Účet pre dieťa

9. nov 2022

Ahojte baby, môžem dcére založiť v banke účet kde budem presúvať každý mesiac nejakú sumu peňazí ? nenazvala by som to priamo sporením ale odkladala by som jej tam peniaze napríklad na lyžiarsky, plavecký, a rôzne iné veci. Alebo je lepšie keby si založím na seba druhý účet v inej banke a tam takto si presuvam peniaze ? Ak mi viete odporučiť banku kde nebudu za to žiadne alebo minimalne poplatky, bola by som rada. Prípadne kludne napíšte ako máte vy toto poriešené.

aliaray1
9. nov 2022

Ahoj, dobra skusenost a zdarma vedenie uctu je napr. aj v 365 banke a je fajn pouvazovat cast penazi investovat. Nasa ma skoro 7 mes., uz ma aj ucet aj investovanie...predsa len...inflacia.

autor
9. nov 2022

@aliaray1 a kam investujete ?

nelca84
9. nov 2022

detske ucty su vsade zadarmo, takze najlepsie je zalozit tam, kde mas ucet aj ty

aliaray1
9. nov 2022

Zmiesane viac aj menej rizikove. Da sa do fondov, zlata...lepsie je si to nastudovat a poradit sa s financakmi.

veronika3110
9. nov 2022

my máme pod spoločným účtom investície... a tam sme si vytvorili nový akoby účet na investície.. proste na svojom IB to mám len ako ďalší priečinok a tam mi trvalým príkazom odchádzajú peniaze... a tam sa to sporí pre dcéru a zároveň investuje..

autor
9. nov 2022

@aliaray1 ja sa v tomto vôbec nevyznám 😨 a ak môžem vedieť kolko aspoň cca € investujete mesačne ?

autor
9. nov 2022

@veronika3110 toto znie zaujímavo, v ktorej banke máš účet ? či to sa dá v každej ? a dá sa hocikedy z tých peňazi nasporených a investovaných vyberať ano ?

veronika3110
9. nov 2022

dá sa v každej.. my to máme v tatrabanke, dá sa hocikedy vyberať, ale nie je to na to určené.. ked sa to má investovať, je dobré tam tie peniažky nechať, nech sa zhodnocujú a nevyberať, že raz na plavecký atd.. my sme to urobili s tým účelom, že dokým bude mať dcéra 18, čiže s tými peniazmi nepohneme.. po 3 rokoch sa dá vybrať, ale nebudeme vyberať... do 3 rokov od založenia sa dá tiež, ale sú za to poplatky a neoplatí sa to..

autor
9. nov 2022

@veronika3110 aha rozumiem, ja mám tiež TB, v tom prípade by som založila detský účet z ktorého môžem vyberať peniaze na potrebné veci kedykolvek a na svojom účte by som si vytvorila ten ďalší priečinok na investovanie
ešte sa chcem spýtať, tebe na to investovanie odíde každý mesiac nejaká čiastka a viac sa o to vôbec nemusíš starať ano ? čiže sledovať nejaké poklesy a nárasty netreba ?

mariet24
9. nov 2022

Mám TB, synovia majú svoje detské účty zadarmo, vidím ich v aplikácii a disponujem s nimi, viem presúvať peniaze. Na tieto účty im dávame každý mesiac menšiu sumu + mimoriadne peniaze ak dostanú na Vianoce, narodeniny a pod. Sú to peniaze ktoré majú priamo k dispozícii. Okrem toho im dávame do fondov peniaze (vo výške rodinných prídavkov) to nám zriadila finančná poradkyňa, nevyzname sa v tom

autor
9. nov 2022

@mariet24 ďakujem, obratim sa teda na finančného poradca

autor
9. nov 2022

@mariet24 ešte sa chcem spýtať dávate do fondov v TB ?

aliaray1
9. nov 2022

Uz nie su vyhodne ako kedysi, nam toto neodporucali.

mariet24
9. nov 2022

Nie tie mi neodporucala

masinka
9. nov 2022

Teraz fondy klesaju, ja som ich zalozila deckam pred 4 rokmi, prve tri roky to ukazovalo vynos, aktualne sme 100 E v strate.

autor
9. nov 2022

Tak potom čo sa teda oplatí ?

pinaofina
9. nov 2022

Fondy su aktualne dole, kvoli dianiu vo svete, to je ale idealny cas na investovanie, lebo potom zas pojdu hore.

jarka_black
10. nov 2022

@pinaofina Presne tak.