Ahojte. Poraďte chceme s priateľom skúsiť viac šetriť, viac si odkladať, pretože sa v poslednej dobe zamýšľame, že absolútne netušíme, kde odchádzajú tie peniaze. Na jedlo minieme okolo 400€, ak nie viac, odhadom (dvaja! Neskutočná suma, nie?), ďalej sme sa napríklad zamysleli, že platíme zbytočne vysoké paušály (brané kvôli mobilom), tam by sme vedeli ušetriť aj 20€ mesačne na jedného. Plánujete si varenie dopredu? Napr. kvôli zľavám? My sme to nikdy neriešili, na čo sme malo chuť, to sme si kúpili, či v zľave alebo nie. Kupujete vo väčších množstávách, keď sa to oplatí? Plus ak máte nejaké iné tipy ako ušetriť mimo potravín (napr. ako tie paušály prekopať - koľko ľudí to ani len nenapadne), môžete napísať. Diskusií tu je viac, ale väčšinou sa týkaju jedla a najmä pre viacčlenné rodinky
mne stacilo obmedzit nakup oblecenia....esteze mam financneho poradcu, ktory pracne zratal vsetky vydavky ( zbytocne) na oblecenie a suma vysla rovnaka ako nove auto V jedle neminame vela, nefajcime, nepijeme, chipsy a sladkosti my nekupujeme, nam to nejako nechuti...akurat sme obmedzili donasku a varim na 2 dni, ponizili pausaly, zrusili odbery, ktore nevyuzivame spotify a pod...viac chodime pesi do prace...nie denne autami...a nerobime zasoby, vyhybame sa tym akciam 3+3 zadarmo, nakolko sa nam kopilo tych potravin a realne sme nevyuzili. Da sa usetrit aj na drogerii, kremy , sprchovacie gely a riasenka a pod...trenerku som vymenila za skupinove cvicenia je to lacnejsie....
- zmenili sme paušál, neberieme nový telefón každé dva roky, posledný čo som mala mal 7 rokov a až teraz mám ďalší
- predali sme druhé auto a nechali si len jedno
- kde sa dá chodíme autobusom alebo vlakom
- zrušili sme úplne televiziu, nebudeme platiť za ten brak, čo tam vysielajú
- nekupujeme knihy, chodíme do knižnice
- cez leto nezavlazujeme trávnik, šetríme vzácny zdroj - vodu a tým aj naše peniaze
- čo som nepotrebovala, všetko som predala
- keď si chcem niečo kúpiť, vždy si nechám dlhší čas na rozmyslenie, nenakupujem len tak spontánne
Je toho viacej, aj čo sa stravy týka. Peniaze, ktoré nám z toho zostanú sú benefit, ktorý využívame na vzdelávanie a poznávanie.
Vela sa da usetrut na stave (planovat, mrazit), obleceni (bud menej a kvalitne znackove, pripadne ak si fashionista, tak vypredaje a mozno predavat oblecko, kotre ti trci v satniku), kozmetike, dekor bytu (nekupovat stale nejake blbosti), doprave (pozivat spolu nejak len 1 auto), elektrina (nemat zbytocne vyvieteny dom).
Ja som nape. Nikdy nemala Mobil cez pausal, momentalne mam kredit a platim si pausal Len na data, lebo na nete som casto. S rodicmi vacsinou volame cez net.
Trvanlive veci kupujeme do zasoby, tie co pouzivame. Mame male dieta, takze ovocie a zeleninu kupujeme niekolkokrat do tyzdna cerstve, na tom neusetrime. Maso kupujeme ked je v akcii.
Kedysi som si zapisovala co nakupujeme, aby sme vedeli , kde najviac miname.
Najskôr si mesiac zapisuj všetko, čo si kúpila - aj potraviny a potom veľmi rýchlo uvidíš, kde môžete ubrať
@denkabemommy veru, dobrý nápad. Od zajtra - mesiac si budem zapisovať všetko
@zuzuliatko18 ďakujem krásne za odpoveď jasné, sú veci ako zelenina, tam proste nechceš ani ušetriť, min. cez zimu nie, cez leto máme k dispozicii zo záhradky
@softiesofie @klementinka58 tak to oblečenie bolo kapitola sama o sebe, ja sa teraz naozaj snažím všetko predať cez v….d, extrémne veľa som toho mala, reálne veci s visačkami, ja som až nadobudla dojem, že som na tom nakupovaní nejakým spôsobom závislá. A hlavne “keď schudnem”, to bolo moje.
@wodanka ďakujem skvelý nápad s tou telkou. Máme aj rôzne streamovacie stanice, ktoré ani nepozeráme, snáď aj zo tri. Na to sa idem hneď pozrieť.
Veľký problém u nás bude aj to, že máme dve autá. Bývame na dedine, do práce chodíme do najbližšieho mesta (obaja), a každý na svojom. Niekedy sa stane, že odchádzame s 10 min rozdielom, a prichádzame naraz autobus ale neprichádza do úvahy, z 10 minúovej cesty by sme cestovali pol hodinu, to urobí veľa. Ale skúsime sa na to pozrieť, min to obmedziť a snažiť sa chodiť spolu.
@abcabcada ďakujem a plánujete nejako napr. v nedeľu na celý týždeň? Dá sa to vôbec?
Odhlasit vsetky stresmove sluzby - mame len satelit a ten je zadarmo (sice len zahranicne programy ale to staci ) ponizit pausaly atd presuvame sa kolobezka/ bicykel pokial to ide a varim do mrazaku.
Sprav si prehľad za mesiac a hneď budeš vedieť kde sa dá ušetriť.
No 400 euro, že miniete je podľa mňa prijateľná suma, my sme 2+ 2 deti a asi 1000 eur, áno dá sa usetrit ale na margo toho, že len čas v kuchyni budeš tráviť a variť donemoty, a ušetris možno 30 euro za celý mesiac, človek žije len raz a mal by žiť plnohodnotne ale tak zase ako to Vám vyhovuje, ja by som nemala nervy sledovať len a len akcie atď...
@zuzubb007 to je tiež pravda, na druhej strane musím priznať, že častokrát kúpim vec, nejaká novinka, blbosť, príklad kimchi, ani jeden nemáme radi kapustu, a pri nákupe si nahováram, ako to tentokrát určite skúsim, a potom každého polroka triedim špajzu a vyhadzujem kvantá potravín po záruke, pri ktorých som aj zabudla, že ich tam mám. Toto sa deje pomerne často.
@zuzubb007 ale zase áno, kupujeme len jeden konkrétny druh šunky, asi je aj jedna z tých najdrahších, pri tomto nebudem “šetriť”, lebo ju proste máme radi, nebudem kupovať inú len preto, že je v akcií.. takto to úplne nechcem robiť
My sme jeden čas neskutočne míňali, nevedeli sme kam dávame penaize, boli sme nováčikovia v dospelackom svete a užívali si penaize s názorom, že ved šetriť netreba, keď sa niečo pokazí, tak si to proste kúpime. No realita nás dobehla
- zrušili TV. Pozeráme len netflix, disney, max, voyo
- zrušili si platené appky na mobiloch
- zrušilo drahé paušály na firemných mobiloch
- prestali sme kupovať určite potraviny, ktoré sme aj tak nejedli alebo sme mali príležitosť zohnať ich inak (domáce, vyrobiť si)
- oblečenie, kupovali sme strašne kvantá oblečenia, obaja s mužom sme išli do kapsuloveho šatníka
- zrušili sme bezcieľne vozenie na aute každý druhý den
- zistila som, že dobre čistiace prostriedky sú aj z dmky a vždy keď maju v tescu zľavu na aviváže atď, kupujem tam, lebo tam vyjdu z club card o dosť lacnejšie
- plánujeme si jedlo dopredu, ale nevaríme (nekrabickujeme)
- sme športovci, míňame veľa peňazí na vitamíny ci Fitko, sme tam takmer denne, ale napr keď máme mať kardio, ideme si von zabehať alebo na bike, korčule (proste co je zadarmo)
- zrušili sme rôzne kurzy ktoré nás nebavili
- posúvali sme sa ďalej kariérne, čo znamenalo aj väčší plat, nestagnovali sme na mieste
Bolo toho určite viac, no toto sú také veci ktoré mi napadli ako prvé. Týmto sme ušetrili kľudne aj 400-500€ mesačne.
@lucia13022023 presne moj problem cim vyssi plat tym viac sme minali
My aj zeleninu a ovocie kupujeme v akcii. Varime podla toho co je v akcii a aj sa to pekne strieda. Raz je v akcii baklazan, inokedy karfiol, cuketa, brokolica. Cibulu, cesnak, zemiaky kupujeme tiez viac ked su v akcii, to vydrzi. Ovocie tiez tak, ze raz je v akcii hrozno, inokedy banany, mandarinky, jahody, cucoriedky, jablka su skoro vzdy nejake v akcii. Casto byva v akcii aj viac druhov ovocia, tak mame stale cerstve a lacnejsie. Maso tiez si doprajeme aj steaky, lososa, drahsie sunky a salamy, ale kupujeme, ked su v akcii. Chodim vela peso, aj v ramci zdraveho zivotneho stylu, ale usetrim tak aj na doprave, aj mam nejaky pohyb. Elektroniku a oblecenie kupujem cez internet, hladam co sa mi paci na viacerych strankach, porovnam a kupim podla toho co ma najlepsi pomer cena - kvalita.
Áno, plánujem si to v sobotu ráno, idem na nákup a dá sa to Pokojne mi napíš správu, môžeme pokecať
Keď sme nakupovali jedlo podľa toho, na čo máme chuť a bez plánovania, bolo to aj 600€ na dvoch... Teraz nás dokážem dvoch prestravovať za cca 200-250€, ale plánujem hlavné jedlá, jeme len domáce (žiadne donášky, do práce si nosíme svoje...)