Ahojte. Rada by som si vypočula názor tých báb, ktoré sú v rovnakej alebo podobnej situácii. Za slobodna som si kúpila byt. Po niekoľkých rokoch som si našla partnera, začali sme spolu v tomto byte bývať a pred svadbou sme si ho zrekonštruovali. Byt je stále na mňa a aj platím úver, manžel mi na tieto výdavky prispieva. Rekonštrukciu zafinancoval aj on. Prepis bytu sme neriešili, keď som sa ho na to pýtala, aj v súvislosti s tým, že keď raz nastúpim na materskú a nebudem mať dostatočný príjem, povedal mi, že to vyriešime a že mi bude dávať peniaze na výdavky, ktoré materská nepokryje. Teraz sme túto tému otvorili, pretože dlhšiu dobu chodil nervózny a ja som nevedela, čo sa deje. Po nátlaku mi povedal, že chce, aby som na neho ten byt prepísala, pretože on nevie, čo bude v budúcnosti a že nechce ostať na ulici. Veľmi ma to trápi, už dva dni som z toho mimo, lebo na jednej strane rozumiem, že chce byť zabezpečený, ale na druhej som smutná, že mi takto vyjadril nedôveru a naštrbil náš vzťah. Brala by som to inak, keby to aj inak podal a už omnoho skôr, napr. v tom zmysle že "poďme znášať všetko spolu, aj radosti aj strasti bývania, budeme splácať rovnako a aj nám rovnako bude ten byt patriť". Do toho bytu som za tie roky, čo som bola sama investovala štyridsaťtisíc eur, a manžel to chce polku z toho vyrovnať a založiť novú úverovú zmluvu, aby sme si boli kvit. Čo si myslíte?
@mufana ak vyrovna to, co si do toho investivala a bude aj na uvere aj ako majitel 50/50 tak je to podla mna ferove. Tiez si to zober z jeho strany, ze budete mat dajme tomu casom aj 3deti, on bude platit hypo a financovat zo svojho a potom ked ho posles k vode skonci s holou ritou na ulici. (Toto sa stalo napr mojmu kamaratovy) cize chapem jeho postoj.
Ahoj, bola som/som v podobnej situácii. Za slobodna som mala byt, keď som sa dala dokopy s terajším manželom začal u mňa bývať, prispievať mi na výdavky atď. Dohodli sme sa, že zatiaľ toto riešiť nebudeme a že možno po svadbe na neho polku prepíšem ale netrval na tom.
Nakoniec sme sa rozhodli, že byt predáme, postavíme dom. Pozemok dostal on od svojej mamy darovacou zmluvou (vlastníme ho pol na pol), druhý pozemok sme kúpili spolu a dom sme začali stavať z peňazí z môjho bytu (zisk ktorý vznikol) takže myslím, že sme vyrovnaný. On "zabezpečil" pozemok, ja peniaze na začatie stavby a teraz si berieme spoločnú hypo na dokončenie domu.
Vo Vašom prípade chápem aj teba, aj muža. Keďže ty si tam investovala viac, možno by som mu prepísala len 1/3 z bytu, tak by mohol byť spokojný aj on, aj ty.
@mufana spočítajte, koľko investoval do rekonštrukcie alebo do splátok úveru (nie do nákladov za bývanie) a vyplať ho - to mi príde ako najjednoduchšia a férová možnosť. A potom si plať úver z vlastných zdrojov 🙂alebo vstúpi do úveru oficiálne a bude aj na LV. Úprimne jeho požiadavka na vyrovnanie je na mieste, keby to bolo opačne, tak by ti každý hovoril, že si sprostá ak tlačíš peniaze do niečoho, čo nie je tvoje. O tom, koľko manželstiev končí rozvodom, snáď vieš. Ak k tomu pripočítaš aj manželstvá, ktoré končia úmrtím jedného z manželov, prípadne tie, kde síce spolu zostávajú ale trpia práve kvôli “nemám kam ísť”, tak sama musíš uznať, že jeho obavy sú už len kvôli štatistike opodstatnené. Určite je na mieste sa s manželom majetkovo vysporiadať akokoľvek sa cítiš dotknutá.
Ešte dodám, keď na neho prepíšeš polku bytu, nech vstúpi aj do úveru ako dlžník.....
@mufana prečo zakladáš 2 rovnaké paralelné témy?
@zuzanka.zuzu kočky prepáčte mi, neviem, ako mám tento príspevok zmazať, reagujem tu https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-chce-aby-som-byt-prepisala-na-neho/
Ahoj,
ak by si chcela zmazať svoju diskusiu, je potrebné, aby si nám napísala cez "Časté otázky" svoj dôvod na zmazanie. Nájdeš to na tomto odkaze: https://www.modrykonik.sk/help/#delete-post-forum
Modrý koník team
@mufana
Dobrý deň.Volám sa Miloš Kmec.Spolupracujem so spoločnosťou SwissLife Select.Sme Švajčiarska spoločnosť s vyše 160 ročnou históriou a 4.5 miliónmi spokojných klientov.Mojou prácou je zvyšovat životný štandart našim klientom a navyšovať ich majetok a investicie.
Swisslife ponúka služby v oblastiach investovania,poistenia,úverov,financovania bývania,šetrenia si na dôchodok,ktoré sú priamo na mieru požiadavkám klienta a s profesionálnym prítupom z našej strany..možem vám pomôcť s refinancovaním a vy sa nemusíte o nič starať.všetko zariadime my.Ak uvažujete aj o investovaní,poistení,alebo iných službách,môžme sa o tom porozprávať telefonicky.My riešime našich klientov komplexne...Moje cislo:0907641325
ste manzelia, aky vacsi znak ochoty znasania strasti a slasti potrebujes? Ako by si sa citila keby to bolo naopak? Ja ho chapem.