Transakčná daň

3. okt 2024

Prosím rozumiete tejto novej transakčnej dani? Muža mám živnostníka. Robí z domu, práca homeoffice výlučne za Pc. Materiál ani nič takéto nenakupuje. Jediné čo by sa za výdavky dalo považovať je tak internet- aj keď ten je aj pre nás všetkých doma, len sme museli dať drahší, kvôli jeho objemu dát. Plus si kúpil tento rok nový PC.
Vystaví firme faktúru a peniaze mu chodia výlučne na jeho osobný účet. Tieto peniaze prevedieme na náš sporiaci účet. Z toho sa potom platí všetko do domácnosti, už nič na podnikanie.
Vraj majú všetci, ktorí si uplatňujú paušálne či preukázateľné výdavky povinnosť si zriadiť transakčný účet, na ktorom budú tieto platby prebiehať. Ale aké? Podniká druhý rok. Prvý ani nemal povinnosť podávať daňové priznanie, ale podal.
Paušálne výdavky vraj ani nemusia vzniknúť v takej výške v akej sú. Musia ale vzniknúť aspoň nejaké?
Odvody sa rátajú do týchto transakcií? Aj tie sa budú musieť robiť z transakčného účtu?
Tzn aspoň ten internet musíme platiť z nového transakčného účtu? Keby nedáme nič, tak mu nevznikne možnosť si uplatniť paušálne výdavky?
Som z toho totálne mimo. Prosím poraďte, ak máte niekto lepšie info.

zalka
3. okt 2024

V prvom rade, muž si musí založiť nový účet v banke.. podnikateľský.
Tam mu prídu peniaze za faktúry, z toho účtu zaplatí odvody do ZP a SP, a prípadnú dan.
Ostatné peniaze si môže previesť na súkromný účet, ak si prevedie 1000e tak zaplatí transakčnú dan 4e to mu stiahne banka. Tiež mu stiahne za všetky platby čo pôjdu z jeho účtu.

deedol
3. okt 2024

@zalka a co ak som SZCO (slobodne povolanie), ale nie som zivnostnicka? tiez sa to na mna vztahuje? pracujem na zaklade autorskych a licencnych zmluv, vydavky nemam ziadne, uplatnujem si pausalne, podavam DP.
ak ano, chapem spravne, ze budem potrebovat podnikatelsky ucet (cca 5-8e/mesacne) plus teda ked poplatim zdravotku a socialku a prevediem zvysok na osobny ucet, tak zaplatim este dalsie 4e/mesiac? a potom z osobneho uctu uz platim ako doteraz a na to sa transakcna dan nevztahuje?

zalka
3. okt 2024

https://index.sme.sk/c/23392869/transakcna-dan-... a asi tento článok na smečku ťa pomýlil, lebo tam spomínajú transakčný účet, nie podnikateľský.

zalka
3. okt 2024

@deedol určite sa to sťahuje na teba, podnikateľský účet vedenie zdarma má mbank, fio banka... čiže to ťa vôbec nič nemusí stáť, a áno nevyhneš sa platbe 0,4% za prevody z podnikateľského účtu na súkromný napr.

autor
3. okt 2024

@zalka ďakujem. Pretože som našla info, že sa to vzťahuje na všetky transakcie súvisiace s podnikaním. No a nebola som si istá, či prevod peňazí na náš sporiaci účet je transakcia spojená s podnikaním. Alebo iba platba za nejaký materiál atď.
Takže od roku januára 2025 treba tento účet mať a tam sa mu to automaticky stiahne?
Ach ale strašná blbosť toto, nejde mi o tie peniaze ale o tú sprostú byrokraciu. Ako keby veci ohľadom živnosti neboli dosť komplikované sami o sebe.
A áno, henten článok na smečku som čítala ale rada by som mala viac info, len som sa nevedela k nim dopátrať.

zalka
3. okt 2024

autorka,
myslím, že informácie ešte prídu. Bolo by fajn až by netrebalo platiť za prevod na súkromný účet ale tam som čítala informácie, kt. boli dosť zmätočné, čiže neviem ti dať relevantnú odpoved.

llaurita
3. okt 2024

Ja som zachytila ze by mala transakcna dan obist zivnostnikov s pausalnymi vydavkami. Ci nakoniec nie?

deedol
3. okt 2024

@zalka ok dakujem. zvysok som pochopila spravne? zaujima ma to s tym prevodom zvysku prijmu na sukromny ucet a platbami zo sukromneho, ktorych sa transakcna dan uz nebude tykat?

zalka
3. okt 2024

@deedol áno zaplatíš si za prevod na súkromný účet , a zo súkromného účtu až budeš platiť alebo vyberať hotovosť tak to už nič platiť nebudeš.

Predmetom dane, naopak, nebude finančná transakcia, ktorá súvisí s platením daní, odvodov a príspevkov do štátneho rozpočtu, odvodov do Sociálnej poisťovne a na zdravotné poistenie.

Ciže ako píšem,
príde ti na účet 1500e príklad, 350e pošleš do ZP a SP z toho dan neplatíš,
1000e si prevedieš na vlastný účet, zaplatíš 4e .

autor
3. okt 2024

@llaurita ja som čítala dnes akurát že aj s paušálnymi😕
@zalka áno, informácie budú, len viem ako chaotické tieto veci ohľadom živnosti vedia byť, tak som sa chxela vopred pripraviť, čo budem musieť riešiť- totiž celú túto administratívu k mužovej živnosti vybavujem ja, preto sa zaujímam 😄

zalka
3. okt 2024

autorka, defakto sa nič nezmení. Ty tú dan rátať nebudeš, nebudeš ju nikam posielať. Jediné čo treba, tak mať podnikateľský účet, a z toho si pošleš peniaze tam kam posielaš aj teraz.

autor
3. okt 2024

@zalka no a ak predmetom dane nebudú tieto odvody, tak prečo si má muž zriaďovať tento účet ja nechápem😄 či nasilu tam musíme vtesnať napr ten internet, aby si mohol uplatniť paušálne výdavky? Musí mať proste nejaký výdavok? Lebo fakt reálne okrem odvodov čisto podnikateľský výdavok nemá.

zalka
3. okt 2024

Autorka,
lebo je to povinnosť. Poviem ti to tak, ja som szčo dosť dlho, mám podnikateľský účet, riešim platby ako ZP a SP z neho, využívam paušalne výdavky, tak iné neplatím nič. Ostatné peniaze presúvam na súkromný účet. Peniaze by mali byť oddelené.
Nevidím dôvod prečo by mal internet platiť z firemného účtu, ak ho nemá na živnosť napísaný. Ak ho má napísaný na ICO tj. na živnosť tak by mal robiť úhrady z podnikateľského účtu, ak používa auto a platí napr. leasing tak tiež by to mal robiť z podnikateľského účtu, tj. platiť PHM a tak podobne.
Ale ak auto má na leasing ale na rodné číslo tak nevidím dôvod prečo by ho mal platiť z podnikateľského účtu. A nie nemusí mať žiaden výdavok.

llaurita
3. okt 2024

cize mi zdania cely prevod na sukromny ucet? a to je akoze povazovane cele za vydavok na podnikatelske ucely? a to mi ako dokazu ze je to cele na podnikatelske ucely? vsak z muzovho prijmu sa 90% platia veci na sukromnu spotrebu, on fakt nema nejake vydavky, este aj internet mame zadarmo

simca06022011
3. okt 2024

Nemusí mať výdavok. Musi mat podnikateľský účet. Ak nebude mať platby, tak nebude platiť transakcnu daň.

deedol
3. okt 2024

@llaurita ja som to tiez takto pochopila. vlastne ti zdania cely prijem tou transakcnou danou, ked si ho budes chciet previest na svoj osobny ucet, a potom ta zdania druhykrat, ked podas DP. (btw nie je to dvojite zdanenie?)

zalka
3. okt 2024

@llaurita no vyzerá to že áno, tak ako podnikateľ zamestnávateľ bude posielať peniaze na účty zamestnancom tak aj jemu zdania to že poslal výplatu. To že muž si pošle peniaze na súkromný účet je defakto jeho výplata, asi to tak vláda vzala.

simca06022011
3. okt 2024

Treba si počkať na riadne informácie k tomu. Prevody medzi vlastnými účtami v jednej banke by nemali byť zdaňovane. Co si pod tým predstavujú neviem. Ale tak chytíte platobnú kartu s budete platiť nou z podnikateľských uctov 😁 platby kartou sa nezdanuju.

autor
3. okt 2024

@zalka ďakujem pekne za objasnenie. Sme v tom noví, veľa vecí nám nie ne jasných a ešte toto do toho. Preto sa strácam.
Tzn príjem mu musí chodiť výlučne na tento nový podnikateľský účet.

maranco
3. okt 2024

Má to platiť od apríla, doteraz na podnikanie mohol používať aj "bežný" účet, veď bežných účtov môžeš mať založených viacero aj v rôznych bankách, po novom už bude musieť mať v banke vedený "podnikateľský" účet.

Predpokladám časom bude jasnejšie ako to má fungovať, ale posielanie výplat zamestnancom neoslobodili od transakčnej dane.

Nejaké info nájdeš tu https://zive.aktuality.sk/clanok/CGhLtNq/poslan...

@deedol áno je násobiaca daň, ale v tom zmysle cez koľkých podnikateľov/firiem prejdú tie peniaze tak zakaždým si z nich štát vezme
Zaplatíš remeselníkovi 100€, on z nich nakúpi materiál, zaplatí benzín, štát si vezme z jeho platby 0.40€, predajňa s materiálom z toho zaplatí energie, nákup tovaru, zamestnancov, štát si znovu vezme 0.40€ tak už s tvojich 100€ chýba 0.80€.

simca06022011
3. okt 2024

Tak u nás sa vráti doba kešu 😂 aj výplaty uhradím v hotovosti a môžu sa dat vypchat 😂

zalka
3. okt 2024

@simca06022011 no nad tým "Prevody medzi vlastnými účtami v jednej banke by nemali byť zdaňovane. Co si pod tým predstavujú neviem. " si myslím, že firmy majú rôzne podúčty úverové účty, a že prevody na ne, alebo na šporiace účty nebudú hradené. Lebo prostriedky ostávajú stále na firme.
Nemyslím, že ak mám podnikateľský a súkromný účet v jednej banke ako szčo si budem môcť zadarmo poslať z podnikateľského na súkromný účet peniaze.
Predsa len podnikateľský účet je na ICO, súkromný na rodné číslo tj. nie sú to vlastné účty.

llaurita
3. okt 2024

@deedol jasne ze je to dvojite zdanenie, ale ta transakcna dan podla mna nema vobec logiku. Dvojite zdanenie je aj zdanenie dividend, ale to aspon dava aku taku logiku.

llaurita
3. okt 2024

@simca06022011 ano presne tak, este som rozmyslala ze kedze je tam strop 40 euro z jednej platby, treba prevadzat peniaze iba raz rocne....

zalka
3. okt 2024

@simca06022011 nezabudni dať zamestnancom dodatky, že mzdy pôjdu v hotovosti. Horšie bude ak s tým tvoji zamestnanci nebudú súhlasiť, lebo tiež sa im nebude chcieť utekať do banky a ukladať tam peniaze aby si banka mohla stiahnuť splátku za hypotéku napr. a ostatné.

autor
3. okt 2024

@maranco ďakujem pekne. Tu je to dobre rozpísané. Podľa tohto chápem, že ak si pošle peniaze na sporiaci účet, ktorý je vedený na neho v tej istej banke, tak to zdanené nebude.
No snáď to bude časom jasnejšie.

zalka
3. okt 2024

@llaurita hm... ako dodávateľ by si bola spokojná keby ti uhradil tvoj odberateľ všetky faktúry raz ročne aby ušetril? a ty z čoho chceš ten rok žiť? Pozri sa na to zo širšia. Ako verím, že firmy kt. napr. berú materiál od jedného dodávateľa sa dohodnú na splatnosti predlženej a v rámci nej uhradia napr. všetky faktúry v jednej platby napr. za kvartál. Ale malinký szčo si tak môže labu lízať.

simca06022011
3. okt 2024

A ešte... živnostník si nemusí všetko prevádzať... ak budrte chciet usetrit zaplatíte jeho kartou nákupy a kadečo- uhradite priamo z toho podnikatelskeho účtu...
@zalka budú suhlasit ked poviem... lebo chcú vyššie mzdy s ja nebudem vyhadzovať peniaze von oknom stále na každú blbosť. Proste treba náklady optimalizovať 😂 keď raz sú len mzdy napr 6000 eur mesačne pre male firmy to nie sú zanedbateľné náklady navyše. Keď tak posuniem vyplatny termín na skorší - aby mali viac času na vklad.

simca06022011
3. okt 2024

@zalka riadne diktátorsky som to napísala 😂 nebolo to až tak "prisne" myslene 😇

llaurita
3. okt 2024

@zalka akoze jasne ze nie, to bol len taky vtip.... ale tak mozeme sa uskromnit a zit len z mojej vyplaty 🙂 a z podnikatelskeho uctu budeme platit len kartou