Úver a kúpa bytu

mimi1237
26. nov 2016

Ahojte,potrebovala by som.poradiť,nakolko ja sa v tom nevyznam,mozno mi niekto bude vediet poradit....🙂,ide o kupu bytu ,chcem si kupit byt ,mensi,nakolko tam budem byvat sama...rozmyslala som nad prenajmom,no dosla som k zaveru ,ze to by boli asi zbytocne vyhodene peniazky..,Financnu rezervu nemam,takze budem potrebovat uver,len netusim aky postup je tam ,ked ide o kupu bytu ....☹ ma z tym niekto skusenosti ?dakujem.

pribinak
26. nov 2016

Vyberieš si banku a pojdes sa spytat kolko su ti ochotní požičať - suma zavisi najmä od výšky tvojho platu

mimi1237
autor
26. nov 2016

Dik,len nerozumiem,to si mam najprv vziat uver a potom.hladat byt ktory by mi vyhovoval?asi hlupa otazka,ja viem,ale vazne sa v tom nevyznam

gabriela93
26. nov 2016

Tak to budes mat tazke,kedze nemas financnu rezervu,lebo pokial viem,tak banky nedavaju 100% na kupu bytu.

pribinak
26. nov 2016

Nie, pojdes do banky a opýtaš sa kolko ti pozicaju, úver zatial brat nebudes
Tuto info potrebujes, aby di vedela ci si mozes dovoliť byt za 80tis, alebo za 120tis, alebo len za 55tis

sissy27
26. nov 2016

@mimi1237 najprv by si mala mať vyhliadnutý byt, pretože banka ti poskytne peniaze práve na ten konkrétny byt... ale je dobré, aby si išla najprv do banky a zistila si všetky podmienky, ktoré budeš musieť splniť... určite musíš byť zamestnaná na dobu neurčitú, musíš mať po skúšobnej dobe, nesmieš mať záznam v úverovom registri a mala by si mať nejaké vlastné zdroje - dnes je dosť problém dostať od banky 100% financií na kúpu bytu...

mimi1237
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
djura
26. nov 2016

a je dodám že je vhodné mať poistku , sporenie...alebo podobné niečo... a nejakú pravidelnú platbu napríklad paušál...

17alexis
26. nov 2016

@mimi1237 banky dávajú úver vo výške cca 80€ ceny nehnuteľnosti. Čiže ak chceš byt za 20 000€ mala by si mať z tej sumy aspoň 20% vlastných zdrojov. Niekde dajú ešte aj 90€. Treba si obehať všetky banky a vybrať naj ponuku. Prípadne si nájsť niekoho kto to vybehá za teba. Myslím nejakého finančáka. A samozrejme hypotéka sa rieši na základe znaleckého posudku. Znalca ti dá buď banka alebo si ho zoženieš sama.

pribinak
26. nov 2016

Aj ked chces kupit byt v lokalite, kde su byty lacnejsie, bolo by fajn, aby si mala nejake prachy, aspon 10 percent, obzvlast ak budes o úver ziadat sama

biokozmetika
26. nov 2016

ak si szco vyska prijmu sa ti bude brat z posledneho danoveho priznania. ak sa v tom vobec nevyznas, skus ozaj nejakeho financneho poradu- ale pozor na nich. treba hladat overenych, mozno ked napisas konkretne mesto (resp. krajske mesto v jeho okoli) dievcata ti budu vediet poradit nejakeho konkretneho cloveka- on ti da aj resers bank (teda ktora momentalne kolko max poskytne a ake su tam podmienky na zivotne minimum- kazda banka ho ma inak stanovene)

lilyianka
26. nov 2016

@mimi1237 peniaze su ti vyplacane na ruku alebo na ucet? Kedze robis v AT

vulka
26. nov 2016

To na Slovensku je nejaká lokalita, kde dvojizbový byt stojí dnes 20000,- ?

simaaprilova
26. nov 2016

My akurat kupujeme byt.bi sme sa informovat ohladne vysky hypoteky aku nam vedia dat.potom sme si pozreli byty,vybrali byt,zavolali sme znalca kvoli znaleckemu posudku,spisali sme zmluvu o buducej zmluve a zaplatili zalohu na byt vo je pohybliva ciastka od par stoviek az po niekolko tisic a potom sme isli poziadat o uver.trvalo tri tyzdne schvalenie.uz mame schvaleny.pojdeme spisat uz zmluvu o kupe bytu,prevedieme peniaze a uz len kataster a prehlasovanie vsetkeho.dostali sme 100% uveru lebo mame dom,majetok s cim sme zalozili uver.ale kebyze nemame dom dali by nam hypouver 90% z ceny bytu a zvysnych 10% by nam dali spotrebny uver ale s vyssim urokom nez hypouver.cize v banke to vedia skombinovat.plus kedze som na rodicovskej dostali sme ulavu pre mladych,t.j.ze nam kazdy mesiac vratia nejaku ciastku z mesacnej splatky po dobu fixacie cize 5 rokov.a ked si beriete sama uver je dost pravdepodobne ze mate narok aj vy na tu ulavu pre mladych.

mimi1237
autor
27. nov 2016

Vulka ,ano su prave preto uvazujem nad kupou radsej,ako prenajmom.Vela som ich nenasla,ale predsa ,jasne ze to niesu novostavby.

oslo1
27. nov 2016

Napisem ti z vlastnej skusentosti:

Chod k nezavislemu financnemu poradcovi, alebo si urob hlbkovu kalkulacku na hypoteku (v UK sa to da urobit v pohode, neviem, ako na sk), aby si vedela, kolko penazi ti pozicaju.

Musis mat nasetrene aspon 10 % z pozadovanej kupy bytu. Z tychto penazi budes musiet zaplatit aj vselijake papierovacky ohladom nehnutelnosti, ci uz je to za pravnika, poplatok za hypoteku, zapis do Land registry, dan z kupy bytu a podobne.

Ak nemas nasetrene ziadne peniaze a niekto ti je ich ochotny pozicat, tak nech ti ich prevedie na tvoj ucet aspon 3 meciace pred ziadanim o hypoteku - oni kontroluju vypisy z banky za posledne 3 mesiace - koli praniu penazi.

Potom zacni hladat nehnutelnosti. Ked si nieco najdes, tak odporucam sa tam ist vecer a v noci pozriet, ci tam nie su tlupy vyrastkov. Co sa tyka samotnej nehnutelnosti, zisti si, kolko sa plati do fondu oprav (v UK je to Service charge), niekde je to minimum, niekde je to palka.

Este je dobre, ked ziadas o hypoteku mat kreditnu kartu a z nej nakupovat, ale to aj hned splacat, tam vidia, aku mas vlastnosti platit svoje podlznosti.

Ked uz si najdes ten svoj byt, tak v realitke by ti mali ponuknut nezavisleho financneho poradcu, ktory ti pomoze s hypotekou a papierovackami ohladom toho. Mozes mat aj vlastneho.
Neviem, ako je to na sk, ale v UK to musi ist aj cez pravnikov, z vlastnej skusenosti odporucam mensie firmy. V tych velkych si len cislo a kaslu na teba.

Vela stastia, u nas je casova os od ziadania hypoteky po dodanie klucov najkratsia 3 mesiace. Moze byt aj dlhsia.

mimi1237
autor
27. nov 2016

Dakujem vam.dievcata,vidim ze to bude zdlhavejsie ako som mylela,v prvom.rade popracujem teda na finacnej rezerve,do banky sa istotne pojdem informovat.

stava_sa
5. dec 2016

Presne ako to je v komentároch. Nijaká banka ti nedá 100% LTV (loan to value), pokiaľ nie si jej super bonitný klient. Počítaj s tým, že sa ti podarí získať nejakých 70 - 80% financií z celkovej hodnoty nehnuteľnosti. Do budúcna sa bude LTV určite znižovať, čiže pre ľudí s nedostatkom vlastných úspor je výhodnejšie riešiť hypotéky v čo najkratšom čase. Určite existujú aj nejaké úvery na dofinancovanie zvyšných percent atď, ale to by si sa už mala poradiť buď s konkrétnou bankou alebo finančným poradcom. Viac sa dočítaš tu http://www.pozicky123.sk/oplati-sa-vybavit-hypo...

andrej1990l
19. jan 2017

ak niekto potrebujete pomoc pri spotrebaku ci hypoteke v klude mi napište dokažem vam s tym pomoct 🙂 ale piste iba IS dakujem :D

metlacik
20. jan 2018

@mimi1237 ahojte...v prípade otázok ma kontaktujte...ďakujem

miracleloanservice
Odpoveď bola odstránená
Zobraz