Úrazové a životné poistenie - potvrdenia od lekára

ajvy66
16. dec 2013

Ahojte priateľ sa dal poistiť a mňa dal k nemu pripoistiť. Bola taká možnosť. Poistku sme zaplatili a teraz po mesiaci čo kontrolovali zmluvu si zmysleli, že chcú moje lekárske správy ( pre jeden zápal močových ciest a teraz v tehotenstve mi zistili málo červených krviniek) Ako teraz mám behať po doktoroch???? Iné nervy mám. To si oni nevedia vyžiadať či čo??? Majú nato právo???Keby som chcela zrušiť to pripoistenie moje treba novú zmluvu urobiť? 😖

kazunomiya
16. dec 2013

Maju pravo vyziadat si lekarske potvrdenia. Ak si pri uzatvarani zmluvy uviedla nejaku diagnozu, tak aj mne sa to stalo, ze chceli potvrdenie. Zisti si ale co presne chcu potvrdit, nech im zbytocne nedavas cely svoj chorobopis. Pochybujem, ze znizene cervene krvinky v tehotenstve by ich mali zaujimat, to je bezny jav, nie choroba.
Kebyze nieco neuvedies, moze sa ti pri plneni stat, ze ti to neuznaju, lebo usudia ze si im nieco pri uzatvarani poistky zatajila (v okoli mam niekoho, komu sa to stalo, bohuzial islo o umrtie a nic nevyplatili, lebo pri uzatvarani poistky dotycny neuviedol svoju diagnozu).
Inak mne na zaklade toho potvrdenia upravili zmluvu, resp. krytie - vylucili mi z nej diagnozy toho okruhu o ktory islo... Je mozne ze to urobia aj tebe.
Mozes sa na to samozrejme vykaslat a pripoistenie zrusit, ja inak tiez rozmyslam, ci su mi tie poistky na nieco...

ajvy66
autor
16. dec 2013

@kazunomiya Poisťovák sa nás pýtal komplet na všetko. A uviedla som, že som mala teraz zápal močových ciest a že mi v tehotenstve zistili málo železa aj to tam napísal. A teraz mi volá, že chcú môj krvný obraz a záznam o ukončení liečby zápalu močových ciest. Ako keď som mala ten zápal som bola tehotná takže liečbu mi dala gynekologička, ale už sa k tomu nevracala tak záznam o ukončení liečby nemám asi a tie červené krvinky mi povedala, že mám hraničnú hodnotu a predpíše mi železo, ale tiež neviem či to mám v karte či nie.

simonka177
16. dec 2013

Poisťovne si preverujú zdravotne stavy nových klientov. Pri úrazovom poistení dostaneš plnenie len vtedy, ak si mala danú poistnú udalosť, inak nedostaneš nič (je to princíp solidarity voči poškodeným). Inými slovami, ak ti poistenie skonči, nemáš nárok na žiadnu odkupnú hodnotu, čiže poisťovňa ti nevyplatí nič. Poisťovňa ti však vyplatí určitú čiastku len vtedy, ak sa ti stane poistná udalosť (úraz, chirurgický zákrok atď.). Ja by som už úrazové poistenie nedávala a ani žiadne, lebo je to nevýhodné.

bianca
16. dec 2013

@ajvy66 je to uplne bezny postup

jankastubka
16. dec 2013

je to bezny postup, hlavne z dovodu, ze vela ludi sa snazi poistenie zneuzit tak, ze najprv im zistia chorobu, a oni sa utekaju poistit, aby z toho este nieco vyzdimali. A potom zial kvoli takym ludom, musia aj ti poctivi preukazovat, to, co sa ti inak nezda bezne.
Je to ale na tvoju ochranu, lebo sa ti moze stat, ze budes 20 rokov platit poistku a pri poistnej udalosti, si vyziadaju lekarske zaznamy a zistia, ze si vlastne nemohla byt poistena a nic nedostanes...

ajvy66
autor
16. dec 2013

@jankastubka ale ich má zaujímať len to čo mám v karte u obvodnej nie? Tie krvinky súvisia s tehotenstvom tak čo ich to zaujíma a ten zápal mi tiež už liečila gynekologička a nie obvodná. Takže tie potvrdenia budem mať len od gynekologičky ak mi ich dá ale od obvodnej nie.

jankastubka
16. dec 2013

@ajvy66 ja nie som na toto odbornik, takze neviem ci sa to pyta od obvodneho alebo od koho, ale tak vela veci sa lieci u specialistov, takze predpokladam, ze aj od tych su opravneni pytat si potvrdenia.
Ja len vravim, ze radsej nech sa to vyriesi teraz ako pri poistnej udalosti sa natahovat...

etel1
17. dec 2013

Aj keď si uviedla diagnózu, poisťovňa má právo na základe lekárskych správ prešetriť momentálny zdravotný stav, t.j. či nie je v riziku, tým, že ťa poistí. Čo sa týka krvného obrazu, tiež majú na to nárok, lebo môžeš tvrdiť, že to súvisí len s tehotenstvom, ale zase oni si preveria, či nemohol náhodou ten problém existovať už predtým. Robím v poisťovníctve už 9 rokov, a zaoberám sa výlučne životným a úrazovým poistením a toto je bežná prax. Vždy vysvetľujem klientom, že v podstate hrajú čistú hru. Nech si to poisťovňa všetko prešetrí, a ak je to ok, máš istotu, že keď príde k plneniu, nebude problém. Ak tam už niečo je, pošlú protinávrh a buď ho akceptuješ, alebo nie. Nikto ťa do ničoho nenúti. Vždy si treba povedať, že aj ty, keby si bola na strane poisťovne, tiež by si si preverila tieto veci, keď by si mala v budúcnosti vyplácať nemalé peniaze.