Ahojte dievčatá, viem, že teraz sa všetko každú chvíľu mení, preto budem vďačná za aktuálne rady. 26.4.2020 mi končí rodičovská dovolenka, k 30.4.2020 som dala výpoveď. tie 4 dni čerpám dovolenku. Teraz prišli s možnosťou ísť po RD na OCR, môžem aj v tomto prípade ísť na OCR a potom prípadne na podporu? Alebo radšej rovno na podporu? Viem, že ak pôjdem na podporu, tá by sa mala rátať z posledných 4 dni, platí to aj pre ocr? A ešte posledna otázka, ak by som šla najprv na OCR, ovplyvni to prípadný nástup na podporu, keďže PP už skončil? Ďakujem
@lufinka46 áno, ale ja sa oficiálne vraciam na 4 dni späť 🤷 a neviem či to prešlo
A ešte jedna vec, naša prevádzka normálne funguje ako pred tým, keďže sú to potraviny.. momentálne sa vrátiť nemôžem ani kvôli deťom, ale ani potom sa nemôžem vrátiť z iných dôvodov, ja som výpoveď dávala už v januári, z dôvodu trojmesačnej výpovednej lehoty, toto mi všetko nabúralo.. a po poslednom telefonáte so šéfkou, isto nebude možná dohoda na stiahnutie výpovede..
@mala_katie Pre narok na podporu a aj OCR potrebujes obnovit poistenie. Takze tu dovolenku aspon jeden vycerpat treba.
A kedze ti PP konci, tak co riesi vedenie tvoju OCR, ved im uz moze byt jedno co bude potom.
Dalsia vec - na OCR v tejto situacii mas narok ak dieta navstevuje jasle/skolku/skolu a tie su teraz zatvorene. Ak do skolky nechodi, tak jedine, ze by bolo naozaj chore.
@fokuska on ju nerieši, len som nevedela, či mám na OCR nárok, keď pracovný pomer zaniká.. áno.. mám jedno skolkopovinne dieťa a druhé dovŕši teraz tri roky, tiež malo nastúpiť od aprila.. dovolenku čerpám 4 dni, tá podmienka je splnená. Do 30.4. mám teda dovcu. A od 1.5. by som šla na OCR, keďže je to sviatok, a potom je víkend, môžem sa nahlásiť dopredu, alebo spätne? A potom prípadne ísť na podporu? Bude mi to ratane z toho istého vymeriavacieho základu? Ďakujem moc..
@mala_katie Jaj takto, tak potom ano, budes mat narok aj na OCR - pri vypocte si ale nie som ista, bude to asi z predpokladaneho prijmu, ale v tomto sa nevyznam co sa tyka OCR.
Po skonceni OCR sa potom mozes evidovat na UP a vycerpat podporu.
narok na ocr je iba ak dieta navstevuje skolku, skolu, ktora je zatvorena. Ak do skolky este nechodi, ocr na koronu lekarka asi nevypise, jedine s inou diagnozou.
Nebolo by pre vas jednoduchsie ist rovno na podporu, tam 6mesiacov a vraj to maju predlzovat, kym neskonci korona (ale to som nepochopila, ci iba o jeden mesiac alebo aj viac)
@marci77 starší chodí do škôlky, ktorá je zatvorená..
@marci77 A pýtam sa práve preto, čo mi je lepšie.. tam, kde som mala nastúpiť nových najbližšie prijímať nebudú, takže ak si vycerpam podporu, tak neviem, či bude možnosť potom nastúpiť na OCR
@mala_katie Na OCR musis nastupit pocas trvanie nemocenskeo poistenia, alebo v ochrannej lehote (7 dni po skonceni NP). Takze po podpore na OCR uz nebudes mat narok, kym neobnovis NP (zamestnanim sa alebo dobrovolnym platenim).
@fokuska ďakujem veľmi pekne za odpoveď.. tak už iba zistiť, čo sa mi bude brať ako základ na podporu, ak by som šla na OCR..
@mala_katie OCR ti neovplyvni vysku podpory, rovnako tak nie PN - su to nezdanitelne prijmy, takze neovyplyvnuju vysku podpory.
@fokuska môžem ss?
@mala_katie Skus, ale zas neviem uplne vsetko, v niektorych sferach sa vyznam viac, v niektorych menej ;)
@mala_katie Sprav ako pise
@fokuska
Ďakujem Vám...
@mala_katie včera vraveli v správach, že tým čo končí RD a nemajú sa kde vrátiť do zamestnania, tak sa im predlžuje RD až kým koronavirus neskončí..