Úrokové sadzby na hypotékach

5. aug 2022

V Česku urokove sadzby na hypotéky išli hore, mam info z canady že tam tak isto a zároveň klesli ceny nehnutelnosti. My však máme ECB za zadkom. Čaká nás rovnaký scenár? Vysoké úroky a pokles cien nehnutelnosti? Ako vidíte situáciu v iných krajinách eurozóny?

martinmmartin
5. aug 2022

Tam je trochu problem s nedavnymi problememi grecka portugalska spanielska a talianska (PIGS -prtugal, italy, greece, spain) Tieto krainy boli technicky uz skrachovane a ECB ich vtedy kontroverzne zachranila obrovskymi kreditmi . Ak by zdvihli urokive sadzby dnes tieto krajiny by nezvladali zas platit tuto pozicku a kolotioc chaosu by sa zas spustil. preto ECB do toho moc nejde a EURO zaziva vacsiu inflaciu ako keby sadzby zdvihli......cize na to aby PIGS mohli dalej splacat musia vsetci euroobyvatelia vdaka inflaciu toto dotovat z vlastneho vrecka tak nejako nepriamo.

zmrzlinka2021
5. aug 2022

Všetko sú to len prognozy, a nič sa nemusí naplniť, ale ja si myslím, ze ceny nnehnutelnosti urcite nepojdu dole. Stale rastu a stale je extremny dopyt

melanta
5. aug 2022

V ČR je predsa hypotekárny aj realitný trh roky iný ako u nás. Nie je tam taký vysoký dopyt po nehnuteľnostiach a ani taký nedostatok nehnuteľností ako u nás. Takže nemyslím, že možno porovnávať SR a ČR. A zo zvyškom Európy už vôbec nie. U nás cena nehnuteľností dole nepôjde, ak sa bavíme o mestách a veľkých mestách. Je to názor širokého spektra odborníkov a analytikov. Samozrejme, určite sa tu nájdu mamičky, ktorých odborný prehľad je nulový, ale budú tvrdiť, že pôjde to dole, lebo musí. No nemusí. Ak chceš relevantný názor, tak toto ozaj nie je fórum na túto tému.

katkaseiner
5. aug 2022

@zmrzlinka2021 suhlasim, cena sa vytvara na zaklade ponuky a dopytu... kym je dopyt vysoky, nie je dovod ist s cenou dole...

zmrzlinka2021
5. aug 2022

@katkaseiner
A nech sa ludia snazia klamat ako chcu, a ja im vlastne v tomto aj rozumiem, ale platy vmnohych odvetviach idu hore. Cize lukrativne miesta, najmä zapadne slovensko, Bratislava, tam ta zivotna uroven je uplne niekde inde.

autor
5. aug 2022

@melanta, @zmrzlinka2021 robíš v realitách a vieš aký je aktuálny dopyt a ponuka? Ma zaujíma ci ste priamo z fachu a máš info ako to teraz je, alebo píšeš len svoj názor a nikdy si okolo tohto ani nešla.

katkaseiner
5. aug 2022

pripnem sa... nie som z fachu ale pred rokom a pol sme zhanali byt (investicny) a s asi 2 realitakmi sme sa bavili ze v NZ len tazko najst byt... proste co sa hodi na net, to je okamzite predane. Co je na nete, je neaktualne (mozno okrem nejakych predrazenych, pripadne v horsej lokalite).

melanta
5. aug 2022

Myslím, že z mojej reakcie je jasné, že nepíšem ako laik. Pravidelne sa okrem iných biznis tém zúčastňujem niekoľkokrát ročne rôznych finančných konferencií v SR, ČR, AT, realitných konferencií v SR aj ČR, výnimočne aj v USA. Ak ideš túto tému rozoberať na MK, tak predpokladám, že ty si laik. Odborník by sa v tejto téme nikdy neprišiel radiť na MK.

melanta
5. aug 2022

@zmrzlinka2021 synovec, robí v BA v medzinárodnej spoločnosti, chalan pod 30 rokov, čistý príjem minulý rok cez 3000, tento rok si vypýtal zvýšenie o 500, zvýšili mu. 2x ročne ide na mesačnú dovolenku do Ázie, povolia mu odtiaľ homeooffice. Čokoľvek zažiada, dostane. Podotýkam, že nerobí viac ako 7 hodín denne. Teraz kupuje druhý byt. Proste stále je veľa ľudí, ktorý tie zdroje majú. Hoci to určitá časť ľudí nechápe a neveria tomu.

slovenka753
5. aug 2022

Ja súhlasím s analitikmi ktorí hovoria ze sa to nedá predpovedať 😅

jonki
5. aug 2022

Aky je dopyt? Ze byt v KE a dom pri KE predas za den-len co zverejníš ponuku. A ten byt - peniaze na ruku cash-aby ju nikto nepredbehol. Ten dom poznam-novostavba na otrasnom pozemku tiez hned dole z ponuky. ( dom cez 400tis, byt 150tis ale netusim kolko izb-tipujem ze 1,5-2)- neviem co bude, no teraz je dopyt stale obrovsky.

drzaopica
5. aug 2022

My sme chceli kupit byt blizko Ba este nestoji a vsetko je predane.

autor
6. aug 2022

@melanta pokiaľ viem tak si personalistka. Len sa navcirkaš do každej diskusia s tvojim neodborným názorom bez prínosu.

Mňa skôr zaujíma vývoj za posledné 2 mesiace, čiže taka čerstvá skúsenosť, či už realitaka, pracovníka v banke pri hypotékach alebo kupujúceho bytu.

jonki
6. aug 2022

Moja skusenost obe pripady cca 3 tyzdne. V KE cenu dopyt dole zatial nepusti. Su ludia kt este aj teraz kupuju investicne byty. Vývoj si netrufam odhadovať. Este aj ocino predal dom v nezaujímavej dedine( vels romov) co predtym nie a nie predat a teraz (cca 6-8 tyzdnov) o 15tis viac ako predtym a predané ( a nie romom)

melanta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matkahelka
6. aug 2022

teraz sa predavaju aj take nehnutelnosti, o ktore roky nikto ani nezakopol. inflacia rastie, kto ma trochu penazi a rozumu k tomu, tak investuje do nehnutelnosti, pretoze dole ceny urcite nepojdu. s hypo to bude ovela horsie. moja svokra byva v zaprdenej dedine, kde sa uz aj lisky otacaju. 3 stare poilorozpadnute domy sa tam roky predavali, 5-6 rokov urcite a boli casy, ked aj pol roka nikto nebol ani na obhliadke. teraz sa za posledny mesiac predali vsetky 3.a nekupila ich realitka, ale jednotlivci. v KE ked das inzerat na byt ci dom, do tyzdna je predany bez ohladu na to, ze cenu prestrelis. dceru nosim na anglictinu a spanielcinu, k lektorkam domov, byvaju v rozdielnych mestskych castiach KE a uz 2 mesiace su vo vchodom oznamy, ze mlada rodina zhana v okoli byt. len ten kto veri v snehulienku a deda mraza si moze mysliet, ze ceny nehnutelnosti sa znizia.

bambulka814
8. aug 2022

@jonki ja tieto veci sledujem na TA3, sú tam výborne diskusie o vývoji a raste, aj skvelí odborníci sú pozvaní. Určite lepšie, ako názory na MK. Asi sa to dá nájsť aj v archíve, neviem, nehľadala som.

jonki
8. aug 2022

@bambulka814 to bolo mne?

bambulka814
8. aug 2022

@jonki prepáč, nie, autorke🤗