Dobrý deň,
potrebujem poradiť. Vedel by niekto ?
Muž od januára do augusta 2023 bol SZČO.
Od septembra 2023 ma pozastavenu zivnost ( aktualne uz aj zrusenu).
Od oktobra 2023 je na predcasnom dochodku a uz nema iny prijem.
Zaujima ma ci si moze uplatnit danovy bonus na dieta za cely rok, alebo iba za mesiace januar - august ?
@lucka_ke
No cca 12000. Potom isiel na PN, lebo dostal porazku a nato si teda vybavil predcasny dochodok a zrusil zivnost.
Ja som v danovom uviedla aj svoj zaklad dane nakolko zamestnavatel mi vykonal rocne zuctovanie a zaskrtla som to policko ze uplatnujem DB za 1-12.
Vypocty viem spravit mna len zaujima ci pri manzelovi tiez mozem zaskrnut 1-12 alebo iba mesiace kedy bol szco 🙂
@zaneeet nemozete si duplicitne uplatnit DB tj za rovnake mesiace
@mamina7070
(ČZD manzela + ČZD manzelky)×0.2
Manzel Zivnostnik czd 2000
Manzelka zamestnana cely rok czd 11000 eur. Suma uvedena na riadku c3 v rocnom zuctovani od zamestnavatela.
Cize (2000+11000)×0.2 = 2600
Kedze ide o vyzivovane dieta 20 rocna studentska na vysokej skole, ktora studuje dennou formou rocny narok na danovy bonus je max 600 eur.
Cize maju narok na 600 eur.
Ci vy to pocitate inak ?
Lebo inak je zaujimae potom ze ten system pri vypisovani DP neuvadza to ako chybu, ze pri oboch je zaskrtnute policko 1-12.
A celkovo mi pride divne, ze ak si vezmete zivnostnikov, kt odpracuju cely rok a nevyjde im narok na cely danovy bonus, ale pritom maju narok si douplatnit manzelku tak ako ju douplatnia, ked si tí zivnostníci zaznacia policko 1-12. Pri manzelke ktore mesiaca zaznacia?
@zaneeet máte to správne, možno si dať zvýšený základ dane manželky
záleží na výške príjmu, teoreticky môže za celý rok, ale otázka je koľko mu vyjde podľa príjmu