vypočítania hypo 🙂 ak nie si z BA kde aj garzonka stojí viac než 4 izbový byt v inej časti slovenska nemáte nad čím premýšľať ... predstav si, že vyhadzuješ 320 € mesačne do luftu,ako by si ich vyhodila z okna ... koľko je to ročne ??? to už by si mala splatenú nejakú časť vlastného bytu ... my máme hypo 90000 € a platíme cca 380 € mesačne, jasné na 30 rokov ale sme vo vlastnom, môžeme ho zvelaďovať a cítiť sa tam ako doma ... ja by som v žiadnom prípade neinvestovala do cudziaho majetku ... poraď sa s nejakým hypo poradcom, prepočítaj príjmy a výdavky a uvidíš ... ale jedno je isté, vlastné bývanie, je vlastné bývanie 🙂 Držím palce ... a inak dnes už sú všetky hypo poistené, takže sa nie je čoho báť ...

monicm
23. sep 2015

Píšem už len preto, aby som sa pridala k väčšine, určite choďte do vlastného.

Čo sa týka tých známych, problém je v tom, že okrem hypo splácajú aj milión úverov na drahé chladničky, televízory a pod. ktoré v podstate človek nepotrebuje (myslím, také drahé), zariadenie bytu musí byť najmodernejšie a hneď dokonalé.

libka1
24. sep 2015

@natalianatalka sla by som do vlastneho. Pocitat vies, naklady vase pises ze poznas, z toho si lahko vyratas aku hypoteku si mozete dovolit aby ste nezivorili. Tych priatelov co o nich hovoris asi nikto nenaucil pocitat alebo mali velke oci a teraz tru biedu. Ako si kto zariadi tak ma. Zober si z toho ponaucenie a dobre vsetko zvaz. Myslim ze sa nemate coho bat, bude len lepsie ked sa aj ty vratis do prace.

jolinka
24. sep 2015

my napr. prenajimame byt za podobnu sumu ale studentkam 😉

Je uz aj tazko dnes zohnat beznu rodinu , ktora by bola v podnajme a nechcela radsej riesit vlastne byvanie cez hypoteku.

Takze i ja som za hypo, ale v rozumnej sume, nenavysovat zbytocne na drahe zariadenie a vybavu. Myslim ze financne by vam to vyslo, o rok dva budes aj ty zarabat /alebo i skor/ a z toho co pises aky mas prehlad o vydavkoch a prijmoch, si to budete vediet ustrazit aby ste slusne vyzili a zbytocne neminali na blbosti.

sense
24. sep 2015

radsej sa trosku uskormnit a byt vo vlastnom ako platit najom ...

sandra551
24. sep 2015

@natalianatalka No podľa mňa to nie je len o tom či nájom či hypo z pohľadu peňazí, ale keď už máš raz niekde byt, tak sa sťahuje ťažšie a človek je už viac usadený na xyz rokov, si na to pripravená? Plus je to OVEĽA väčší záväzok, treba sa rozhodnúť na koho bude hypo, ak sa náhodou dačo stane tak už to nebude len o odsťahovaní si svojich škatúľ. Navyše predať byt na ktorý je hypo a ešte v takej hodnote je mission impossible. Takže nájom síce človek dáva každý mesiac "do čiernej diery" ale zároveň si tým kupuje slobodu a nepripútanosť na istú nehnuteľnosť...
Ale ak si v tomto veríš, v tvojom prípade by som šla do hypo.

bbroskynka
24. sep 2015

Určite by som volila vlastné bývanie. Sumu, ktorú dáte teraz za podnájom, vám pokryje hypotéku a aj platby za byt. Možno niečo priplatíte, ale hlavne budete vo svojom.

deniss111
24. sep 2015

@sandra551 suhlasím s tebou, hypo nie je len tak, predsa píše,že priateľ a nie manžel.. nespochybnujem to,ale...fakt sa treba rozhodnuť na koho bude hypo..

zuzu188
24. sep 2015

moj muz zaraba ako tvoj,ja mam tiez rodicak a mame hypo na byt...splatku mame 280€ + nam vzdy na konci mesiaca vracaju prispevok na byvanie 60€...a teda nezijeme od vyplaty k vyplate...do podnajmu sme ani jeden ist nechceli,tak sme si povedali,ze radsej budeme platit za svoje ako za cudzie

sandra551
24. sep 2015

@zuzu188 To máte teda mega lacné, ak sa môžem spýtať, na koľko ste brali hypo - myslím sumu...

btus
24. sep 2015

aj ked s hypotekou na krku 🙂, radsej by som byvala vo vlastnom, ako v prenajatom. Platis v podstate rovnako, akurat si v tom byte mozes zmenit co chces, nikto ti nekladie podmienky - si DOMA. Takze z mojho pohladu isto vlstny, ako podnajom.

zuzu188
24. sep 2015

@sandra551 brali sme 52tis...v case,ked sme brali hypo mal muz mensi plat

natalianatalka
autor
24. sep 2015

Dakujem zienky za reakcie. Poviem vam,teraz som dost v soku. Zatial som si o hypotekach splatkach a tak nic v bankach nezistovala nemala som ani sajnu ze mesacne splatky su v podstate len o nieco drahsie ako platime teraz najom. Naposledy ma totiz vystrasila kamaratka ktora s manzelom kupovala byt na hypo plus spotrebny uver uz neviem presne kolko ale mesacne splatky za hypo,uver a za byt maju 700 eur...a to dokopy zarabaju 900 tak preto som z toho bola taka rozcarovana ze ja si neviem predstavit zit z 200 eur na mesiac.ano viem da sa to ale musi to byt o hubu. Tak ale ako tak citam vase odpovede som trochu spokojnejsia a asi dnes hodim rec smojim drahym a zacneme to riesit cim skor. Inak my mame uzasneho pana majitela vsetko co sme v byte kedy robili nam preplatil takze sme si to spravili podla seba citim sa tu ako doma no az na tu malickost ze to nieje nas byt 😀 dokonca nam povedal,ze kedbudeme mat vazny zaujem tak nam ho za dobru cenu aj preda. No len skoda ze je to iba dvojizbak,obidvaja sme vyrastali v domoch takze uz teraz nam je maly a to este planujeme dalsie babatko 🙂 inak este na jednu vec som sa vas zabudla opytat je lepsie si vziat hypoteku ako slobodny clovek alebo manzelia spolu?

natalianatalka
autor
24. sep 2015

@misinka26 teraz zijeme vPresove ale ked by sme sli kupovat byt tak by to bolo pod Tatrami v nejakom mestecku a tam co som pozerala tak take byty ako by som chcela stoja do 60 tis. No uvidime,v kazdom pripade dakujem za typ na toho financneho poradcu to ma vobec nenapadlo 🙂

deniss111
24. sep 2015

@natalianatalka . Ak vezmete ako slobodní, hypo bude na jedneho+spoludlžník...len neviem ako to je ked si na md. Može byť napísaný na oboch, ale podielovo...Kdežto v príp. manželstva, nadobudnuta nehnuteľnosť bude bezpodielovým vlastníctvom oboch. Ja by som už bez manželstva nekupovala spoločne nehnuteľnosť. Ale to hovorím za seba, mám zlu skusenosť.

magmolatus
7. okt 2015

@natalianatalka Otazka je aký byt si kúpiš. Ak si zoberieš menšiu hypo a budeš si byt prerábať podľa vlastných predstáv bude ťa to čosi stáť. každý kto si kúpy starší byt to rieši ako výmena starej elektorinštalácie, nové stierky, malovky, nový nábytok atd, ale na druhej strane splácaš svoje, nie niekomu do vrecka a vyzerá to presne tak ako si predstavuješ ty.
Ak si kúpiš starší byt a nič do neho nevrazíš nebude ťa to o nič viac stáť ako podnájom a je to tvoje.

mojaviki
7. okt 2015

Tak urcite vlastny byt mi tiez byvame v podnajme....ale keby sme mali taky zarobok ako vy tak urcite by sme na nic necakali....ale bohuzial...zivot je taky....a ked teraz si vies odlozit tak tie odlozene peniasky vlastne mozu ist na tu pozicku....urcite za mna ano svoj byt....taka stasna by som bola keby som si to ja mohla dovolit🙂 🙂 🙂 🙂

stlienka
12. nov 2015

Určite by som riešila hypotéku, len pre info 100.000,- na 30 rokov splátka 360,- eur, takže tiež by som nerozmýsľala. A máš svoje.