Ahojte dievcata. Potrebovala by som poradit ako vyjst z tejto pre mna momentalne neriesitelnej situacie. Pred 2 rokmi sme si s priatelom zobrali hypoteku na kupu domceku s urokom 5,6% s fixaciou na 5 rokov. Hypo bola vybavena v slovenskej sporitelni vo vyske 75000 eur pricom obaja s priatelom sme sme rovnocenni dlznici. V tej dobe a v podstate az doteraz splacam uver na auto v mesacnej splatke 160 eur pricom tento uver som si chcela pokryt hypotekou ale to neslo nakolko znalec nam domcek nevedel nadhodnotit tak aby som pokryla aj zostatok uveru na auto. Vysledkom toho vsetkeho je to ze na uver na auto platim mesacne 160 eur a hypo splacam v sucasnosti 340 eur. Dokopy 500 eur odide len pre banky. Moj mesacny prijem je 630. Priatelov rovnako. On zo svojho uctu plati elektrinu plyn poistky ktore sme si museli uzatvorit koli hypo a mesacne nam nezostava vela ☹. Chcela som samozrejme svoju veelmi zlu situaciu riesit refinancom hypoteky kedze momentalne davaju reklamy v telke ze primabanka da hypo s 2% nym urokom. Vyskysali sme to aj s tym ze pre slovensku sporitelnu vyplatime zostatok z hypoteky (ktory je po dvoch rokoch poctiveho splacania 74000 pri progresivnom teda postupnom splacani) pokutu za predcasne vyplatenie a vyriesila by som si aj svoj uver na auto. Mesacna splatka po refinanci by bola 290 eur co je uplne skvele oproti 500ke. Lenze problem nastal v tom ze ja ako totaal hlupa hus som pred rokmi sla rucit uver svojmu byvalemu ktory ho sice splaca ale ma tam omeskania a to je jediny dovod preco mne tento refinanc nepovolili. Podotykam ze ja si svoje zavazky poctivo platim a nemam ziadne omeskane splatky. Prosim vas poradte mi ako svoju situaciu vyriesit. Uz som kontaktovala aj byvaleho no on je na tom este horsie a mozem byt rada ze nemusim za neho platit jeho uver. Prosim vas este raz poradte mi. Uvitam cokolvek. Som zufala.
mali ste veľké oči (dom, autá) a širokými lakťami ste rozhadzovali (ručenie za úver inému)... navyše chcete k finančnému kolapsu ešte aj dieťa? 😵
Zboznujem take reci typu : mali ste velke oci. Konali uplne normalne a urcite je lepsie zobrat si uver a skusit to ako platit podnajmi. Tazko to pochopi clovek co zdedi dom a podobne alebo kto ma prijem taky ze si v pohode usdtri. Ked maju prijem spolu okolo 1300 eur tak by bez hypo setrili do smrti. Takze nic sa neboj zvladnete to a bude lepsie a s tym poradcom tak ako vravi alexis. Nam tiez refinancovali cez poradcu a to nas bez neho najprv v troch bankach odmietli ale nakonkec sa podarilo. V Ke ti mozem odporucit nasu finan.poradkynu.
Fu tak sa ani necudujem. Ja by nesla rucit nikdy nikomu. Velka chyba s tym asi neurobis nic, neviem co ti baby poradia, dufam ze sa to da niak riesit. Drzim naozaj palce az sa vysekas z toho.
Treba skusit refi aj v inych bankach, nie vsade je posudzovanie rucitelskych zavazkov take prisne ;)
Uvedomte si ale, ze za predcasne splatenie uveru v slsp budete platit poplatok - pozrite si v sadzobniku poplatkov.
To auto mas este na dlho?
Suhlasim, ze nejaky poradca by mohol pomoct, najlepsie skus rovno dvoch. Drzim palce!
ja nechapem, pises ze mesacne 500 eur davas na splatky, tvoj plat a aj priatelov je po 630 eur, co je 1260 eur mesacne, tak ja v tom problem nevidim...vsak z toho to musite dat, ci som nieco nepochopila?
@miroslava124 nesúhlasím s názorom na podnájom,to len na Slovensku chce každý okamžite vlastné aj za cenu že nemá dosť financií,nemá dobrú a stabilnú prácu,má aj iné dlhy,nemá žiadnu rezervu a potom ked ochorie alebo mu znížia plat alebo príde o prácu,tak mu neostane nič a zistí že nesplatil ešte ani úroky nie istinu a príde aj o bývanie a ešte má na krku niekoľko rokov exekútorov.
podnájom dáva veľkú slobodu,ak sa ti zmení situácia,môžeš promptne reagovať,ak napríklad príde živiteľ rodiny o prácu nič ho nedrží v tom meste kde nebude mať ani na chlieb nie ešte na splátky,môže odísť aj s rodinou bývať tam kde bude mať dobrú prácu za dobrý príjem.takisto ak nezvládaš platiť,nie je problém ísť do nejakého za nižšiu cenu či už preto že je byt menší alebo dalej od centra.
nie som proti hypotékam,ale treba si poriadne rozmyslieť a brať ich až vtedy ked má rodina už ako tak financie usporiadané,nie že nemá žiadne finančné istoty a žije už na dlh.
Ja súhlasim s Lenkou1208. My žijeme z 200 eur mesačne a máme pri tom dieťa, ktorému kupujeme nutrilon a ide to, a tiež splacame dlh...Tak keď mate 1260eur mesačne tak v čom je problém? Aj horšie žijú ľudia.
Vobec sa v dlhoch netopis. Zijes uplne normalne pri pohlade na rodinne prijmy.
Ale ak chces riesit mas nasledovne moznosti ktore sa vzajomne nevylucuju:
- zvysit prijem ( ty i manzel zmente pracu za lepsie platenu)
- predat dom a kupit byt
- predat auto a chodit hromadnou dopravou.
Ja by som povedala len toľko, topiť sa v dlžobách je niečo celkom iné........ Ale je fajn, že to chceš riešiť. Skús inú banku, inde nie sú možno taký prísni. Držím palce.
Nikto tu nenavrhol aby ste si VY dvaja zobrali podnajomnika.to by vam snad financne pomohlo. Ano, mali ste velke oci a chceli ste byt vo svojom.bohuzial vela Slovakov robi taku istu chybu a konci tam kde ste vy dvaja.sami ste si narobili problemy.ak nemas znamosti v banke tak ti vobec nepomozu ak nemusia.to ze mas zly kredit sa tak lahko napravit neda lebo to bude trvat roky.aspon teraz vies ze si nemala rucit len tak hocikomu ak nemas istotu v splatkach.podnajomnik by vam priniesol viac istoty vo financiach.drzim palce.
Ty vazne netusis co je to topit sa v dlhoch a nemat peniaze. Skus vyzit z 250 eur mesacne, ako stovky dalsich rodin na Slovensku a potom sa stazuj! Zarabate obaja, nemate ani len dieta a nedokazete vyzit z vyse 1200 eur??? Ja zijem aj so svojim dietatom z necelych 300 mesacne a nestazujem sa. Sorry, ale rozum sa mi zastavuje...
@lenka1208 ano, nepochopila... tych 340 eur co pise ze splaca hypo -- to je iba JEJ cast hypoteky, druhu cast plati jej priatel... pri uvere 75 tisic eur a uroku 5,6% je iba ROCNE zaplatene na urokoch 4.200 eur, cize /12 to je 350 eur mesacne. Len uroky. ziadne splacanie istiny. proste pruser. 🙂
velke oci --- ano, v istom zmysle ano, pretoze kupovat DOM a zobrat si hypo 75 tisic je akoze odvaha. Obzvlast, ak zarabate IBA 1200 eur obaja dokopy.
na druhej strane -- pri plate 1260 eur a platbe 500 hypo, 160 auto, ostava stale 600 eur co mate na platenie energii, benzinu, stravy, zabavy.... co je v ponati viacerych rodin stale obrovska kasa penazi a vedeli by z toho riadne vyzit 🙂
a aj sa da z tejto sumy krasne vyzit, kedze ste iba dvaja
tvoj problem je skor inde -- to, ze TY platis z platu 630 eur 500 -- a ostava ti iba 130. Evidentne nemate s priatelom spolocne financie. chcela si auto, tak si plat auto. vzdy ho mozes predat a potom ti ostane na zivot o 160 eur viac.
Ahoj. Nezvyknem sa zapajat do diskusii,ale mam chore deti,nemohla som spat a tak som si to tu precitala. Miculiatko prosis o radu,tak ti poviem svoj nazor. Citala som tu aj kriticke komentare a svojim sposobom su opodstatnene. Mala by si sa zamysliet nad tym,co vo svojich vydavkoch mozes zmenit a co nie. Su fixne vydavky,ktore jednoducho musis zaplatit ako hypoteka,uver,elektrika,plyn, voda...... a su vydavky,ktore mozes svojim spravanim ovplyvnit ako kazdodenne nakupy ako potraviny,oblecenie....,spotreba energii ako tepla voda,elektrika,benzin ci diesel, dovolenky, draha elektronika........ a neviem co este..... pretoze ak mate slusny prijem a mas pocit,ze si zufala,lebo vam to nevychadza,musis jednoducho zmenit svoj pristup. Ak som to dobre z tvojho profilu pochopila,tak by si chcela dietatko. Ak mas teraz pocit,ze si na tom zle,ked pride to male,tak potom to budes pocitovat este horsie,myslim finacne. Dieta je dar,ziadne dietatko sa na svet nepyta samo,je to nasa volba. Ono sa nebude pytat ci mas,nemas. Bude jednoducho chciet,potrebovat stravu, oblecenie, lieky, kocik,autosedacku.... a milion inych veci,ktore mu budes musiet dat a ktore mu budes chciet dat. Uz teraz uvazuj ci to budes vediet finacne utiahnut z materskej. Laho si ju vypocitas,ked trochu pogooglis.Pri materskej budes mat pocit,ze mas akoby svoj plat,aj ked nizsi. A hlavne z rodicovskej,ktora je teraz 203e a pridavok na dieta,ktory je teraz 23. Vedela by si zaopatrit seba a dieta len z tohto? Nad tymto musis uvazovat uz teraz. A skutocne sa spravat financne zodpovedne. Nam osobne s manzelom pomoha jednoducha tabulka,urobena vo worde. Mame tam niekolko stlpcov na fixne vydaje a pohyblive vydaje:ako potraviny,drogeria,lekaren,benzin a ine. Do riadkov si piseme,kolko sme minuly a na konci mesiaca lahko zistime, co a za kolko sme kupili. A tiez prerabame dom, mame uver, auto a hlavne dve krasne princezne a ide to. Vzdy treba hladat sposoby ako veci idu a pojdu a nie dovody,ako nie.
Myslim,ze ti tu dobre radia,aby si sa poradila s nejakym odbornikom na financie,ale nezabudni,ze aj oni z niecoho ziju a budu ti navrhovat kadeco, ja osobne by som si vypocula viacerych. A porozmyslala by som nad tym,co je moja priorita a co nie.
kazdy chce hned dom, auto, a teda si castokrat berie na krk uver, ktory daleko prevysuje jeho moznosti. Ked ste mali na splatky auto, preco ste nepockali, a uver na dom nezobrali az po dosplacani prveho??? Medzicasom ste mali spojit financie-uplne sa uskromnit, zalozit si stavebko na 6 rokov, a az nasledne brat uver, ked by ste uz mali aspon startovne do domu. Dalej uver brat v minimalnej moznej vyske-nevyhnutnej na hrube dokoncenie domu, a popri tom setrit na zariadenie do domu. Pokial nemate dieta, da sa to. Teraz by ste sice este dom nemali, ale cca do 5 rokov by uz urcite stal, splatku aj dlh by ste mali ovela nizsiu. Dovolim si tvrdit, ze max 30tis. €, co je pri 15rokoch tak 250€, co sa zvladat da, aj keby si ty bola na RD. Teraz mate sice vsetko, ale zaroven nic. Ludia, treba sa naucit skromnosti, a nie za kazdu cenu ohurit vsetkych naokolo-lebo ja na to mam..
Mate prijem 1260 € približne, platiš hypo. 500€, čiže okolo 700€ vam ostava dvom ludom. A neviete vyžiť? Nechapem . Aj ked zaplatiš eleektriku, poistky tak nejakých 200-300€ a skoro 400€ Vam ostane na živobytie dvom ludom, čo Ti nevychadza. Skuste zlaviť z narokov, ved niektore rodiny žiju z 600€ prijmu. My mame s manželom necelych 1000€, mesačne nám odide na poplatky okolo 400€ a sme 5-členna rodina, syn chodi na vyšku a vyžijeme.Alerbo som niečo zle pochopila. Nehnevaj, saa ,ale niekde je chyba.
no najprv by som upozornila ze treba brat na vedomie ze tie refinancovania hypotek nie su vzdy uplne vyhodne, ale predpokladam ze tuto oblast mas nastudovanu, a 1260 - 500 = ostava 760 eur. Na poistky elektriku ak berem tych 300 eur plus benzin alebo nafta , tak stale by vam malo ostat cca 400 eur. skus si robit mesacnu evidenciu nakladov - odkladaj vsetky blocky, co si kupis - je to pracne ale takto uvidis kam tie peniaze utekaju, a poviem z vlastnej skusenosti velakrat su to naozaj nepotrebne hluposti, ja som si evidovala takto asi cca jeden rok a vytvarala osobitne kategorie typu - sladkosti, nevynutne potraviny - napr chlieb, zemiaky a spol, drogeria, a veci ktore som chcela ale neboli vobec nevyhnutne (vecera v meste, oblecenie, atd) a myslela som si ze napr sladkosti a sladke vody nekupujem casto, ale opak bol pravdou, cize uskromnit sa a este by som odporucila vytvarat nejaku rezervu, napr aspon 50 eur mesacne ak sa auto pokazi, ochorie niekto, alebo nieco ine aby bol pocit istoty, pripadne obetovat dovolenku, kulturne zazitky, atd., pre upokojenie ja s manzelom som mala jedno obdobie dost tazke, on bol bez prace a ja som mala tragicky platenu pracu + som chodila na VS a zarabala 300 eur, polovica z toho isla len na mesacne ucty, a toto obdobie som do prace chodila radsej autobusom. cize skus sa zamysliet a spravit nejake opatrenia, verim ze to zvladnete, drzim palce.
Caute kočky. Ak chcete poradiť, tak mi píšte správu. Niečo Vám už nájdem a pomôžem.
Všetci ste mudri, ze mali velke oci a brali si hypo. A ako si inak v dnesnej dobe zaobstarať byvanie, ked nie s hypotekou? Nie kazdy sa narodil v rodine, kde mu rodicia kupili byt....
Odporúčam ti nájsť dobrého finančného poradcu - Fincentrum alebo OVB. Môj priateľ to robí 6 rokov a môžem ti povedať, že poistky k hypo máte urobené tak, že sa kryje banka, nie vy, a tiež sa to dá aj refinancnúť, ale treba sa poradiť s poradcom, lebo tí vedia vydupať častokrát aj lepší úrok ako bežne dávajú, lebo komunikujú priamo s riaditeľmi jednotlivých pobočiek.Ak nie si v týchto veciach zbehlá, tak sama sa do toho nepúšťaj. Držím palce. 🙂