Študentská pôžička VŠ

danielahamar
13. apr 2023

Ahojte, brali ste si niektorá pôžičku skrz štúdia na VŠ? S kým ste sa rozprávali o možnostiach a variantách pôžičky? Alebo ste len na internete vyčítali? Cez koho ste ju brali? Brali ste ju každý rok, alebo za celé štúdium len jednu? Čo znamená ten odklad splátok? Že sa odloží po ukončení školy, alebo sa odloží, pokiaľ sa neskončí štúdium? Nemáme nikoho na okolí, kt. ju bral, tak sa pýtam. A ďalšia vec, niekde som čítala, že sa berie aspoň polovička z ceny štúdia, kde tie ceny nájdem, prípadne čo všetko do tej ceny sa zarátava? Ďakujem

alissa1222
13. apr 2023

Ahoj,aký obor ?

lejllamt
13. apr 2023

@danielahamar ja som mala. Poskytuje ju fond na podporu vzdelávania. Odklad znamená, že ju budeš splácať až po ukončení VŠ (aj keď ju nedokončíš tak samozrejme vraciaš). Varianta bola iba jedna, rozdiel je len v sume pôžičky, ktorú si zvolíš...pôžičku môžeš zobrať myslím iba raz za štúdium (už neviem, či je rozdelené na I., II. a III. stupeň )tak vyberaj rozumne. Ako s ňou naložíš je tvoja vec, dokladovať útratu nebudeš. Ja som z nej platila intrák, cestovné a kúpila si notebook.

danielahamar
autor
13. apr 2023

@alissa1222 MATFYZ Praha a informatika s matikou

alissa1222
13. apr 2023

Napis mi správu

danielahamar
autor
13. apr 2023

@lejllamt Teraz sú nejaké 3varianty pôžičky. A ja som pochopila, že každý rok sa dá brať, no musím to naštudovať a tým pádom zvolíme čo najviac ked iba raz, lebo vychádza to zatiaľ na mesiac 500eur /ubytovanie, cesta, strava/ pc kupuje z vlastných. Mladý zatiaľ ide na 3roky a teda veríme, že to dá a budú aj ďalšie 2roky

eliska13
13. apr 2023

@danielahamar to by mu mali dať vedieť na študijnom.Dobry žiak môže dostať aj štipendium nie?

danielahamar
autor
13. apr 2023

@eliska13 môže, ale nemyslím, že je to jeho prípad. Lenže on sa do školy dostane až v sept. tuším a do konca sept. sa podávajú žiadosti, tak som si neni istá, či sa to stihne