Ahojte, idem si k vam po radu. Manzelovi darovala rodina byt, v ktorom byvame. Byt bol zrekonstruovany uz skor, chce to novu prerabku. S tym by som bola uplne stotoznena, kebyze je byt spolocny. Avsak, byt je manzelov. Bol to dar. Ked sme rozmyslali nad byvanim, navrhla moja babka, aby sme sli k nej byvat, aby sme si zrekonstruovali cast domu a polovca domu by bola pisana na nas s tym, ze po smrti by dom ostal nam. Vtedy sa moj muz ohradil, ze len debil by bral uver na nieco, co nie je (v tej danej dobe) jeho. Teraz to vsak moj muz chce odo mna. Aby sme zobrali uver a prerobili byt. Viem, ze kebyze sa rozvedieme, neostali by sme byvat v tom byte, musela by som s detmi odist (zatial to vsak v plane nemam, ale vzdy sa moze situacia zmenit). Poradte mi, co robit. Uz pocujem muza, ze sa bude vyjadrovat, ze nemame dost peňazí na prerabku, resp na novy nabytok, ze to by bol uver kvoli nabytku pre nase deti a ze som sebecka a tak. Ako prosim vas reagovat? Nepiste mi, prosim, ze na to som mala mysliet skor, kym som sla byvat k manzelovi a kym sme nemali deti
@lenkasarka presne! Od slova do slova mu to zopakovat. Jedine ze by si to mala nejako osetrene, ze napr za nabytok by si teda platila priamo ty a v pripade rozvodu by ti to preplatil (lebo teda nabytok asi stahovat nebudes). Nie som si ista ale myslim, ze som tu citala podobne, ze ak mas za to ucet na svoje meno, tak sa to nejako da...
Úver by bol na vás a z tej prerabky a zariadenia by ťa musel vyplatit
Zopakovala by som mu, to co povedal on tebe … tym, ze ste manzelia, musel by ta z uveru vyplatit … ale aj tak by som sa ho spytala ci ma povazuje za debila
Povedala by som mu narovinu, že jedine na spoločný byt. Potom, čo vidím v okolím, by som neverila už asi nikomu
Nech urcity podiel bytu prepise na teba, kludne aj mensi podiel nez polovica, a potom zacnite spolocne prerabat. Porodila si mu deti, staras sa o ne i domocnost, chces sa podielat na prerabani bytu, financne i manualne, zasluzis si to. Tu sa ukaze aky ma fer pristup. Ak nebude suhlasit, nech sa nestazuje, ty si mu dala fer ponuku. Co su to dnes za muzi..
@pandorra evidetne nema muz dost penazi na prerabku, ale ty navrhujes vynakladat usilie na nove byvanie, zhanat nan financie, pripadne si brat na krk hypoteku a najomny vztah s najomcami, nez prepisat urcity podiel bytu manzelke a mat to bez tychto starosti. Ubohe ..
Vstupit s nou do manzelstva, mat s nou deti a pytat si na prerabku nema problem, no trasie sa prepisat urcity podiel na byt.
Ako prvé by som sa zamyslela ci daný byt prerábať nutné treba (to je tam fakt povodny stav ?). A pokiaľ si musíte brať pôžičku kvôli nabytku, tak vám neuveriteľne chýba finančná gramotnost.
V tvojej situácii by som urobila v byte len to co je nutnosť napr. postel, stôl pre dieťa a čisto z nasetrenych peňazí. Takto budeš mat po dileme a vyhnes sa možným hadkam a problémom.
Tak toto nerob, ja som bola tak blbá a skončila som tak, ze ma vyhodil ako spinaveho psa s dvomi deťmi a dvomi igelitkami
@vevebono to je hrozné
@lenkasarka hajzli sú všelijaký. Mne to dalo veľa. Som tak zocelená a tak tvrdá, že už sa prešťať nedám
uver len pod podmienkou prepisania bytu rovnym dielom na oboch-dovod? zveladuje sa aj z tvojich penazi.domov ste z neho spravili spolocne .. plus uver bude tiez spolocny .. alebo nech starka prepise teda dom len a len na teba a nie jeho s tym,ze ona tam bude mat dozivotne pravo a budete spolocne prerabat oba domy .. pripadne byvat u starkej a jeho dat do podnajmu
@vevebono to chapem. Držím ti palce😉
@ukgirls ty by si prepisala pol rodicovskeho domu na muza?
@stanulienkat keby donho daval svoje peniaze tak ano .. ale ja by som skor brala tu druhu moznost a mat byt v zalohe kt by bol toho druheho .. al by sa do podnajmu nech sa splaca .. nieje fer v manzelstve aby jeden mal vsetko a druhy nic
Povedz mu to co povedal on tebe, ze len debil by vzal uver na cudzie. Vyplatiť z úveru by ta musel , ale nešla by som do toho. Bud nech ta tam dopíše alebo nech si to platí sám. Neverím nikomu co sa týka peňazí a nikdy by som do cudzieho nevrazila ani cent. My mame všetky nehnuteľnosti spred manžel stva, ja svoje, muž svoje a sme si vedomí, že keby sme sa rozviedli nikto nikomu nič nefinancoval. Žiadne úvery nič spoločné.
Pokiaľ muž na to nemá peniaze nech ta tam dopíše a vezmete si úver.
@ukgirls tak dom ma trebars hodnotu 200tisic, prerabka mozno 15 tisic :2. Dost nepomer. Ale cast, mozno 20% by mal na nu predpisat.
Ani uver a ani ziadne peniaze investovat iba v pripade ze sa prepise urcity pomer (vzhladom od investicie) na teba. Inak absolutne nie.
@stanulienkat ja som napísala polovicu domu, ktorý som kúpila z mojich peňazí na manžela. Tak ako on kedysi napísal polovicu nášho prvého domu, do ktorého som nedala ani korunu, na mňa. Aj takéto veci dejú v normálnom vzťahu, v ktorom nikto nechce ryžovať na tom druhom a kde je absolútna vzájomná dôvera.
@janage ja by som mu na ten úver nepristupila ani naň neprispievala. Keď sa tak trasie o svoj byt nech si ho financuje zo svojho. Chápem, že sú manželia , ale určite by som mu žiaden úver nepodpísala. Je rozdiel nieco prerobiť z výplaty a žiadať od ženy vziať spoločný úver , ktorý bude musieť splácať aj ona
@tiezjedna dovera je jedna vec, rozvodovost druha. Romantika je pekna vec. Ja som skor veeeelmi racionalny clovek. Nie raz sa stalo, ze pri rozvode prisiel clovek o rodicovsky dom a podobne. Ty si tiez prepisala az potom, co on prepisal na teba. V tom pripade je to fer.
@stanulienkat my s mužom sme tiež dosť racionálni si myslím. Už viac než 20 rokov. Ale áno, máš pravdu, takáto úroveň dôvery nie je pre každého. Byť autorkou, tak do toho rozhodne nejdem. Už len preto, že čo kedysi sám odmietal, teraz očakáva.
Môžeš investovať do hnuteľných veci, ktoré si v prípade rozchodu vezmeš do nového bytu.
Na druhu stranu budeš tam bývať a ten byt a zariadenie využívať aj ty a tvoje deti, nie manžel sám, či?
Ak by mal byť kúpený na úver, pred manželstvom. Bol by byť jeho, ale úver by išiel zo spoločných peňazí a teda by si mala nárok na polovicu tej sumy vyplatenej zo už spoločných peňazí.
@tiezjedna ano. Ja by som mu odpovedala tak isto, ako on jej v minulosti.
@lakebabe ale ten úver by sa splácal zo spoločných peňazí tak isto, ako keby sa z tých spoločných rovno platilo bez úveru. Lebo už nie je moje a tvoje ale naše. Výnimkou by boli úspory pred svadbou, tie zrejme nemá.
Predstav si inak. Ty máš byť, žijete v ňom 20rokov a už ho treba obnoviť dáku skriňu, linku kúpeľňu. Nepotrebujete úver, mate na šetrenie na účtoch. Podľa teba by teda kým neprepises časť bytu na muža, ste nemali žiadnu rekonštrukciu robiť.
Autorka išlo by ho hypotekárny či spotrebný úver, v akej výške a na koľko rokov?
Byť si usúdila, že treba prerobiť ty, ci spolu ste sa rozhodli, či tebe to stačí ako je a podľa teba prerábať netreba?
Ak by sa objavil havarijný stav, vytvorenie, požiar, poistka by nepozrela všetko, tiež by si nesúhlasila s prerabkou zo spolocnych peňazí?
Akoby si chcela riešiť teda vaše bývanie?
Skús mu povedať to iste čo v minulosti povedal on tebe.