Účet v Slovenskej sporiteľni

10. máj 2024

po blízkom príbuznom som zdedila účet v banke. chodil mu tam dôchodok + odchádzali nejaké platby.
Vie mi niekto povedať či si môžem previesť tento účet na seba - s tým istým číslom? A budem vidieť na internetbankg. všetky platby napr. aj z min. roka - vtedy ešte žil majiteľ účtu ?
ide mi o to že potrebujeme vidieť niektoré platby nakoľko sú v rodine nezrovnalosti.

taktotedanie
10. máj 2024

Co tak navstivit pobocku?

melanta
10. máj 2024

Ak si účet zdedila a máš overenie o dedičskom, tak choď na pobočku, vypýtaj si výpis z účtu za obdobie, ktoré potrebuješ. Meno účtu nevieš zmeniť. Čiže určite nevieš účet zmeniť na svoje meno. Účet následne zrušíš.

autor
10. máj 2024

@melanta takže akonáhle sa účet zruší už sa neviem dostať do internetbankg. ? rozumiem dobre? ako potom budem mať doklad že tie veci boli ozaj zaplatené?

butterflyeffect
10. máj 2024

Je tam moznost ucet si ponechat-prepisat na tvoje meno, pri ziadosti o vysporiadanie dedicskych podielov v banke spolu s pravoplatnym uznesenim o dedicstve sa odskrtne kolonka ze chces ucet ponechat, ale to ci uvidis co bolo predtym ti neviem povedat.

melanta
10. máj 2024

Choď s osvedčením o dedičskom do banky a vypýtaj si výpisy za obdobie, kedy potrebuješ v rodine zdokladovať, že niečo bolo zaplatené. Zbytočne to riešiš tu na koníku. Zober osvedčenie a choď do banky, za pár minút všetko vyriešiš.

thirstymonk
10. máj 2024

Starí, alebo chorí ľudia väčšinou pridajú svojich blizkych ako disponentov, aby mohli po smrti s účtom narábať. Keď to nie je tento prípad, tak len čakať na dedičske

butterflyeffect
10. máj 2024

@thirstymonk disponent je po smrti zbytocny kedze dispozicne pravo je plnomocenstvo a to plati len za zivota, smrtou majitela uctu zanika. takze disponent po smrti majitela nic nezmoze.

autor
10. máj 2024

ďakujem všetkým za odpovede.
bola som disponent. keďže už dedičské konanie prebehlo s papierom pôjdem do banky.