Ahojte, potrebujem pomoc s riešením mojím problémom.
Mám 27 rokov som tehotná a študentka pomaturitneho denného štúdia s individuálnym študijným plánom. V 11/2015 som dovŕšila 26 rokov.
Teraz mi po roku aj pol prišlo ,že mám zdokladnit poistovni platiteľa poistenia. Tak som priniesla potvrdenie o návšteve školy a ostala som v šoku. Povedali,ze na to sa poistenie štátom nevzťahuje a mala som sa prihlásiť ako samoplatca. Zo dňa na deň som sa stala dlznickou, dlh 1100€. Nikto ma predtým ma nič neupozornil.
Na úrade práce som nemohla byť lebo mám denne štúdium, PN tiež nie lebo mám denne, na príspevky som nemala nárok. Momentálne som tehotná a nemám žiaden príjem.
Poradíte niekto? Budem moc vďačná.
no tu nie je moc co poradit, je to tak, ako to je. ten dlh bude treba uhradit tak ci tak.
Pockaj za ktore obdobie ti vznikol dlh .. lebo v roku 2011 si mala 21 rokov a vtedy si zacala studovat 4 roky na ziskanie maturity do 2015 potom si pokracovala v pomaturitnom doteraz
ale co si robila v case medzi 18 rokom a 21 rokom ? tam si ako mala vykryte zdravotne poistenie ... to si stale tolko studovala .. denne?
a vies ono stat neplati zdravotne poistenie ak uz napr. student jeden titul ma a to sa ma vztahovat aj na maturitu ...
@loginexistuje dlh mi vznikol od dovŕšenia 26 roku, po základnej škole som normálne pokračovala na strednej, tu som nedokončila mala som zdravotné problémy, bola som na úrade práce, takže zdravotné som mala pokryté. Potom som nastúpila v roku 2011 na maturitné a pokračujem v škole až dodnes. Tak som sa bola pýtať , že či môžem byť na úrade , tam mi povedali že nie, lebo som študent denného štúdia a na PN tiež nemôžem ísť.
@fokuska to som si vedomá, že už to musím uhradiť. Len som z toho v šoku, že zo žiadneho príjmu niečo uhrádzať. Keby som to vedela hneď, tak by som sa dala externe a na úrad práce.
V roku 2015 som aj brigádovala a za 11-12 mesiace mám tiež uhradiť poistné,lebo zamestnávateľ to za mňa neuhradil, nahlásili má ako študenta za kt.nemusia odvádzať poistné.
@weba štát platí zdravotné za študenta denného štúdia vo veku do 30 rokov do získania vysokoškolského vzdelania II. stupňa