Chcem sa opýtať, môj expriateľ z ktorým mám dcérku mi tvrdí že si dcéru môže dať do daňového priznania aj keď nebývame spolu v jednej domácnosti. Ja som mu povedala, že nech sa opýta ekonómky pretože som čítala že pokiaľ nežijeme v spoločnej domácnosti tak si tento bonus nemôže uplatniť.
@alenah31 takže mali by mu na to prísť sami? Ja ho nahlasovať nebudem už aj tak som si kvôli tomu vypočula aká som pip a ku..a a že jeho ekonómka je vysokoškolsky vzdelana žena tak asi vie
@kiksina_21 nemá nárok na poberanie DB
@kiksina_21 starostlivosť o dieťa žijúce v spoločnej domácnosti..... koniec, hotovo, nespĺňa podmienku. Ale keď je taký a tak ťa označuje, ja by som ho veľmi rada nahlásila. Veď on takto neoprávnene užíva pekné peniaze a ty máš veľké ho...
@martul riešim teraz akurát zverenie malej do mojej opateri lebo s ním sa nedá normálne tak to medzi rečou spomeniem právnikovi
@kiksina_21 čo s tým má právnik. Vôbec nič. Kontaktuj finančnú správu, kľudne anonymne im napíš.
@kiksina_21 darmo budes hovorit pravnikovi. Pravnici aj so sudcami maju tak chabe vedomosti v tomto, ze sami odporucia, aby matka "dala suhlas" otcovi na poberanie danoveho bonusu a on jej za to na oplatku dal polovicu. Su v tomto totalne mimo.
Nahlas ho a hotovo. Ak si zamestnana, alebo budes, tak si DB na dieta rovno zacni uplatnovat. Jemu nemusis nic hovorit, zo zakona ma prednost matka a on navyse nema narok.
V pripade, ze sa rodicia takto dohodnu, alebo matky na to kaslu a teda DB pobera iba otec - neviem ako na toto pridu bez podnetu.
Pokial si otec uplatni DB aj napriek tomu, ze ho pobera matka, tak na to pridu lavou zadnou a rovno poslu vyzvu otcovi. Nie matke.
@alenah31 nemas skusenost, ci nejako zistovali, ci otec zije v spolocnej domacnosti s dietatom? Ako by to mal clovek preukazat, ked obaja rodicia spolocne vyhlasia, ze ziju v spolocnej domacnosti? Dakujem.
@katarinaba ano u nas na to prisli cez urady, slo o zamestnanca - konkretne UPSVaR. Matka bola so sudnym rozhodnutim o zvereni deti do starostlivosti zmenit poberatela PnD. Tam totiz nie je podmienka spolocnej domacnosti, len podmienka neobmedzenej starostlivosti cize bez jeho suhlasu ci rozhodnutia sudu to nezmenia. Za r. 2019 robila FS kontrolu vybranych det. pracovisk TN kraja a cez regob system toto zachytili. Automaticky kontaktovali otca - nasho zamestnanca - aby dolozil opravnenost uplatnovania DB, on im poslal RL deti a myslel si, ze to bude stacit. No oni kontaktovali aj matku (v tom case na RD) + od nas chceli mailom zaslat Vyhlasenie kde si to uplatnoval a odkedy. No srandy kopec - na 3 deti spatne cez 2,5 roka + pokuta = dohnal to az na exekucne zrazky. V tomto systeme zatial su len zdr. poistovne. No nemyslim si, ze sa to da "odhalit" vzdy. Tu v jednej skupine su baby priam z FS a ze pri zamestnancoch na to pridu fakt minimalne - najcastejsie ak ma kontrolu zamestnavatel. No szco podava DP priamo FS.
@alenah31 ale ak obaja suhlasne prehlasia, ze ziju v spolocnej domacnosti, tak asi DU nebude mat dovod prehlasit, ze si otec uplatnoval neopravnene. Aj v tvojom pripade bol, sice nepriamy, ale predsa, podnet, ze tam nieco nie je v poriadku.
Ale aspon na dvojite poberanie uz od minuleho roku maju nastroje - v hlaseniach su uz uvadzane deti aj rodne cisla - cize po nahodeni do systemu to krasne vyhodi, ze na jedno dieta si uplatnuju dvaja. Uz je jedno ci zamestnanec alebo szco.
@katarinaba ona uz zije s detmi v KE, on pri NMnV, zlakla sa a nebola ochotna mu nic podpisat - tazko jej bolo vysvetlit, ze trv. pobyt a spolocna domacnost su dve rozdielne veci. Pritom polovicu z DB jej daval, no vratit to musi on.
Jeho ekonomka pravdepodobne operuje s tym, ze dieta este oficiálne nie je v tvojej starostlivosti a on este oficialne nie je prec zo spolocnej domacnosti, ved bavime sa o roku 2023. Je to hra na slovicka, dokaz mi nieco...arogancia najhrubsieho zrna. Tiez by som ho nahlasila, ono tito dementi si myslia, ze na financej sprave zeru seno a vyhadaju sa, ale takto to nefunguje, treba mu dopriat stret s realitou
@kiksina_21 nemoze-nezije s dietatom, na ktore si chce DB uplatnit v spolocnej domacnosti. Je to jedna zo zakladnych podmienok. A pozor, uz sa vykonavaju kontroly
https://www.financnasprava.sk/sk/pre-media/novi...