Trvalý pobyt v Rakúsku a zdravotka

katka9010
2. jún 2016

Prosim vie mi niekto poradit...som v situacii kde kazdy hovori nieco ine...na sk som samoplatitel v zdravotnej poistovni...takze niesom ani zamestnana ani na urade...(nnebudem rozoberat preco je to na dlho ) problem je ze sa stahujeme do rakuska kde budeme mat trvaly pobyt. Bolo mi povedane ze v rakusku neexistuje samoplatitel musim byt vedena na urade prace alebo sa zamestnat. Na slovensku nebudem mat narok na osetrenie nakolko zmenou trv. pob. nebudem mat narok na zdravotnu starostlivos- to mi odpisali z dvovery. O ziadne prispevky ani vyuzivanie systemu nemam zaujem ..chcela som si len platit zdravotku dobrovolne ci uz na sk alebo v rakusku len nech mam s uradmi pokoj.

majkeel
2. jún 2016

Tak si nechaj trvaly pobyt na sk (u rodicov,...), prechodny v at a plat si dalej dobrovolne zdravotne poistenie na Sk plus cestovne poistenie. Nepracujuci manzel/ka a deti su v at poistene cez pracujuceho manzela/ku.

katka9010
autor
2. jún 2016

A ked pracuje manzel na sk a da si trvaly pobyt do rakuska? Viem ze kedy pracoval v rakusku tak 3,4% z hrubej mzdy by som si platila zdravotku ako pripojistena. Neviem vsak ked pracuje na slovensku. Dakujem pekne za informacie.

superduper9
10. aug 2021

Prosím o radu. Mam trvalý pobyt v Rakúsku ak ho zmením na prechodný treba to niekde hlásiť a prídem o nejaké výhody?a som registrovaná na úrade práce je to problém ak zmením pobyt na prechodný?ďakujem