Súhrnný výkaz

19. apr 2023

Som od marca evidovaná ako platitelia dph ak keď neplatím dph.. som živnostnícka a mama paragraf 7 keď fakturujem zahraniči. Koľko trvá proces keď pôjdem zajtra za účtovníčka bude to ešte v ten deň? Bojím sa aby som to stihla do 25.4

melanta
19. apr 2023

Aký proces? Čo koľko trvá? A čo tak zavolať svojej účtovníčke a opýtať sa jej? Ako my máme vedieť, koľko práce má tvoja účtovníčka a či niečo stíha?

martul
19. apr 2023

Máš 1 doklad k zauctovaniu, alebo 200 dokladov? Či to stihne účtovníčka.... záleží koľko má roboty. Nemáte medzi sebou dohodu dokedy jej máš priniesť doklady? Mne nosia klienti doklady do 15teho, ak neskôr spracujem za príplatok. Ak vôbec.

mk1111111111
19. apr 2023

Ved jej zavolaj, ako stiha, teda samozrejme, ak o Tebe vie, ze Ti to ma robit.

moonlight1210
19. apr 2023

Tak vyplnit ho zvladnes i sama. Vyplna sa celkova suma (zaokruhlena) spolu za vsetky faktury a v druhej casti potom ta suma rozpisana za jednotlive firmy: za kazdu firmu jej VAT, sumu a kod ku kazdej sume podla typu sumy. Za kazdu firmu davas potom sumu tiez spolu. Nerozpisujes ju po fakturach. Ak mas do jednej firmy vystavenych desat faktur, scitas vsetky sumy spolu a das to do jedneho riadka.

Kod je bud ziaden za tovar/material.
Alebo 2 za sluzby.
Alebo 1, ak mas trojstranny obchod (co asi ty nemas).

Akurat vzdy rozdelis aj sumu u jednej firmy, co bolo za sluzby a co za tovar/material zvlast, ak sa take vyskytlo.
Takze ak do jednej firmy dodas oboje, bude ta firma uvedena v dvoch riadkoch. Raz so suhrnnou sumou iba za tovar/material bez kodu a v druhom so suhrnnou sumou iba za sluzby s kodom 2.

Napr. ked dodas tovar s dopravou do firmy XY v Nemecku v celkovej sume 120 eur, tak suma za tovar bude v jednom riadku ako: DE12345678 ... 100 eur ... ziaden kod
A za dopravu ako: DE12345678 ... 20 eur ... kod 2

Co ale moze teba trapit je, ze tento vykaz mozes podat len elektronicky, nie papierovo.
Takze musis mat s danovym uradom dohodu o elektronickom podavani. Musis mat prideleny identifikacny kod, ktorym sa prihlasujes a pod ktorym fungujes (resp. sa to uz da aj cez OP prostrednictvom slovensko.sk).

A toto neviem, ako dlho aktualne trva, nez to prebehne. Problem je, ze ak to nemas, tak ti ziadna uctovnicka nepomoze, lebo zaklad je tvoje konto na DU. Ty jej udelis povolenie (autorizaciu), ze moze podavat veci za teba. A to zaberie tiez trochu casu.

Takze toto zacni riesit s DU ako prve, ak nemas urobene elektronicke podavanie.
Ak ho mas, tak v podstate si suhrnny vykaz napocitas aj sama zo vsetkych zahranicnych faktur, co si za marec vystavila, vyplnis priamo na stranke DU a rovno podas.