Vdovské a sirotské

kociar
20. jún 2024

Dobrý neskorý večer.
Mám otázku ohľadom vdovskeho a sirotskeho dôchodku.
Všetky papiere sú odovzdané povedala mi pani na úrade, že mám čakať.....moja otázka znie ako dlho sa čaká a to je všetko nebudem podpisovať nejakú žiadosť ešte alebo ako? Aby som vedela na čo sa pripraviť aby som neprišla o nervy.
A ešte jedna otázka existuje nejaký jednorazový príspevok keď ako ja matka 2 deti , nižší úväzok v práci, podnájom.
Ďakujem

pribinak
20. jún 2024

@kociar myslím že na spracovanie tvojej žiadosti majú až 90 dni

A mestská časť kde žiješ, ti môže poskytnúť jednorazovú finančnú výpomoc (väčšina miest a obci má takýto fond)

Zavolaj si tam kde žiješ na mestský či miestny úrad a popytaj sa

lenocka8894
20. jún 2024

@kociar ano maju nato 90dni..v mojom pripade nestihli lehotu a tak podla.zakona nato mali dalsich 90 dni..cize na sirotske som cakala pol roka...ano vyplatili spatne vsetko len co do vtedy? Ak uz je ziadost podana tak by to malo byt vsetko a uz len cakat, obvolavat a urgovat

lenocka8894
20. jún 2024

@kociar a este dodam..bohuzial na nejaky prispevok nemas narok...na pripady ako sme my stat nemyslel..taku odpoved som ja dostala ked som sa informovala

alickapusinka
20. jún 2024

Minule hovorili na TV novinách STV1 že upravovali pre ženy vdovský dôchodok tak TI určite povedia.

maranco
20. jún 2024

Aký by bol problém mať v zákone, že hneď začnú vyplácať určitú zálohu/preddavok, kým "spracujú žiadosť". Veď je jasné že manžel neožije, sobášny a rodný list si vedia elektronicky overiť.

A keď vypočítajú presný dôchodok tak rozdiel doplatia alebo odpočítajú podľa zaplatených preddavkov.
A keď niekto oklamal štát a manžel žije, nech vymáhajú cez exekútora, ale netrpeli by deti a vdovy v neistote a bez príjmu len kvôli možným podvodníkom.

@lenocka8894 polroka čakať na sirotské je nonsens

lexie321
20. jún 2024

@kociar úprimnú sústrasť. U mňa je to už asi 7 rokov ale tak ako píšu. Na rozhodnutie sa čaká aj 90 dní. Nepodpisuješ už nič. Domov ti pride rozhodnutie na ktoré sa môžeš odvolať. Ak tvoj príjem by bol extrémne nízky dá sa podať žiadosť o ešte hmotnú núdzu.
Nejaké školy ponúkajú aj štipendia ale to treba zistiť priamo na škole. U mňa na základnej som mala aspoň obedy zadarmo a dostávala pomôcky, na strednej pred 10 rokmi bolo štipendium 50eur a na výške do 350eur.

sbenkova
21. jún 2024

@kociar existuje dotacia n ahoj podporu humanitárnej pomoci pre fyzické osoby do 1500 eur

sbenkova
21. jún 2024

@kociar ak s tým potrebuješ pomôcť, napíš mi

kociar
autor
21. jún 2024

@lexie321 zdravím..čiže keď je všetko papierovo v poriadku už len čakať, že nepodpisuje sa žiadna žiadosť áno.....ďakujem pekne za odpoveď

kociar
autor
21. jún 2024

@sbenkova dobrý večer prajem. Tak nikdy som o tom nepočula tak ak vieš poprosím bližšie informácie.
Ďakujem

sbenkova
22. jún 2024

@kociar treba vyplniť žiadosť, všetky informácie sú na stránke ministerstva práce a sociálnych vecí, na ktorú som dala link

sbenkova
22. jún 2024

@kociar je to na krízové situácie, medzi ktoré patrí aj strata živitela rodiny

sbenkova
22. jún 2024

@kociar úrad práce preveril situáciu a dostali sme vtedy 800 eur (3 deti)

kociar
autor
1. aug 2024

@sbenkova ďakujem veľmi pekne za info ....žiadosť poslaná už som aj zabudla ....ale v pondelok boli z upsvr aby preverili situáciu....tak uvidím ako to dopadne...veľmi slabo sme informovaný o veciach na ktoré má ten ktorý človek nárok....
Ale chvalabohu sila internetu funguje ešte raz ďakujem❤️

alex1212
19. sep 2024

Aké vysoké sirotské a vdovské poberate? Ďakujem

kociar
autor
25. sep 2024

@alex1212 bola som milo prekvapená sumou ktorú nám priznali...ja som tak max.do 600 spolu vdovsky aj sirotský na 2 deti počítala ale priznali viac ....nepoviem presnú sumu lebo som sa stretla aj zo závisťou bohužiaľ a poučila som sa ....dúfam, že vám taká odpoveď stačí. Ďakujem