Tlačivo k daňovému priznaniu od bývalého zamestnávateľa

lila8686
29. jan 2024

Ahojte.Minuly rok som pracovala od februara do septembra na TPP potom som bola 2krat zamestnana na dohodou.Od zamestnavatelov co som bola na dohodu mi uz prislo tlacivo ku danovemu ale zamestnavatel u ktoreho som ukoncila pomer vypoved dohodou mi vraj da tlacivo az v marci vraj ma na to cas az do 15.3 prosim vas co je na tom pravdy ? Poslali mi nejaky text ze z internetu ze to je podla zakona ale nikde som nic take nenasla ze dokedy mi ma byt tlacivo dorucene kedze som uz neni zamestnanec a danove si podavam sama nie cez byvaleho zamestnavatela.Hadam ste ma pochopili 😄

janai1
29. jan 2024

@lila8686 majú povinnosť doručiť ti ho do 11.3.
https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov/rocne-z...

alenah31
30. jan 2024

@lila8686 pokiaľ o Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti požiadaš písomne ty jeho (býv. zamestnávateľa) do 5.2.2024 - je povinný ti vystaviť a zaslať toto potvrdenie najneskôr 10.2.2024. Pokiaľ o toto potvrdenie nepožiadaš ty sama - zo zákona je povinný ti ho vystaviť a zaslať najneskôr 10.3.2024.

lila8686
autor
30. jan 2024

@janai1 A musi to byt len listvou formou ci staci ze som jej to pisala SMS uz v novembri a este teraz znova kde mi dala odpoved ze ona ma cas do 15.3?

alenah31
30. jan 2024

@lila8686 zákon nedefinuje akou formou má zamestnanec o potvrdenie požiadať - spravidla to máte dané (ukotvené) v PZ, kol. zmluve resp. internom predpise. No tieto potvrdenia sa vystavujú po konci kal. roka, za ktoré sa potvrdenia o dosiahnutom príjme vystavujú nakoľko sa menia tlačiva - a nie nemá čas do 15.3. - ale upozornite ju na to, vy ste teda žiadali v novembri, je povinná potvrdenie vystaviť najneskôr do 10.2.2024 pokiaľ tak neurobí môžete zamestnávateľa nahlásiť na finančnú správu pre nedodržanie lehoty vyplývajúcej zo zákona.
Ja som potvrdenia vystavovala a posielala všetkým býv. zamestnancom už min. týždeň - nie všetci poznajú lehoty a to, že si treba o potvrdenie požiadať pokiaľ ho chcú skôr.
A kľudne jej prepošlite tento link. je to odkaz na finančnú správu, musí sa tým riadiť.
https://podpora.financnasprava.sk/007863-Vystav...

katarinaba
30. jan 2024

Ja by som v tomto pripade poziadala pisomne a doporucene. Sice forma nie je predpisana, ale predsa v oficialnom styku sa smskami nic neziada. Mas este cas, tak si to vybav.