Ak áno, prečo?
Pýtam sa, lebo nám svokra rada pripomína, že zarába veľa, ale koľko, to nikdy neprezradí, aby sme nezávideli. :D Alebo pri prerábke nám iná blízka príbuzná nechcela povedať, koľko ju to stálo, iba si vzdychla, že veľa a už ani nevie... Pritom sme sa sa chystali prerábať aj my a chceli sme vedieť, čo čakať. Posledný príklad je kolegyňa a kamarátka, ktorá pracovala na rovnakej pozícii, akurát o niečo dlhšie. Tej sa zdal smiešny môj nástupný plat a hrdila sa, že má oveľa viac. Napokon vysvitlo, že až o stovku viac. :D Tak ja neviem, načo to divadlo.
To boli len príklady, týchto ľudí, prosím, neriešte.
Ako to teda vnímate vy? Sú pre vás financie tabu? Podelíte sa s rodinou, kamarátmi či cudzími alebo si nechávate všetko pre seba, lebo to nemusí každý vedieť?
Nikomu nehovorím, koľko zarábam, keďže do toho nikomu nič nie je, akurát manželovi poviem a on to aj tak zabudne.
Keď by sa pýtali, koľko stala prerabka môžem povedať cca koľko ale tiež to môže byť tomu druhému jedno, keď ja mám byt a on ma dom, napr.
Tabuizáciu peňazí som nikdy nepochopila a svojím nepochopením som si aj "zariadila" zopár nedorozumení (keď som sa zo zvedavosti pýtala, koľko to či ono stálo). Viem, že ľudia sa občas cítia trápne pri rozhovore o peniazoch, ale neviem prečo. Napríklad nemám problém hovoriť o svojom plate, keď sa ma niekto spýta, neviem čo by na tom malo byť tajné, a či mi niekto bude závidieť že mám viac alebo ma ľutovať že mám menej, je mi šumafuk.
dnes sa uz mzda zverejnuje pri inzeratoch za mna nemam problem ved som ich cestne zarobila
V praci je plat tabu, viac krat sa mi potvrdilo ze to vie urobit velmi zlu atmosferu medzi ludmi. Mimo prace sa tym nechvalim ale priblizne to niektori ludia vedia. Co kolko stalo nie je tabu, ale pytam sa na to opatrne 😀
Ano, je to tabu. Naco je komu vediet, kolko som JA dala za prerabku atd. Vy môžete mat iny byt, iny vkus, ine naroky a teraz aj inu situaciu. Takze to je len cista zvedavost podla mna.
Nehovorím svoj plat zároveň s predstavením sa, ale ani v ňom nevidím nejaké tajomstvo. Ľudia, "utajujuci" svoj plat mi pripadajú smiešni a hlúpo dôležití. Hovorím samozrejme o ľuďoch, ktorých poznám a nie o tych, s ktorými vediem náhodný small talk.
Tak napríklad ja s tým nemám problém a jedno ci som zarábala 400 v čistom alebo v inej práci 1300 v čistom... Aj s kolegyňou sme si bežne porovnávali pásky a každá vedela koľko mala dostať a kto ma za co aké odmeny... A keď sa pýtam na prerabku alebo kúpené veci nie preto aby som zavidela koľko za to zaplatili ale aby som mala prehľad koľko to reálne stojí, ak si kolegyňa dá urobiť novú kuchyňu a mne sa bude páčiť tak nebudem jak taka trúba pol dna googlit a hľadať ju na internete plus hľadať a zisťovať priemernú cenu majstrov len aby som vedela cenu, jednoducho sa jej spýtam a nestalo sa mi nikdy že by mi niekto v mojom okolí nepovedal cenu keď som sa pýtala 😊
@kopytko03 plne sa stotožňujem s Tvojim názorom 😊
S rodicmi a bratom sme sa stale otvorene rozpravali o peniazoch...brat vie kolko my platime hypo, resp. mesacne vydavky, takisto aj naopak...zase v manzelovej rodine sa o tom nerozprava...zalezi od ludi, mne to pride normalne, ze poznam pomery svojich najblizsich, inemu nie
myslim, ze je vzdy treba posudit situaciu - nehovorim svoj plat nikomu na pockanie ani s predstavenim sa, na konci dna co koho do toho ale ked sa ma niekto spyta, kolko stala prerabka, gauc, dovolenka, auto...tak s tym nemam problem a aj ked sa ma nejaka blizka osoba spyta na plat, zasa cudzim ludom nezvyknem, v praci si platy navzajom nehovorime, je to kazdeho sikovnost kolko si "vytrieska" a niekedy to nerobi dobrotu a inak mi je vlastne jedno kto kolko zarobi 🙂 a napr. u nas v rodine si nehovorime, lebo napr. ja zarobim vela a potom automaticky som povazovana za bezurocnu a bezvratnu pozickaren ale to je zasa zial prudko individualna situacia, u manzela si tiez nehovoria (potom sa bavim na svokre, ktora ma utkvelu predstavu, ze jej syn ma zivy 😂 a pritom sme kolegovia a zarabame plus minus rovnako)
Nemám to rada, nakoľko vzniká závisť. A nevidím dôvod prečo.
Aj tak 90 percent ľudí klame tak načo.
Veď by som sa aj tak pravdu nedozvedela a ak kto vie, či by bola pravda.
Mňa peniaze iných nezaujímajú a nemám rada keď sa pýtajú iní, lebo väčšinou už oni nepovedia, len ich zaujíma a ja sa neopýtam.
Ak sa tak stane, zvyknem povedať, že to nemusíme riešiť.
Z môjho pohľadu to nevnimam ako citlivú temu, ale nevidim dôvod, prečo to niekomu hovoriť kolko zarabam, pokial sa ho to netyka. A teda jediny, s kym zdielam tieto informácie (okrem banky v prípade hypo😅), je moj manzel, s ktorým financie zdielam. Nevidim dovod to hovoriť ani nikomu inému z rodiny, ani kamarátom, ani nikomu. Rovnako sa ja nezaujimam, kolko zarábajú ľudia v mojom okoli.. 🙂 Nic ma do toho nie je, ja s tym nic nemam a svoju zvedavosť treba vedieť držať na primeranej uzde 🙂 úprimne ani nechápem naco by mi ta informácia bola..
Ono je to tak..kamarátka ti nepovie koľko zarába ale v akej polohe a koľko krát s manželom do týždňa sexujú nemá problém povedať 🤷🤣🤣 tiež tomu nechápem..ako jasné,kebyže má zastaví cudzí človek na ulici a spýta sa koľko zarábam ho pošlem do prec,ale keď sa spýta niekto z rodiny,z priateľov nemám problém povedať..
Ja nejako nevidim jediny dovod, preco by som sa niekoho cudzieho mala pytat na plat, alebo mu o svojom plate hovorit. Ked sa ma niekto spyta, ze kolko napr. stala nasa kuch. linka, tak kym si to pamatam, tak poviem, ked si to uz nebudem pamatat, tak zase poviem pravdu, ze si to nepamatam-nie je to nic, co by som mala drzat v hlave. A nejako nerozumiem, preco by niekto mal skumat, kolko zarabaju druhi, pokial ti druhi od neho nepytaju peniaze.
No ja som sa už pár krát popalila na tomto... posledne zaucho som dostala od povedzme najlepšej kamarátky, keď sa ma pýtala povedala som a teda okamžite a výrazne zmenila správanie ku mne a neodpustila si pár poznámok, len ja som papula tak som jej zfleku povedala, že kým sa ona hnala za vidinou rýchlych peňazí do Anglicka zadky utierať ja som drala lavice v škole...no a vzťah v kybli 🤷čo už.... jednoducho selektujem ľudí ktorým to poviem, nie že by mi to vadilo, ale nestojím o zbytočné kecy...ľudia sú hnusni
Nemám problém povedat, koľko zarábam, keby sa niekto opýtal. Som učiteľka, takže mám tabuľkový plat 😃 a tiež sa kľudne rozprávam, čo koľko stálo, nevadí mi, keď sa to niekto opýta mna, aj ja sa niekedy pýtam, keď ma niečo zaujima
Peniaze su dost osobna tema. Kolko zarabam vie moj manzel a moji surodenci. Kamaratky sa ma nikdy na plat nepytali. Co sa tyka prerabky, auta, dovolenky atd. nemam problem povedat, keby sa ma to blizky clovek pyta z dovodu, ze nieco podobne planuje. No ak by chcel len tahat informacie co za kolko mam a aky mam plat, kde som na to zobrala, tak to mu vesat na nos nebudem. Treba rozlisovat a nepustat do sukromia kade-koho. Dalsia osemetna tema je, co kto zdedil.
Nemám problém povedať koľko zarábam ale... Zo skúsenosti veľakrát sa stretnem so závisťou alebo s tým ze ako sa super mam ale každý vidí len tu cifru nevidí už čo je za tým ze to nie je zadarmo... Alebo pre moje pekne oči... Napr rodine tiež nehovorím koľko zarábam prečo? Lebo nežijem na svk a môj plat je niekoľkonásobne väčší ako ten slovenský ale výdavky mam tiež niekoľkonasobne vyššie....A to veľa ľudí už nevidí resp nechce vidiet
Co sa týka kolegov, tabu to nie je a zistiť si plus mínus cifru vie každý keďže mame tabuľkové platy a stačí si zadať do programu prístupné u každému počet rokov vo firme a vyhodí ti rozmedzie zárobku a príplatky mame každý tiež rovnaké.
Prerábať sme neprerabali zatiaľ nic ale pri zariadení nemám problém povedať sumu a pri prerabku tiež by som nemala...
Prikryvam sa perinou na akú mám, a hodnoty v živote má každý iné... Niekto investuje do zážitkov, iný do hmotných veci, ďalší šetrí a ďalší minie ani nevie kde...
Ja osobne sa také veci nepýtam, lebo ma nezaujímajú... Kto koľko zarába... Občas sa spýtam na veci co sa mi páčia alebo by sa mi zišli ci koľko stala dovolenka... Ak je to destinácia co ma zaujíma ale je to skôr zo zvedavosti... A vždy poviem ze ak nechcú nemusia odpovedať ak povedia ôk ak nie tak tiež ôk...
Mna osobne, ked sa niekto spyta, kolko zarabam, tak som nesvoja, nezarabam zle a nechcem aby sa ich to dotklo, aby sa necitili zle. Ale kedze sa aktualne rozvadzam, tak tam rozpravat o peniazoch bolo samozrejme. Okrem sudu, pravnikov, mojho skoro-ex, vedia kolko zarabam aj moje deti, rodicia, brat a kamoska.
Ja o peniazoch nehovorím vobec a príde mi maximálne trápne, keď sa ma niekto pýta na plat, bývanie, zariadenie, dovolenky, auto.... Je drzé vypytovať sa kolko som zaco dala. Nechápem načo to niekomu je. Takéto veci hovorím Max najbližšej rodine.
ja osobne nemam problem o peniazoch hovorit, nemam problem povedat ze zarabm 500eur v hrubom (menim poziciu) ani povedat ze toto stalo tolko, ale iba v pripade AK SA NIEKTO OPYTA...nepytam sa kto kolko zaraba ale netajim svoje prijmi...
@nikyball zvedavost a co take by sa stalo keby si to povedala? :P mozno nemaju predstavu koolko stoji take auto tak ich to zaujima, alebo ci ste chytili dovolenku za super cenu...nevidim na tom nic zle
@kopytko03 uplne suhlasim, navyse ak ma clovek poziciu ktora je tabulkova nie je problem si to priblizne vygooglit.
@dominikac321 sú to pre mňa osobne otázky, nechápem prečo by to malo koho zaujímať. A ešte k tomu cudzích ľudí. Ak chcú také auto, môžu ísť do predajne a cenu si zistiť. Rovnako aj dovolenku. V dnešnej dobe to nie je problém pozrieť aj na nete.. Mne to príde ako len vyzvedanie. Tu dovolenku ešte prežijem ale koľko zarábam a koľko sme dali za bývanie mi vyslovene vadí a nehovorím nikdy. Rovnako sa nepýtam iných tieto otázky. Ani si to neviem predstaviť že prídem za niekým a opýtam sa ho koľko zaraba
@nikyball ja sa to tiez nepytam ale zas nemam problem s tym aby som povedala...
Inak kolko som dala za byt, s tym by som sa rada pochvalila kedykolvek 😅 pretože na to som hrda, ze sa mi ho podarilo kúpiť za super cenu v super lokalite a teraz by stal podobný pomaly dvojnasobok... Ale nikto sa ma nepýta 😅🤷🏼♀️
Ja nechápem tabuizáciu peňazí. Nie vzdy to tak bolo a nie vsade to tak je. Co som citala, tak peniaze su tabu najma v Europe, su krajiny, kde to ludia beru ako normalnu vec, ako spytat sa, co si mal na obed? Alebo, co robis cez vikend? V tomto vnimam Slovensko ako velky zapadakov, kde je hrozne "tabu" rozpravat sa o peniazoch, aby nahodou niekto nezavidel... Ale to je zas len typicka slovenska vlastnost. Zavidiet susedovi aj dieru v okne. Pre mna peniaze nie su tabu a uprimne, s ludmi, pre ktorych su, sa ani nebavim, su to pre mna doslova vidlaci. Kazdy si vyberame znamych na zaklade toho, aki sme sami. Geneticke pribezunstvo si nevyberies, ale stale sa mozes nestykat s ludmi, s ktorymi nemas nic spolocne. Pre mna to plati tak. Ja sa praveze rada rozpravam o peniazoch a za priatelov si vybera ludi, ktori maju rovnaky pohlad na zivot ako ja a ktori netabuizuju hluposti. Takze, ked sa stretnem s kamaratkou alebo si volam/pisem s kamaratkou, peniaze su jedna z tem, o ktorych sa bavime bezne, lebo je to prirodzena sucast nasho zivota. A ked sa napriklad bavime o nasich vydavkoch a ako sa snazime skresavat rozpocty, tak sa vzdy bavime o tom, kolko zarabame, kolko nasi partneri, ake mame fixne vydavky a kde sa da usetrit. A teda mi este nikdy nenapadlo zavidiet ludom, kolko zarabaju alebo sa naopak chvastat, ze "ja zarabam viac".. Pripadne take hluposti rozpravat, ze ty mas nastupny plat len 1100 v hrubom? No to by som ja za tolko nerobila (pricom moj nastupny by bol 1050 a take supy :D :D) tiez sa niekedy spytam daneho cloveka, ci ho vobec bavi pracovat za to, co dostane a ci mu to staci. A ked mi povie, ze nie, tak ho rada podporim v tom, aby si nasiel lepsiu pracu a pomozem mu najst iny nadhlad.
A uz vobec nechapem, naco je dobre, ked sa spytam, " kolko vas stalo toto a toto?" napriklad chceli sme grafosklo do kuchyne a manzelov kolega vravel, ze oni maju, ale kolko stalo a kde ho kupili bolo strasne tajne. Akoze prepac, ale naco sa zapajas do debaty, ked nechces pomoct? Odpoved- cenniky su na nete je mi na tri veci, ked je to cena iba cisteho skla bez instalu a zamerania. Podobne s balkonom... Fakt, ked mi niekto da takuto primitivnu odpoved, tak si zapamatam, ze sa s nim nemam o com bavit. Kolegyna mi potom dala viac info o tom grafoskle, dokonca mi preposlala ich fakturu, nech si pozriem aj tie ostatne polozky.
Podla mna je normalne, ze sa ludia pytaju na hodnotu veci. Napriklad, ked vidim, ze ma niekto niekto super kompaktny noteboocik, aky by sa mi hodil do roboty, tak okrem toho, ako sa danemu cloveku s nim robi, ake ma funkcie a podobne sa spytam aj kolko stal. Lebo ak mi povie, ze 1500€, tak moze byt akokolvek uzasny, nekupim si ho, lebo tolko penazi za to nie som ochotna dat. Cena veci je dolezity faktor pri rozhodovani ci nieco potrebujem, chcem alebo nechcem a nepotrebujem.
Nemam problem povedat co kolko stalo. Nevidim zmysel take daco zatajovat. O mzde sa v rodine nebavime. Iba sa raz som na nasich hukla moju mzdu, ked sa ma snazili presvedcit, ze dochodca dostane viac ako ja 🙂 niekedy mam chut v rodine povedat kolko zarobim, lebo sa obcas citim ako socka, ze kupuju mojim detom spodne pradlo a pod 😂
V práci sú peniaze určite tabu, napr my sme mali dokonca v zmluve zakázané hovoriť o plate, odmenách atď. Ono je to aj z toho dôvodu, že to väčšinou medzi kolegovcami nerobí dobrotu.
Vo všeobecnosti si ale myslím ze aj medzi známymi a rodinou sú peniaze tabu. Hlavne kvôli závisti a iným negatívnym emóciám.
Co sa týka mňa osobne, je to tak pol na pol. Niekedy sa podelím a niekedy pri otázke koľko to stalo tiež poviem "už si nepamätám"