Úver od Prvej stavebnej sporiteľne

jankastraskova
31. mar 2018

Ahojte, chcela by som sa opýtať na pss. Máte niekto od nich úver? dávajú úver aj tým ktorí nie sú klienti? Príjem mozem dokladovať daňovým priznaním? Akceptujú výživné? Príjem 517 +250 eur výživné. Som momentálne zúfalá z bank, lebo neschválili mi hypotéku tak riešim a hľadám možnosti. Potrebovala by som asi tak 15-20000e. Dalo by sa to u nich vybavit aj ked nie som klientom, treba tam mat spoludlžníka alebo ako to funguje? Veľmi pekne ďakujem za každú radu. 😊

pietrins
23. apr 2018

príjmom sa rozumie zárobok z práce, nie výživné. Spoludlžník je fajn - v tom prípade zvyknú banky schváliť aj vyššie sumy úverov....ale pravdepodobne keď jedna banka zamietla žiadosť o úver, tak to zamietnu všetky - nízky príjem + nezaopatrené dieťa v domácnosti

jankastraskova
autor
24. apr 2018

@pietrins v banke mi rátali aj výživné (aj v tb aj v Slsp)

pietrins
24. apr 2018

hm, tak to je potom novota 🙂 každopádne , lepšie je mať spoludlžníka pre zdvihnutie príjmu, alebo sa zaručiť nejakou nehnuteľnosťou, inou ako tou na ktorú by sa mal čerpať úver.

laska201
24. apr 2018

Banky vedia robit aj niekedy vynimku.Skuste sa popytat na to.A toho rucitela treba.Je to zabezpeka aj pre banku keby nahodou nap.neprislo vyzivne a pod.Aby to mali od koho potom vymahat.

sasa1310
24. apr 2018

@jankastraskova pri hypotéke spoludlžníka mať nepotrebuješ, ani nemáš. Tam za zakladá nehnuteľnosť v prospech banky.
@laska201

pietrins
24. apr 2018

@sasa1310 lenže pokiaľ jej samej nevychádza hypo, tak je lepšie mať spoludlžníka aby si tým podvihla príjem. Pokiaľ nemá spoludlžníka tak potrebuje niečo na ručenie aby jej banka schválila hypo nad rámec jej možností a to sa väčšinou dáva ako zábezbeka nejaká iná nehnuteľnosť ktorá by mala byť približne vo výške/nad výšku požadovaného úveru + ručí aj nehnuteľnosťou na ktorú požaduje úver. Proste tú cenu kupovanej nehnuteľnosti musí vykryť niečím iným

krepes
24. apr 2018

@jankastraskova najdite si svojho finančného poradcu ten vam pomoze a vsetko vysvetlí.

pietrins
24. apr 2018

@jankastraskova ale k otázke: čo ja si pamätám, pred pár rokmi mali dosť nevýhodné podmienky, vysoké splátky a vysoký úrok. Teraz síce propagujú že do určitej výšky schvália výšku úveru aj bez ručiteľa, ale najlepšie je dať si vypracovať nezáväznú cenovú ponuku aby si to človek mohol porovnať aj s inými bankami

laska201
24. apr 2018

@sasa1310 ano daju aj samemu ked nema napr.partnera ale tam si to banka aj pekne zuroci.Da horsie podmienky ako keby boli manzelia.

laska201
24. apr 2018

@sasa1310 moj brat pracuje vo Svajciarsku prijem aj viac ako 3000eur rucenie inteligentnym domom novostavbou a aj napriek tomuto ma omnoho nevyhodnu hypo ako ja.On totiz dlhe roky splaca najprv len uroky a az potom istinu.Co som si fakt myslela do vtedy ze to robi cisto len tato stavebka ale hypo ma v tatre.

sasa1310
24. apr 2018

@pietrins to, že založí nehnuteľnosť na vyššiu hodnotu, aby dosiahla viac, jej neschvália, keďže príjem ju nepustí. A tobôž, keď nie je vlastníčkou danej nehnuteľnosti. Tak zasa až také jednoduché to nie je. Nie je rozhodujúca výška nehnuteľnosti, ale v prvom rade jej príjem, ktorý je nízky. Ak by danú nehnuteľnosť naozaj kupovala a potrebuje iba 20 tis., tak je to rozdiel.

Cudziu nehnuteľnosť sa dá založiť, ale kto pôjde "spoludlžať" takú sumu? Bez toho, aby mal nejakú zábezpeku aj on?

sasa1310
24. apr 2018

@laska201 Vo švajčiarsku je iná úroveň. A to ešte nejako málo zarába, na to, že je vo Švajčiarsku. Všade sa najprv splácajú úroky prvé roky, a až potom sa postupne znižuje dlžná suma. To je aj tu. Preto sa neoplatí, neskôr po nejakých rokoch splácania, prehadzovať hypotéku z banky do banky kvôli refinancovaniu.

sasa1310
24. apr 2018

@pietrins a najdôležitejšie je, čo tu nenapísala, že načo tie peniaze chce použiť. Či na kúpu nehnuteľnosti, alebo na niečo iné.

sasa1310
24. apr 2018

@laska201 ak, ide kupovať nehnuteľnosť, čo my nevieme, tak rozhodne, nech do toho spoludlžníka neťahá. Je to síce fajn, že si zníži úrok, ale bude aj polovičným vlastníkom nehnuteľnosti.

laska201
24. apr 2018

@sasa1310 no takto nejak sa ma snazil presvedcit aj moj brat.Ale teda kedze viem co platim a kolko ide na urok a kolko ide na istinu tak bol uz ticho.Ja totiz platim 220eur istinu a 80eur urok.Dnes je uz normalne ze banky davaju splatkovy kalendar takze presne viem zostatok hypo v ktorom kolvek roku hlavne vo fixnom obdobi.

sasa1310
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
laska201
24. apr 2018

@sasa1310 to ste mali riadny urok ale vtedy take boli.dnes su mega nizke a ludia ich beru na cele financovanie od kupy pozemku az po zariadenie.To su palky ked takto pojdu opet uroky hore sa nedoplatia.

sasa1310
24. apr 2018

@laska201 teraz máme 1,89 % na tej istej hypotéke. Vtedy také boli, a na jednu stranu bolo to z ekonomického hľadiska pre SR fajn, keďže nebolo toľko ľudí zadĺžených. Teraz je to len taká bublina, ktorá sa nafukuje. A raz dva môže prísť ku fin. kríze. Ľudia nebudú mať z čoho splácať, keď sa zdvihnú úroky, budú chcieť predať nehnuteľnosti, ktoré im nik nekúpi a bude...Bankám budú dlžať viac, ako budú mať nehnuteľnosti hodnotu. Keďže klesne dopyt.

laska201
24. apr 2018

@sasa1310 aj preto som rada ze hypo nemame na 30 ci 35rokov ale 22rokov.A samozrejme chcem tie roky este skratit.Ja sa aj cudujem bankam ze niektore to davaju az do 70tych rokov cloveka co fakt nechapem.Ved tie dochodky ziadne nebudu z coho budu potom platit hypo

aspinka
24. apr 2018

@jankastraskova PSS ta odpinka nam nechceli dat ani ovela menej maju prisne podmienky... ja ti odporucam postovu banku potrebuju klientov tak sa snazia urobit maximum...

aspinka
24. apr 2018

@laska201 uprimne nech je suma akakolvek vzdy by som brala na maximalny pocet rokov nejde o tvoj pocit ze skor splatis uver lebo ich vysku vyplatenie mozes riesit kedykolvek cas splacania uveru ked das do maxima mas mensie uroky ktore od teba banka kazdy mesiac ziskava takze ked mas na menej rokov o to viac maju oni zisk z tvojej splátky kazdy mesiac... Takze clovek ktory sa vyzna vo financiách ti poradi dat si splacanie na co najdlhsie aby ti banka neuberala tvoje financie na urokoch.... cim kratsia doba splacania tym viac urokov si banka stiahne, aby boli ziskovejsi... pritom za 5 rokov si mozes uver prefinancovat a das banke dovidenia a beries uver v inej vyhodnejsej 😉

sasa1310
24. apr 2018

@aspinka ibaže, ak prenesieš hypotéku do druhej banky, tak tam tiež prvé roky opäť platíš len úroky. Čiže hypotéku refinancovať, ale len v prvých 5 rokov. Potom je to už nevýhodné. Iba vrámci jednej banky, že si znížiš úroky, čo je už ale teraz v pasé, keďže tie už budú len stúpať.

sasa1310
24. apr 2018

@laska201 naša bola na 30 rokov, keďže bol 8,5% úrok. Neskôr pri refinancovaní sme si znižovali už len roky

laska201
24. apr 2018

@aspinka mame urok 1.35 ja som spokojna.

aspinka
24. apr 2018

@sasa1310 vsade platis uroky ked prenesies otazne je aby si ich mesacne platila co najmenej... v pripade ze beries na kratsie banka si potrebuje vynahradit na urokoch....
@laska201 urok mate super aky je pomer zo sumy mesacnej? - znizenie tvojho uveru co si ty ponizujes pozicku a kolko z toho ide banke? 😉

laska201
24. apr 2018

@aspinka 80eur su uroky a 220eur istina.Mam kalendar kde presne viem kolko je zostatok hypo.

sasa1310
24. apr 2018

@aspinka to už je len na tebe, čo je pre teba výhodnejšie. Pre nás osobne je dôležitejšie, čím skôr to splatiť, keďže by sme dokázali mesačne ešte viac dávať. Aj z toho dôvodu, že nech sa skôr zruší záložné právo. A hlavne, keď nevieme dokedy budú takéto úroky nízke. Nevieme aké budú za 15 rokov. Či nebudú opäť 9 %. Čo my už budeme mať splatené a niekto, kto si dá nízke splátky a bude splácať 30 rokov, na tom potom takto doplatí.

aspinka
24. apr 2018

ano dievcata treba sa v tom zorientovat a mat to pod palcom vela zavisi aj od vypozicanej sumy, schopnosti splacat myslim, ze ludia si uz vedia poradit... ;)

jankastraskova
autor
26. apr 2018

@krepes mala som a zamietli mi úver

jankastraskova
autor
26. apr 2018

@pietrins a co sa ti nezdá pietrins ze mi rátali aj výživné? sledujem aj fórum modrá strecha a tam tiež veľa ľudom berú do príjmu aj výživné len prídavky nie, dokonca som zistila ze niekomu zarátali aj daňový bonus. Som v nie lichotivej situácii a preto som sem napísala aby som sa vedela zoorientovať. nie je to jednoduché a fakt som uz neviem co ďalej. Byty na najom nie sú, domy si kupit nemozem lebo mi nedajú hypo a môžem do konca života zit v jednej izbe este teraz s oboma detmi, 😶😶😶😶