Termínovaný vklad a fondy

summerfeeling
18. okt 2024

Ahojte. Viem, že sú tu témy na termínované vklady a investovanie. Mňa však zaujíma porovnanie termínovaného vkladu v banke a v Partners group. Ide o to, že môj finančný poradca mi tvrdí, že termínovaný vklad v Partners group je bez viazanosti, pričom viem, že v bankách napr. viazanosť je.
Tiež by ma zaujímalo ako to je s podielovymi a ETF fondmi? Aký je medzi nimi rozdiel co sa týka výstupných poplatkov, napr. po roku? Ďakujem

misana84
18. okt 2024

Ty môžeš investovať aj v banke… ja som napr. Využila narodinovu akciu že bez poplatku( vstupného) co môže robiť až 1000€ ale jasne že si sťahujú ale to už zo zisku, ktorý ja nevidím…mne pripisujú už len môj zisk…a jasne že sa to oplati viac ako termínovaný… a mal by si tam mat určite dlhšie ako rok…mne odporúčali vybrať možno po 3-5 rokoch ale len zisk…

sevrin
18. okt 2024

Investíciu v ETF stačí držať rok a je oslobodená od dane. Výstupné poplatky žiadne. Do podielových fondov by som nešiel, aj keď už údajne to nie je také nevýhodné ako pred pár rokmi. V oboch prípadoch ide o dlhodobé riešenia. Tam si odkladaj peniaze, ak chceš za 20-30 rokov kúpiť niečo hodnotné.

zic
18. okt 2024

1, terminaky su s roznymi podmienkami (aj bez viazanosti, alebo prides len o uroky apod)...
2, V banke je terminak chraneny do 100k (teda spolu s ostatnymi peniazmi co tam mas)... ci aj v Partners je, to je otazka
3, podielove fondy sa zdanuju pri ukonceni. ETF fondy (obchodovane na burze) mas po roku drzania oslobodene od dane.
Vstupne a vystupne poplatky su sice viditelne, ale castokrat nepodstatne... najhorsie a najdolezitejsie su priebezne poplatky. Lebo ked mas za 20 rokov nasporenych 200 tisic, tak kazdy rok ti z toho strhnu ten priebezny poplaok...
Bacha, lebo castokrat sa ETF fondy zabalia do nejakeho produktu a ten ti pekne spoplatnia. "Ciste" ETFka ktore kupis u brokera (alebo u vhodneho spravcu) su take, co su oslobodene od dane. U brokera maju dobre ETFka poplatok medzi 0.01 - 0.2%. To len pre porovnanie... ak ma niekto 1.2% priebezny, je to mnohonasobne viac...
Mensi prepocet a porovnanie aj s jednotlivymi moznostami (banky, brokeri, poradcovia):

https://ako-investovat.sk/diskusia/viewtopic.ph...