Ahojte baby, môžem dcére založiť v banke účet kde budem presúvať každý mesiac nejakú sumu peňazí ? nenazvala by som to priamo sporením ale odkladala by som jej tam peniaze napríklad na lyžiarsky, plavecký, a rôzne iné veci. Alebo je lepšie keby si založím na seba druhý účet v inej banke a tam takto si presuvam peniaze ? Ak mi viete odporučiť banku kde nebudu za to žiadne alebo minimalne poplatky, bola by som rada. Prípadne kludne napíšte ako máte vy toto poriešené.
@aliaray1 a kam investujete ?
detske ucty su vsade zadarmo, takze najlepsie je zalozit tam, kde mas ucet aj ty
Zmiesane viac aj menej rizikove. Da sa do fondov, zlata...lepsie je si to nastudovat a poradit sa s financakmi.
my máme pod spoločným účtom investície... a tam sme si vytvorili nový akoby účet na investície.. proste na svojom IB to mám len ako ďalší priečinok a tam mi trvalým príkazom odchádzajú peniaze... a tam sa to sporí pre dcéru a zároveň investuje..
@aliaray1 ja sa v tomto vôbec nevyznám 😨 a ak môžem vedieť kolko aspoň cca € investujete mesačne ?
@veronika3110 toto znie zaujímavo, v ktorej banke máš účet ? či to sa dá v každej ? a dá sa hocikedy z tých peňazi nasporených a investovaných vyberať ano ?
dá sa v každej.. my to máme v tatrabanke, dá sa hocikedy vyberať, ale nie je to na to určené.. ked sa to má investovať, je dobré tam tie peniažky nechať, nech sa zhodnocujú a nevyberať, že raz na plavecký atd.. my sme to urobili s tým účelom, že dokým bude mať dcéra 18, čiže s tými peniazmi nepohneme.. po 3 rokoch sa dá vybrať, ale nebudeme vyberať... do 3 rokov od založenia sa dá tiež, ale sú za to poplatky a neoplatí sa to..
@veronika3110 aha rozumiem, ja mám tiež TB, v tom prípade by som založila detský účet z ktorého môžem vyberať peniaze na potrebné veci kedykolvek a na svojom účte by som si vytvorila ten ďalší priečinok na investovanie
ešte sa chcem spýtať, tebe na to investovanie odíde každý mesiac nejaká čiastka a viac sa o to vôbec nemusíš starať ano ? čiže sledovať nejaké poklesy a nárasty netreba ?
Mám TB, synovia majú svoje detské účty zadarmo, vidím ich v aplikácii a disponujem s nimi, viem presúvať peniaze. Na tieto účty im dávame každý mesiac menšiu sumu + mimoriadne peniaze ak dostanú na Vianoce, narodeniny a pod. Sú to peniaze ktoré majú priamo k dispozícii. Okrem toho im dávame do fondov peniaze (vo výške rodinných prídavkov) to nám zriadila finančná poradkyňa, nevyzname sa v tom
@mariet24 ďakujem, obratim sa teda na finančného poradca
@mariet24 ešte sa chcem spýtať dávate do fondov v TB ?
Uz nie su vyhodne ako kedysi, nam toto neodporucali.
Nie tie mi neodporucala
Teraz fondy klesaju, ja som ich zalozila deckam pred 4 rokmi, prve tri roky to ukazovalo vynos, aktualne sme 100 E v strate.
Tak potom čo sa teda oplatí ?
Fondy su aktualne dole, kvoli dianiu vo svete, to je ale idealny cas na investovanie, lebo potom zas pojdu hore.
@pinaofina Presne tak.
Ahoj, dobra skusenost a zdarma vedenie uctu je napr. aj v 365 banke a je fajn pouvazovat cast penazi investovat. Nasa ma skoro 7 mes., uz ma aj ucet aj investovanie...predsa len...inflacia.