Dobry den, chcem sa spytat, mate tu niekto skusenosti so studentskou pozickou na VS? Nepozerala som si este nic konkretnejsie, zaujimali by ma najprv osobne skusenosti. Dokazali ste si z nej pokryt naklady na cely akademicky rok? Splaca sa naozaj az po skole a su tieto pozicky naozak bez urokov?
Ahoj. Áno, mám skúsenosti so študentskou pôžičkou z Fondu na podporu vzdelávania. Brala som si ju v predposlednom ročníku na VŠ.
Či som dokázala z nej pokryť náklady na celý akademický rok?
Jednoznačne je to pomoc a dá sa to. To, či dokážeš pokryť náklady je len na Tebe - na tom, ako si pripravíš a dodržíš rozpočet. Určite sa to dá, aj s ohľadom na to, že denní študenti majú veľa výhod, ktoré externí ani starší študenti nad 26 nemajú, čiže sa to dá (lacné internáty, polovičná doprava, príspevok na obedy na internáte, žiadne povinné zdravotné preddavky až do 26 rokov). Aj keď už nemá nárok na tieto výhody, aj tak je to pomoc, lebo nespláca hneď a úroky sú oveľa nižšie.
Či sa spláca až po škole a či je bez úrokov?
prvá časť: Áno, naozaj splácaš až po skončení štúdia - okrem toho, ak si hneď nenájdeš prácu, môžeš požiadať o odklad splátok o 3 mesiace po skončení štúdia. Celkovo, za celú dobu splácania si môžeš v špeciálnych prípadoch (strata zamestnania, narodenie dieťaťa a pod.) požiadať o odklad splátok celkovo za celú dobu splácania spolu na 6 mesiacov (ak si dobre pamätám, čiže tie 3 mesiace po škole je fajn si nechať na neskôr, ak sa dá, pre prípad, že by sa niečo vyskytlo potom - to len môj názor).
druhá časť otázky:
Nie, nie je bezúročná, ALE úrok je podstatne nižší v porovnaní s pôžičkami od bánk a nebankoviek.
Požičala som si 3000 € z FnPV a vrátila som nejakých 3400. Na porovnanie, pri pôžičke 3000 € od banky (spotrebný úver) vrátiť musíš vyše 4200€ (nie 3400€) . Využila som aj možnosť vrátiť FnPV skôr, predčasne, keďže raz ročne sa dá vrátiť akúkoľvek vyššiu/zostatkovú sumu bez poplatku za predčasné splatenie.
Je to dobré, že sú nejaké úroky, lebo aspoň si požiadajú o pôžičku len tí, ktorí ju naozaj potrebujú a umožní im to získať tak nevyhnutnú kvalifikáciu, vzdelanie a pomôcky na jeho dosiahnutie.
Ak by ťa zaujímalo viac info, na stránke fondu je aj kalkulačka pre študentov (https://www.fnpv.sk/kalkulacka-pozicky-pre-stud...) a v zákone o FnPV v časti Pôžička pre študentov (https://www.zakonypreludi.sk/zz/2012-396) sú aj podmienky, podľa čoho udeľujú pôžičky prednostne (napr. uprednostnení sú tí, ktorí majú lepší priemer známok, ako ostatní žiadatelia, nemali ešte pôžičku od fondu, a pod), a sú tam aj podmienky, aké musíš spĺňať (napr. musí to byť vysokoškolské štúdium - externé/denné, alebo na úrovni vysokoškolského ako doplnkové pedagogické štúdium, musí to byť vysoká škola v SR, a pod.).
Ku žiadosti o pôžičku potrebuješ predložiť overený podpis jedného ručiteľa s pracovnou zmluvou na dobu neurčitú.
@thea2 Ahoj, prosím ťa, pôžička sa dá zobrať každý rok, či len raz za celé štúdium? ďakujem
Ahoj, ja som si brala, ale teda už je to pár rokov dozadu a áno splácať som ju začala až po skončení školy. Ja som si z tej pôžičky kupovala notebook (rok 2008-2009).