Úroky na úvere - nárast

15. sep 2024

Ahojte. Len tak pre zaujímavosť, o koľko sa Vám navýšila splátka za uver pri nových úrokoch? Nam konci fix a z 500e ideme na splátku 750e ... akože mame to z čoho zaplatiť ale ajtak som z Toho sklamaná ze je to až o toľko veľa,. Mame ísť do banky ešte žiadať o lepší úrok? Toto bolo zatiaľ len na papieri ktorý nám prišiel z banky 3 mesiace dopredu
Vlastne rozmýšľam aj nad rodinami ktoré to tak máji a zrazu majú väčšie splatky ako to zvládajú, nie každá rodina si to môže dovoliť zrazu o toľko splácať viac je to smutné.

zmrzlinka2021
15. sep 2024

Lenže mnohým rodinám chýba finančná gramotnosť. Vždy musím rátať s nárastom úroku.

tetapetra
15. sep 2024

Určite zabehni do banky, zázrak však nečakaj.

nelca84
15. sep 2024

Urcite chodte este do banky, prerataju vam to. Momentalne uroky mierne klesli.Tiez mame od septembra vyssiu splatku, ale v auguste som bola v banke a dala som si prehodnotit urok. Dostala som sa o 75e mesacne nizsie, nez bola suma, ktora bola na liste z banky.

lucinka9292
15. sep 2024

Bolo viac ako iste, ze urokove sadzby pojdu raz hore. Bolo treba fixovat na dlhsie alebo/a setrit na splatenie hypo celej/ciastocnej. Neviem, co je na tom zarazajuce, ked sa o tom hovorilo. Staci si vyguglit hypokalkulacku a simulovat, kolko budem platit pri takej-onakej sadzbe. Vela ludom ale chyba financna gramotnost…

sarandon
15. sep 2024

Vela ludom chyba schopnost citat s porozumenim.

petamich
15. sep 2024

Mozno si nie kazda rodina mala dovolit rodinny dom alebo velky byt 🤷‍♀️ makrokonomovia a financni analytici od zaciatku avizovali, ze toto je dlhodobo neudrzatelny stav a uroky pojdu hore, bolo sa na to treba pripravit a zohladnit to pri vypocte hypoteky a co zvladnem splacat

Kazdopadne, ked uz tak sa na to aspon pripravit, aby som o 1-2-3 roky nebola zaskocena a obzvlast, ked tie sadzby nestupli o 3% vcera

sasa1310
15. sep 2024

čo si sklamaná? Veď doteraz sme mali enormne malé úroky. Tak buď aspoň za to vďačná, že roky si platila minimálne úroky. Apropo nám sa dvihne o 350 Eur. Aj tak som rada, že doteraz sme platili málo. A keď si to nemôžeš dovoliť, tak ste na to mali myslieť skôr, keď ste brali hypo. Či čo si čakala, že 30 rokov budeš mať rovnakú úrokovú sadzbu?

andy024
15. sep 2024

Skoda, ze ste neuvazovali nad tymto, ked ste brali hypoteku

autor
15. sep 2024

Neviem ci neviete poniektoré čítať s porozumením alebo potrebujete byť len dôležité takže ešte raz ... písala som v pôvodnom príspevku ze my to mame z čoho splácať takže mňa to nezruinuje [samozrejme keď sa dá vybaviť nižší úrok tak neodmietnem] len som uvažovala nás tým ze niektoré rodiny to majú možno ťažšie a keď im splátka narastie o takú sumu ze nie každá rodina to možno bude zvládať

autor
15. sep 2024

@sasa1310 nevieš citat ? Tak sa nauč

vler
15. sep 2024

Autorka, ty si ta co nevie citat. Bolo napisane viackrat, ze tie rodiny-nie Ty!- co budu mat problem splacat hypoteku po navyseni urokov o ktorom vedeli ze nastane na to mali mysliet ked si hypoteku brali

autor
15. sep 2024

@vler ďalšia co nečíta ? Minimálne dve tu písali ze načo sme si brali keď to nevieme splácať tak akože ...

sasa1310
15. sep 2024

ty nevieš čítať. Narážam na to, že si sklamaná. Píšem, že buď rada, že si roky mala nízky úrok

michal711
15. sep 2024

Každy sa.ma prikrývat takou perinou na akú má . Toto si streľba zapamätať

melanta
16. sep 2024

Áno, je veľa rodín/ľudí, ktorým zvýšené úroky urobili problém, niektorým dokonca taký, že museli nehnuteľnosť predať, pretože sa im príjem znížil. Že je to smutné? Z určitého pohľadu áno. Z druhého pohľadu, ako tu odznelo, každý sa má prikrývať takou perinou, na akú má. A zodpovednosť by človeku mala povedať, že ak si berie úver, tak by ho mal brať s vedomím, že ho vie splácať nielen v tejto chvíli, ale aj keď sa dvihne splátka, aj keď sa mu výrazne zníži príjem, aj keď príde o prácu na niekoľko mesiacov, aj keď ostane na splácanie sám ak na začiatku sú dvaja. Proste zodpovedné je neriešiť iba to, čo je teraz, ale čo bude potom ak....

juraj1312
17. sep 2024

Dobrý deň,

Pokiaľ vám končí fixácia a viete, že budete mať nárast splátky, tak máte dve základné možnosti 1. Možnosť je ísť do vašej aktuálne banky kde máte hypotekárny úver a začať vyjednávať o výhodnejšej fixácii - táto možnosť má zmysel pokiaľ vám banka navrhla nový úrok, ktorý je vyšší ako je trhový štandard - (momentálne okolo 4%) alebo ste VIP klient

Pokiaľ vám banka nebude chcieť vyhovieť, tak ešte pred prijatím novej fixácie sa môžete zamyslieť nad 2. Možnosťou, ktorou je refinancovanie do inej banky, ktorá dá výhodnejšiu ponuku (toto však odporúčam riešiť v predstihu aspoň 1 mesiac pred koncom pôvodnej fixácie - aby ste to stihli). Pri refinancovaní, však môžu vzniknúť náklady navyše, presnejšie poplatok za kolok na katastri vo výške 100€. Čiže je potrebné prepočítať, či sa vám refinans oplatí alebo nie

Zároveň je možné, že ak vám narastá splátka na úvere, ktorý ste podpisovali pred 1.1.2024 máte nárok na štátnu pomoc s hypotékami - kde by vám štát vo forme priamej dotácie vykompenzoval časť nárastu splátky, maximálne však do výšky 150€ mesačne

Málo kto vie o všetkých možnostiach, no často krát sa dá na splátke ušetriť desiatky € mesačne, vďaka vyjednávaniu s bankou alebo refinancovaniu, prípadne získať štatnú dotáciu do výšky 150€ mesačne

Ak by ste sa chceli podrobnejšie porozprávať o možnostiach, ktoré máte, prípadne si nechať poradiť, aký postup je pre vás najvýhodnejší pokojne ma kontaktuje 0949 512 224.
Som hypotekárny špecialita a pracujeme na celom Slovensku, vieme vám bezplatne poradiť, prípadne ak by ste chceli, vieme zastrešiť celý proces (sme platení priamo od finančných inštitúcií)