Prosím poradíte mi nejaký systém na nákup potravín? Minam veľmi veľa peňazí na jedlo lebo chodím do obchodu každý deň alebo každý druhý deň z toho dôvodu že nemám auto a nevladzem sama urobiť veľký týždňový nákup lebo predsa ako by som to doniesla domov z obchodu nemá mi kto pomôcť a už mi to lezie na nervy že každý deň musím ísť niečo kúpiť a vkuse 10-15€ každý deň veď to neni normálne. Máte nejaký nápad ako by som toto mohla vyriešiť? A hlavne ušetriť
Koľko vás je? Ja ti neporadím, síce auto mam ale aj tak chodím denne na nákup a tiež miniem denne v priemerne 15 euro. Sme štyria, myslela som si ze je to primeraná suma, dokonca skôr nízka, tak ak môžem sa pripinam k tvojmu príspevku, tiež mňa zaujímajú rady na veľký nakup
No sama vies, ze problem je v tom, ze si v tom obchode kazdy den... celkova suma mi neprijde vysoka, kolko vas je v rodine? My sme po zvyseni cien potravin na 300e/tyzden, je to uz riadna palka veru... ano kazdy den sa vari cerstve, vsetci jedia doma, takze strava v skole ci v praci tym pada... ale aj tak... Ja chodim do obchodu raz v tyzdni, prevazne vecer, ked je prazdno, ovocie a zeleninu beriem hlavne sezonne veci, mäso mame len 2x v tyzdni, ale je pravda ze nejako ceny neporovnavam... drogeriu tiez kupujem v tomto obchode, aj krmivo zvieratam, takze to mam tak celkovu sumu na tyzden, nie este tam toto a tam hento kupim... Nechodit hladna do obchodu je zaklad, aj mat zoznam a drzat sa ho je dobry tip... ked nemas auto, chodte proste cez vikend s manzelom...
je to aj tym, ze covid a inflacia zdrazili vsetko. Okrem ineho aj potraviny. Aky je rozdiel, ze pojdes na nakup 4krat a minies vzdy 15 eur, alebo pojdes raz a minies 60 eur?
Zalezi aj na tom, ci vyhadzujes jedlo, ci varis na ldhsie, kratsie, ci kupujes v akciach. Ak chods do obchodu castejsie, mas vacsiu pravdepodobnost nakupit v akcii a zasobit sa.
Pokiaľ tie potraviny zjete, tak je to ok, nie? Ja urobím každý týždeň nákup za cca 150e a všetko zjeme a to nenakupujeme žiadne blbosti
15e nie je veľa. Ak chceš ušetriť, napíš si jedálniček a nákupuj na 3 dní, to donesieš v jednej taske
Ahoj,tak si rob nákupný zoznam,aby si kúpila iba to,čo naozaj potrebuješ. A aby sa zbytočne jedlom neplytvalo. Nehovorím,že to je tvoj prípad,ale v okolí si všímam,že ľudia vyhadzujú veľmi veľa potravín a uvareného jedla. Ja napríklad nevyhadzujem skoro nič, stalo sa,že jogurt,alebo mandarínka splesnela,tak vyhodím, ale inak nie. Ak navarim viac a nezje sa, hneď zamrazim a vytiahnem si to zasa o dva, tri týždne a mám obed. Stravujem sa skoro výlučne doma,čiže na tom sa dá veľa ušetriť,keď varíš sama. Keď mám zaplatiť za obed 5-6 eur,za túto sumu si viem navariť obedy pre seba aj na štyri dni. Čiže u nás funguje zbytočne nenakupovat, variť doma a nevyhadzovat. Napriek tomu minieme na potraviny dosť, lebo kupujem kvalitnejšie potraviny, ovčie a kozie výrobky, rastlinné mlieka......,čiže tieto potraviny sú drahšie.
naučila som sa chodiť do obchodu len so zoznamom, proste to čo potrebujeme, nič viacej, žiadne somarinky a tak podobne, proste idem len po tom čo mi treba a darí sa mi čoto ušetriť
@anjelicek26 hlavne to "nechodí hladná" 🤣🤣🤣🤣to je moje hlavne heslo
My sme 4. Na potraviny míňame okolo 450 eur. A to nekupujem somariny, luxusné jedla, neobjednávame pizzu atď... Neviem, ci sa v dnešnej dobe dá ušetriť na jedle.
My mame auto, ale kazdy robi v inom case, priatel do obchodu sam nepojde a ja to neodsoferujem (bojim sa jazdit do BA) a cez vikend malokedy ideme tak, aby sme nakupili, max tak ked ho prinutim, ze ideme, lebo "ja Ti z BA 4 spojmi mlieko nebudem vlacit" (a ja ho nepijem), tak raz za cas kupime napr 24 mliek alebo podobne.
Chodim 2x tyzdenne po praci (tym padom pridem o hodinu neskor domov) a chodim ovesana ako stromcek. Odporucam nosit vak, tasky na plecia/ramena a ist na to postupne, najprv nakupit na 2 dni, potom skusit na 3 a tak postupne. Zistite, co vam bude vyhovovat, ci sa na to rodina nevrhne ako kobylky a druhy den nebudu mat nic alebo ako to u Vas bude fungovat...
Taktiez navrhujem ist na nakup s niekym inym doma, napr. ak mate muza a da sa, tak ist s nim, pripadne so starsim dietatom, take 15 rocne uz nieco unesie.
Inak chodit denne je zlo, vacsinou sa nakupia aj somariny. Ale zas ak vsetko zjete a neni to prezieranie (zjem to, lebo to mame a chcem to, lebo to prave vidim), tak mozno ani velmi neusetrite...
Este, ak mozte a vyhovuje Vam to (nemate HIT), tak skuste ist najprv raz za 2 dni a aj varit na 2 dni. A potom nabuduce si nakupit na 4 dni, ze na 2 varenia...
Drzim palce 🙂
@anos18 presne toto, da sa nakupovat aj velmi lacno - ale potom bohuzial na ukor kvality. Posledne, na com budem setrit, su kvalitne potraviny kym deti rastu. To neznamena vyhadzovat peniaze von oknom - za sladene vody, sladkosti, chipsy ci alkohol. U nas vsetky potraviny skonzumujeme, nic sa nevyhadzuje... obcas mam pocit, ze mame doma nenazrane kobylky 😂 Ale tak strasne vela sportuju a rastu 🙂
Nakupuj online. Uz je tolko moznosti teraz, da sa vybrať, nakup si takto na tyzden a nechod do obchodu, var,co mas zasoby doma
Ahoj, síce neviem koľko vás je doma, ale ja tiež nemám auto a dosť som si obľúbila Tesco potraviny domov, Nehovorím, že tam nakupujem všetko, ale vždy v prvom rade kuknem akcie, môžem si priebežne do "košíka" hádzať čo mi vypadne, alebo zistím, čo potrebujem. Keď sú akcie, nakúpim viac (mlieko, mäso do mrazáka, trvanlivé potraviny , príp, drogériu (čistiace, pracie..) Mne sa veľmi páči, že majú doručovanie celé dni, ráno, večer, cez víkendy, Vyberiem kedy chcem doručiť, nečakám celý deň kuriéra. Mne sa to osvedčilo, takto nechodím každý deň do obchodu, keď tak len pre nutné - pečivo napr. a nehádžem sprostosti do koša (lebo šak oči jedia 🙂 ) Takto nakúpim len to, čo fakt potrebujem, dovezú mi to až po dvere, niektorí až do výťahu, potraviny sú čerstvé, ešte sa mi nestalo, že by bolo niečo pokazené, pred koncom záruky, resp. poškodené. Veľa krát mám aj malý darček za nákup.
Skús, či aj u Vás Tesco potraviny domov funguje (neviem, či všade doručujú), ja to môžem len odporučiť....
Ja mám deti 2 a mám teraz pocit, že sú kobylky 🙂 kupujem veľa ovocia, zelenina, jogurty, syry, a varím denne večeru (nemáme denne mäso), koláč, bábovku robím domáci, sladkosti nekupujem, ani kofoly, chipsy, coca coly, sirupy...píšem si čo budem variť na týždeň dopredu a podľa toho idem do obchodu
@cocolino234 môjmu mužovi sa to darí, keď poviem kúp vajíčka a mlieko....kúpi vajíčka a mlieko, nič iné, ja to nedokážem 🙂
a do akeho typu obchodu chodis? Ja som v obci a mame tu dvojo malych potravin. Nakupujem v nich len "najnutnejsie veci" a vzdy tam necham 15eur. Mame tu napr. malu Coop Jednotu a jedneho sukromnika ale zase on predava vela domacich veci. Ide o to ze vo velkych obchodoch ako Lidl, Kaufland ci Tesco nakupis za lepsie ceny ako v tychto malych obchodakoch. Lepsie je ist raz za tyzden na vacsi nakup a podla potreby dokupit zvysok. Nemas partnera, muza, popripade rodicov, otca ktory by s tebou vybehol na vacsi nakup?
Sprav si jedálny lístok na celý týždeň a nakupuj striktne podľa neho. Nekupuj veci preto, že sú teraz v akcii(aj tak nezjete dajme tomu 20 jogurtov), drž sa jedálneho lístka. A ten nastavuj podľa toho, čo si vopred nájdeš niekde v letákoch, že bude za výhodnú cenu.
Ďakujem pekne za všetky komenty 😊 problém je nie len v peniazoch ale aj v tom že sa mi už ani nechce chodiť každý boží deň do tých potravín lezie mi to už na nervy už sa mi tie potraviny normálne zhnusili😁 každý deň myslím len nato že preboha zase sa musím trepať do obchodu. A samozrejme tak človek aj oveľa viac minie. Ale vždy niečo chyba doma a keď idem len pre naozaj to čo potrebujem aj tak je to 10-15€ 😱
Chápem to, že sa ti nechce chodiť 🙈 ale zas po prepočte s tvojimi dennými nákupmi, ja osobne na týždenný nakup neminiem menej 🤷🏽♀️ Potraviny strašne zdraželi a ja nebudem šetriť na zdravý. Muž sa 2 roky stravoval v jedálni a dnes má papier s 3 vykricnikmi, ze už nikdy. Takze varím každý deň, nevarim prepychové jedla, ale aj tak to ide do peňazí a to nekupujeme sladké body, sladkosti ani hovadiny. Ozaj sem tam. Ak nemáš auto, vieš veľký nakup urobiť s taxíkom, u nás to tak robí veľa mamičiek, aj starších ľudí.
Chodím raz týždenne, ale určite sa stane, že idem ešte kúpiť ovocie či niečo nutné🙂veľa objednávam Tesco je to pohodlne, nákupný zoznam Ti tam zostava a len ho upravujes máš presný prehľad koľko mininies mesačne.Cca si naplanujem čo ktorý deň varím...mňa by to nebavilo chodiť stále do obchodu a hlavne vždy niečo dokupis časopis, džús, toto je v akcii a zistíš, že kupujes polku veci navyše.Maso dávam do mraziaku vo veľkom, detto kúpim pečivo, chleba, závin, vianočku a potom len vyťahujem.Jogurty, syry majú dlhú trvanlivosť, mlieko kúpim kartón, šunka tiež dlho vydrží, skôr chodím pre ovocie, zeleninu...
A nakupna taska na kolieskach? Do nich sa zmesti toho fakt dost. Plus ak si vezmes aj ruksak...
My chodime na velky nakup tak 1-2x do mesiaca, max. Ale nam sa uz potraviny opakuju, nikdy nekupujeme nejake speciality (nieco ako lidl ponuka kazdy tyzden, nic sme z toho nikdy nevyskusali). A planujem si cca na kazdy tyzden co budem varit.
Napr maso kupime vo velkom mnozstve a nabalickujem do mrazaku, teraz sme napr. kupili maso na mletie (nekupujeme mlete maso z obchodu) - namleli sme a nabalickovala som po 0,5kg do mrazaku a uz len budem vytahovat.
Polievky robim vacsinou strukovinove, zeleninove, v nedelu mame vyvar zo sliepky, ktoru mame naporcovanu v mrazaku (tiez mame vacsie mnozstvo od svokrovcov, ked v jeden den zabijali o 106) a tak.
Denne sa kupuje u nas len chlieb, ale na to si manzel potrpi a skoci do dedinskych potravin kazde rano, to uz ma taky ritual.
A asi ani neminami vela penazi, tym ze fakt nakupujeme par potravin stale dokola (zaklad su dobre koreniny a mozes vymyslat hocjake jedla) a planujem jedalnicek a mrazim.
Ja to robim tak, že si vždy cez víkend rozpisem čo chcem variť nasledujúci týždeň, spíšem si zoznam a ideme s mužom na týždňový nákup. Muž miluje pečivo, tak to počas týždňa dokupuje, keď ide z prace. Závisí aj od toho, či natrafis na nejaké akcie potravín. Čo sa nedoje, dávame do mrazaku a v čase “núdze” alebo keď už je vhodný čas, aby sa to vybralo z mrazaku, sa to doje. My sme zatial dvaja, tak nás potraviny vyjdú na týždeň cca 50-70€.
ja miniem aj viac ako 10-15e denne, teda uplne denne nechodim, lebo niekedy som v robote, ale ked som doma, tka vacsinou idem. nakup mi problem nerobi, mne sa skor nechce varit 😀 stane sa, ze idem aj 2x, ked neioc este potrebujem.
mlieko a niektore napoje mame nakupene dopredu, ale ja napr, pijevam sojove mlieko a to si velakrat kupujem v potravinach., normalne kupim 2 krabice, o par dni znovu. tie napoje, to pijava skor len mm, ale teda aj pijem cistu vodu, cize toho tolko netreba.
presne. treba si rozmysliet dopredu, co budes varit a ak chces usetrit, tak nekupovat zbytocnosti, z ktorych sa ajtak len pribera typu cukrovinky a chipsy. tak ti staci ist raz, zober aj muza a urcite to date aj pesi s vacsimi taskami.
Mne sa osvedčilo online nakupovanie-objednám len čo potrebujem a potom nakupy priamo u vyrobcoch v ich predajniach.
@anjelicek26 áno deti veľa zjedia 😁 Ja tiež nenakupujem žiadne sladené vody, doma pijeme výlučne vodu z vodovodu, čipsy tiež nie, to je iba výnimočne. Ľudia veľa míňajú na blbostiach,ale hlavne veľa plytvaju. Ja som bola z našej rodiny naučená zúžitkovať naozaj všetko a nevyhadzovat.
co sa tyka online nakupov uplne beznych pottravin, velakrat som citala taky argument, no nei vsade to funguje.
ja som dnes troschu pozerala, ci napr, k nam niekto takyto rozvoz robi, ale nemala som cas sa tym viac zaoberat, ale len tak zbezne, co som pozrela, tak nic, aj ked by ma to potesilo, keby ano. moze sa to hodit
Keď ti treba mlieko vezmi si peniaze len na mlieko .Alebo si urob zoznam čo ti treba a podľa toho si vezmi hotovosť.
Nikdy nenos celú peňaženku,nikdy nechoď na nákup hladná.