Swift kód

lea1999
19. sep 2023

Ahojte
Mám takú otázku chcem poslať platbu do Čiech. Prišiel mi email s údajmi aj so swift kodom ale ja neviem kde do akej kolónky mám ten swift zadať. Mám VÚB v aplikácii si zadan že platba a tam mám dať iban, variabilný a tak ale kde mám dať ten swift kód? V zivote som to ešte nerobila 😀 a neviem sa to nikde dočítať. ďakujem

ivanaks
19. sep 2023

@lea1999 Veď napíšte IBAN a automaticky Vám vo VÚB IB vygeneruje BIC SWIFT kód. Aspoň mne to tak robí...

lea1999
autor
19. sep 2023

@ivanaks aha takže ja ho nemusím zadávať?

maranco
19. sep 2023

@lea1999 SWIFT kód sa nepoužíva ak posielaš SEPA platbu v €, ktorú máš bez poplatku, stačí ti IBAN.

Ak by si posielala medzinárodnú platbu v mene CZK zaplatíš 10 € poplatok platba cez IB a 20€ na pobočke.
Ak ti neposlali IBAN iba číslo účtu a kód banky vytvoríš si ho na https://www.cnb.cz/cs/platebni-styk/iban/kalkul...

Pošli ako bežnú platbu v € na IBAN účet vtedy je to najvýhodnejšie. Pozri si kurzový lístok príjemcovej banky a podľa toho prepočítaj koľko € pošleš a pridaj pár centov navyše.

simca06022011
19. sep 2023

no vo vubke, ked posielas na zahranicny ucet v EUR (!).. ides cez platobne prikazy - zahranicny styk - sepa... a tam si ho "vypocita sam". Hlavny je iban. Ak ides posielat CZK tak musis ist cez ten druhy sposob. Neprijme ho cez vnutrostatny.
@maranco no lenze ten najvyhodnejsi sposob nam vubka vratila, na czk ucet eura neposlala vobec... 🙂

maranco
19. sep 2023

@simca06022011 a použila si SEPA zahraničnú platbu v mene €?
Tvoja banka nevie v akej mene má príjemca účet, proste pošle € a príjemcova banka ich zamení svojím kurzom a pripíše na účet v jeho mene.

Dokonca aj účty začínajúce s IBAN číslom CZ... môžu byť vedené v mene €, tak nie je žiaden dôvod vracať nazad €.

simca06022011
19. sep 2023

@maranco vie, o par dni sa ta platba vratila spat... a este aj poplatky nam stiahli... ano ak je vedeny v eurach, tak nie je problem, ale ak v czk, alebo huf alebo v comkolkve a ja ja to poslem ako sepa eurovu(zahranicnu) platbu, tak mi to pride po par dnoch naspat. mali sme s tym znacny problem, v eshope sme museli zahranicnym zakaznikom platby na ucet/dobierkou zrusit... lebo vratili tovar a ja som im mala peniaze vratit v s 10eur poplatkom :DDD

maranco
19. sep 2023

@simca06022011 máš to nejako divne, práveže SEPA platba funguje aj do členských krajín EÚ kde majú inú menu ako €.

Na bankový prevod s VÚB potom použi wise.com alebo revolut.