Transakčná daň

20. okt 2024

Ahoj.. keď napríklad živnostníkovi príde výplata na účet dajme tomu 4000 euro tak zaplatí dan keď mu prišla výplata?

anos18
20. okt 2024

Ak si tie peniaze prevedie na osobný účet vedený v tej istej banke, tak daň platiť nebude

autor
20. okt 2024

@anos18 a to sa môže tak ? Som z toho naozaj zmätená.. a je povinnosť mat podnikateľky účet? Ved živnostníci mohli používať osobný účet na svoje podnikanie.. načo je toto dobre

deti95060810
20. okt 2024

troška sleduj dianie ... ohľadom podnikateľských účtov toho bolo už povedané aj dosť...

maranco
20. okt 2024

Od apríla bude povinnosť pre živnostníka mať podnikateľský účet na svoje podnikanie, doteraz mohol používať aj bežný osobný účet.
Ten čo mu pošle tých 4000€ tak zaplatí daň a opakovane zaplatí daň živnostník ak z tých peňazí zaplatí tovar a služby súvisiace s podnikaním.

autor
20. okt 2024

@maranco a koľko zaplati dan ten co mu pošle vyplatenu faktúru?

maranco
20. okt 2024

0.04% len je to opakovaná daň, pri každom prevode tých istých peňazí sa platí

autor
20. okt 2024

@maranco takže odberatel mu vyplatí faktúru 4000 euro a plus 0,04% cize 1,60€ dan?

maranco
20. okt 2024

Zle som napísal, daň je 0.4% takže zaplatí 16€ daň

autor
20. okt 2024

@linola1 a ked si nechá živnostník vyplatiť faktúru na osobný účet zaplatí dat on ? Alebo ako

petamich
20. okt 2024

Dan je z odchadzajucich transakcii, nie prijatych, takze ju zaplati ten, co ti transakciu posle

autor
20. okt 2024

@petamich ano ale čo keď si dá živnostník vyplatiť na osobný účet to sa nebude dat ? Banka mu to nepripise?

linola1
20. okt 2024

Ja som to celé nečítala, poslala som len pre informáciu, ale je tam uvedené, že živnostník bude musieť mať podnikateľský účet a nepoužívať súkromný účet na podnikanie.

maranco
20. okt 2024

V Maďarsku keď zaviedli transakčnú daň, tak banky zdraželi bankové poplatky.
Treba s tým počítať aj u nás, zadarmo nebudú robiť zmeny vo svojich systémoch aby vedeli vypočítať a vybrať pre štát transakčnú daň.

petamich
20. okt 2024

A preco by mu to nepripisala? ;) Splietas trosku veci. S pripisovanim platieb to nema nic spolocne. Platby sa budu pripisovat doteraz akurat na odchadzajuce platby, vybery hotovosti a platobne karty bude zuctovana dan.

Ak budes mat oba ucty v jednej banke, tak platit dan z transakcie nebude. Ak bude v inej banke, tak budes 0.4% ma. 40€

petamich
20. okt 2024

@maranco samozrejme, ze sa to prenesie na koncoveho zakaznika - banka ako taka je predsa podnikatelsky subjekt a bude platit dan z transakcii (vyplaty, dodavatelia, ....), uz len to sa na klienta prenesie