Ahojte. Je podla vas v pohode, ak si zoberiem uver cca 5-10 tisic z raiffeissen na 8 rokov pri mojej mzde 1100€ v zaklade? Samozrejme tento mesiac to bolo cez 3000€ ale berme zaklad 1100€. Najom mam 485€ ale planujem sa stahovat do lacnejsieho pod 400€. Nemam ziadne vydaje, som sama. Momentalne to robim tak ze ak zarobim iba tych 1100€ odkladam 300-400€ kazdy mesiac. Ak zarobim viac, tak 90-100% odlozim tiez. Ak to nie je dobry napad, poradte :D nechcem byt bezdak kvoli tomu😂 vychadza to cca 150€/mes. ten uver. Samozrejme ze chcem dobre auto, ale na servisovanie by som nemala, cize VW alebo Skoda. 1.4 - 1.9 TDI benzin.. iba cesta po BA, z domu do prace cca 15 km dokopy 30 aktualne, ale ak budem mat auto planujem sa prestahovat, dobry najom som nasla v Skalici za 350€ cca co je hodina do prace odtial (teraz cestujem hodinu z petrzalky do prace s MHD). nasla som aj VW Golf z 2002 za cca 3000€, tam by som ani ten uver nepotrebovala. Takze neviem ako to urobit, bolo by to moje prve auto.. dakujem za rady.
@kakcka1020 chod do starsieho, bez uveru, na zaciatok.
Odkladas 300-400€ mesacne - to je 3600-4800€ rocne, neviem kolko rokov, ale to by uz pomaly vyslo aj na auto, kludne aj jazdene ked to nebude nejaky srot. Ale - Potrebujes to auto naozaj tak nutne? Casovo na ceste do prace neusetris- pises hodina teraz, hodina potom. A kazdodenne dochadzanie autom je dost otravne, to nie je ze si sadnes do autobusu a mozes si trebars citat knihu. A navyse, pribudnu ti naklady na benzin, servisy, poistky…ako mas vyriesene parkovanie v praci?
Dalej, ja by som si v tvojej situacii uver na auto urcite nebrala. Totiz, uvazovala by som v tvojej situacii tak - berme, ze si teraz vezmes uver na 8 rokov, ale budes 8 rokov byvat po podnajmoch? Nebudes chciet uz radsej v tejto dobe vlastne byvanie? Lebo to by potom uver na auto mohol byt komplikaciou pri dalsej splatke.
Ja si nemyslim, ze je v tvojom pripade kupa auta rozumny napad.
Chces vymenit BA za Skalicu, hodinu v mhd za hodinu v aute, pricom najom klesne o 100€, ale za auto budes platit 150€ uver + benzin (taketo dochadzanie ak robis denne bude mozno aj par stoviek) + servis stareho auta, poistka (pocitaj v priemere minimalne 100€ mesacne). Ved to nedava absolutne ziaden zmysel.
Ked si chce ulahcit zivot, tak radsej min 50-100€ viac na najom blizsie k praci, aby si si skratila dochadzanie.
Ale myslim si ze len zbytocne vymyslas. Auto je v dnesnej dobe luxus a obrovsky zrut penazi a ty ho vobec ani nepotrebujes. Ani nan nemas dostatocny prijem, matematicky to proste nevychadza.
@kakcka1020 no v prvom rade sa zastav pri Tom golfe z 2002-he roku. To chcem kúpiť 21-rocne auto za 3000 eúr. Dievča neblázni to je vrak na kolesách
@kakcka1020 keď chceš auto do 10000 eúr, si sama a nebudeš jazdiť dlhé trasy tak sa ti treba poobzerať po nejakom malom benzínovým aute do roku cca. 2018 aby si mala jednoduchú a lacnú údržbu. A hlavne aby to auto nemalo DPF filter lebo ťa to dieselové auto zožerie zo servisu. Nebudeš robiť nič iné len chodiť po servisoch
Hlavne ten nápad dochádzať každý deň do práce do BA zo Skalice na starom aute nie je ani trochu v pohode. Veď to máš 1h 15 min pri ideálnej premávke, čiže v dennej špičke najmenej 1h 45 minút. To chceš absolvovať každý deň tam aj naspať? Zabudni na to. MHD je v BA v rámci možností fajn, je to lepšie ako sa tlačiť niekde v zápche v starom aute.Okrem toho auto je neuveriteľný žrút peňazí, budeš si môcť dovoliť servis?
Neviem si predstavit dochadzat hodinu do prace. Ak mas prijem 1100, skor by som si kupil nejaku garzonku v BA, do 100 000 aktualne mozno nieco starsie/skromnejsie najdes a budes dochadzat MHD. A este aj na toho golfa za 3000 ti ostane. A mas aj auto a aj byvas v dobrej dostupnosti. Byvanie ma asi vacsiu prioritu v zivote cloveka ako auto.
Určite nekupuj jazdené auto bez dobrého technického poradcu (čo sú mu autá koníčkom, je technický typ a vyzná sa). Auto je všeobecne zlá "investícia", no na druhej strane jedna z mála vecí, ktoré si kupujeme, ktorá nám dáva krídla. Lacné jazdené auto nevyberaj podľa značky ani farby, ale aby malo za danú cenu čo najlepší technický stav. Na Tvoje účely najlepšie jednoduchý benzínový motor bez turba. A aj kde ho budeš servisovať, parkovať...
8 rokov je strašne dlhá doba počas ktorej bude človek zaťažený splátkami na niečo čo stratilo 50% hodnoty v momente nákupu. každé auto sa bude kaziť bez výnimky. a je malá šanca že vôbec prežije tých 8 rokov. to auto človeka zruinuje aj keď ho kúpi za hotové. je to veľmi nerozumné. radšej o toľko peňazí viac odkladať mesačne ktoré sa použijú v budúcnosti na nehnuteľnosť
@kakcka1020 nieje to dobry napad. Investuj do bytu, nie do noveho auta ktore budes splacat 8 rokov. Urcite vies ze auto straca na hodnote, je to absolutne nerozumne.
Casom to urciteolutujes ked si budes chciet kupit byt, ale nebudes moct kvoli pozicke ma auto ktore bude mat uz tretinovu hodnotu.
@lelelienka ahoj no casto meskaju tie mhd, a ako mam teraz stavaju elektricku je to este horsie. Parkovanie a vsetko toto by bolo vyriesene. Len mam otazku ci si brat uver alebo radsej v hotovosti nieco lacnejsie ..
@lelelienka a hypoteku by mi rozhodne nedali v takej sume v akej stoja v BA byty 🤣
@tttbb len to je problem ze mi nikto neda hypoteku v takej vyske 🤣
@kakcka1020 prepáč, ale odsťahovať sa do Skalice, ak máš prácu v BA, je naozaj zlý nápad...
Prečo si teda radšej nenájdeš bývanie bližšie k práci?
Ja by som hľadal niečo lacnejšie za hotové, ale Ty to bez dobrého technického poradcu radšej nerob. Aký by bol ten lacný rozpočet? Nepoznáš (alebo niekto zo známych) dobrého automechanika v Tvojom okolí? Ten by mohol byť dobrým radcom. Ale na obhliadky potenciálnych jazdeniek ich človek ťažko dostáva, sú vyťažení.
@joannita nebudem si moct kupit byt lebo mi nedaju taku hypoteku kolko stoji byt v BA 🤣
@aliziana pretoze v BA pod 485 jedenizbak nenajdes, a ak aj ano, je to znicena chatrca 🤔
@madeincssr mam, a preto rozmyslam, ci radsej nieco za hotovost alebo zobrat si uver 🤔 pretoze mozem byvat v lacnejsom a vacsom byte mimo hlavneho mesta a dochadzat cca rovnako
@kakcka1020 je nezmysel sťahovať sa do skalice kvôli šetreniu 100€ z nájmu. Nájdi si byt/izbu v BA ak sa musíš sťahovať, ak nie ostaň kde si.
Druhý nezmysel je kupovať 21 ročné auto. Hľadaj max. 10 ročné s relatívne lacným servisom a benzínové (škoda atď.) Zarataj si benzín, poistku, servis. Vyrataj si príjem - nájom - fixné náklady - benzín (cca 100€) - pzp (cca 120€/rok) - servis (cca 300/rok) - ostatné náklady ako jedlo, drogéria. Tak uvidíš či vieš splácať úver bez toho aby si bola bezdomovec
A to, že dochádzať cca rovnako - v MHD hodinu kde ťa stojí elektricenka 250€/rok a hodina a pol autom kde ťa bude benzín stát 200€/mesiac + opotrebovanie auta. Náhodou budeš mať auto v servise a ako pôjdeš zo skalice do práce?
@kakcka1020 Logika “nebudem si moct kupit byt v BA, lebo mi taku hypoteku nedaju, tak si radsej kupim aspon auto na uver” je pre mna v tvojom pripade uplne nepochopitelna. Za tych 8 rokov, co by si splacala auto, sa predsa mozes karierne tak vypracovat, ze hypoteku ziskas hned. A odstahovat sa kdesi do Skalice aby si usetrila mozno 100-150 eur na najme je kolosalna blbost. Ved sa len pobav s niekym, kto realne kazdy den zabija hodiny cestovanim autom, ci to naozaj stoji za to. Myslim si, ze len trochu vymyslas 😉 Ked uz tak velmi chces auto, kupila by som jazdene, ale ozaj v dobrom stave, no rozhodne by som sa nestahovala.
@janai1 nejdem len o cenu ale aj o to ze za menej alebo cca rovnako mam vacsi byt a zostali mi veci po starej mame teraz to nemam kde dat a ked chcem v BA vacsi byt tak cca 650+€ co je uplne odveci. Este ked tak som sa pytala a 1.9 TDI diesel co nic nezerie, tiez je to moznost. Nejaky Golf 4 a podobne 😃 pocitala som si to a stale uplne v pohode vyjdem. Ja vela € aj tak neminam na jedlo takze tak
@lelelienka a kolko musim zarabat aby mi dali 200 000+€? Asi sa moc neposuniem dovtedy, nie sme ani v amerike ani na zapade. A potrebujem uz ist do vacsieho bytu kedze mi moje vlastne veci co zostali zo stareho bytu kde som byvala u starej mami sa tu nezmestia.
@kakcka1020 a potrebuješ to auto aj na niečo iné ako dochádzanie do práce?
V ktorej časti BA máš prácu?
@aliziana ja byvam aktualne v petrzalke a praca je v boroch. A ano budem jazdit aj do filakova/rakuska
@kakcka1020 na začiatok niečo ojazdené za hotovosť. Ale ozaj popros niekoho kto sa v autách vyzná. A parkovanie máš poriesene?
TDI za rozumné peniaze nenájdeš v top stave. Ja by som hľadal malé, benzínové a čo najmladšie/najzachovalejšie za danú sumu (ktorú si stanov). Pekná Fabia, Citigo/Up a pod. Žiadne automaty, CNG, LPG... a pekný pôvodný stav.
@demodun vsetko mam poriesene, uz len sa prestahovat do vacsieho a vybrat si spravne auto :D
Vyries si garzonku v BA , v nejakej dubravke to bude stat mozno aj 90 tisic a na to ti hypoteku daju. A mas uz nieco v rukach s relativne dobrou dostupnostou. Auto za 3000 si kupis HOCIKEDY. Byt si hocikedy nekupis ale je to investicia ktora ta nakopne do zivota a o 10 rokov za nu budes vdacna. Alebo viesco kup si auto na uver a behaj po podnajmoch zo Skalice a o rok budes na Lexaurine z dochadzania financne zruinovana autom a PHM .. Ale Tvoja volba, ja som Ta varoval. A aj mnoho inych 🙂
@tttbb do garzonky nedam vsetko co mi zostalo zo stareho bytu. je to 8 velkych krabic ktore teraz trcia v sklade u jednej rodiny.
@kakcka1020 ked odkladas, nemas na to zaplatit ho v hotovosti?