Ahojte, ako vždy keď neviedia úrady dvoch štátov nájdem odpoveď na MK :D
Žijem s dcérou na SK - nepracujem, niesom evidovaná na UP ani nepoberám žiadne príspevky. Manžel žije v ČR a zarába.
- mám teda zdravotne poistenie pod manželom (toto mätie sociálnu poisťovňu)
Chcela som sa po dobratí príspevku v nezamestnanosti prihlásiť na dôchodkové poistenie aby sa mi započítavali roky ktoré budem s malou doma. A tu nastal problém lebo sociálna poisťovňa, aj keď tu žijem (mám tu bydlisko) si myslí, že teda spadám pod Českú legislatívu aj v tejto oblasti, resp. neviedia.
Máte to nietorá takto? ...dieťa do 6 rokov a kam teda patríme, my manželky zahraničných mužov :D
@littlehop mozes poberat aj dva dochodky subezne....vzdy za odpracovane roky v danom state po splneni podmienok......mozes konec koncov zit v inom state na dochodok....a budes poberat z dvoch roznych statov.....musis si vyhladat na web stranke ceskej republiky..k teme....
@littlehop podľa mňa tvoj dôchodok nijako nesúvisí s tým kde tvoj muž pracuje a občanom akej krajiny je , ale závisí od toho kde budeš pracovať ty. Keby si nikde nepracovala, dôchodok poberáš v krajine ktorej si občiankou, viď naši tmavší spoluobčania. Pokiaľ nepracuješ musíš si platiť min. zdravotné poistenie.
@nafka0483 bola som sa prihlásiť a teraz to riešim so slovenskou, oni proste nevedia či v dobe poberania rodičovského v čr som bola "dôchodkovo poistená" - resp. zaratavali sa mi roky na dôchodok v čr alebo ma majú mať v evidencii na sr. rieši to pracovníčka, jej vedúca a asi to budú riešiť až v bratislave :D
@littlehop oni si to vyziadaju a budu mat casovy ramec odkedy dokedy si tam bola dochodkovo poistena (v cechach)... momentalne poberas davku v nezamestnanosti z ciech....a pises ze si zdravotne poistena pod manzelom......podla mna to bude aj o tom ze ty sa rozhodnes tu prihlasit....ze to bude na vyber. moj nazor
@sterea spravne je kde je ekonomicky aktivna....cize bud pobera nejake davky alebo je niekde zaevidovana ako nezamestnany alebo ako uchadzas o zestnanie...alebo pobera rodicak....je jedno kde zije....momentalne to je ale u autoeky cechy lebo odtial pobera davku v nezamestnanosti....aj ked fyzicky je na sk
@littlehop ako uz bolo vyssie spomenute, roky sa ti zaratavaju tam, kde sa pobera rodickovsky, podpora v nezamestnanosti- teda kde si ekonomicky aktivna ty, nie tvoj muz. Ak poberas rodicovsky z ciech, tak v cechach (bez rozdielu na tp). Obcianstvo a trvaly pobyt zohravaju az druhoradu ulohu, ked nie si ekonomicky aktivna.
@pieksamaki v ČR zarátavajú náhradnú dobu poistenia 4 roky v celom rozsahu. čiže roky dô dôchodku sa mi budu rátať do 1,5 roka tu na Sk , potom si socialna urobí vycuc, prídu jej 4 roky z česka a len si doplní tu dobu od 1,5 do 3 rokov? (od 3 rokov som bola ekonomicky aktívna na SK - davky v nezamestnanosti) ako to by mi dávalo zmysel no. Otázka je zas čo teraz po dobratí davky v nezamestnanosti (tu som poberala na SK), niesom na UP, som nezamestnana, zijem na SK a manžel v Čr a tam aj zarába, kvôli tomu že tam robí musíme mať českú zdravotnú poisťovňu a teda asi zas budeme spadať pod ČR, len tam sa to zarátava do 4 rokov a my na Sk máme do 6tich :D
@littlehop da sa prihlasit na socialnu poistovnu ako osoba starajuca sa o dieta do 6r. - v tomto pripade by sa mali zapocitavat roky na sk do socialnej (neviem ako je tp s poistnym, ci oba roky, alebo stat aj nieco prispieva do poistenia), pokial nie si ekonomicky aktivna a ani na up nahlasena.
@vevesh ale mne sa zda, ze dieta musi mat zdravotny dovod....neviem....mohlo sa to zmenit.....nech sa urcite autorka informuje. Ano, ta moznost tu je.
@pieksamaki plateny do 6r. musi mat dieta zdravotny dovod. Neplateny si zadarmo doma- nikto ti nic neplati, len zdravotku ti plati stat (a dochodkove neviem, lebo toto dost menili, kedysi ano, potom nie, potom ano a teraz netusim...)
@littlehop raz budeš dôchodok poberať v štáte kde máš trvalý pobyt a občianstvo ak nepracuješ. Moja mama pracovala 30 rokov na SK a 15 rokov v ČR a dôchodok poberá na SK a zvyšné roky jej dorátavajú v ČR.