Študentka a problémy so zdravotným poistením

weba
17. júl 2017

Ahojte, potrebujem pomoc s riešením mojím problémom.
Mám 27 rokov som tehotná a študentka pomaturitneho denného štúdia s individuálnym študijným plánom. V 11/2015 som dovŕšila 26 rokov.
Teraz mi po roku aj pol prišlo ,že mám zdokladnit poistovni platiteľa poistenia. Tak som priniesla potvrdenie o návšteve školy a ostala som v šoku. Povedali,ze na to sa poistenie štátom nevzťahuje a mala som sa prihlásiť ako samoplatca. Zo dňa na deň som sa stala dlznickou, dlh 1100€. Nikto ma predtým ma nič neupozornil.
Na úrade práce som nemohla byť lebo mám denne štúdium, PN tiež nie lebo mám denne, na príspevky som nemala nárok. Momentálne som tehotná a nemám žiaden príjem.
Poradíte niekto? Budem moc vďačná.

9lf9
17. júl 2017

@weba štát platí zdravotné za študenta denného štúdia vo veku do 30 rokov do získania vysokoškolského vzdelania II. stupňa

fokuska
17. júl 2017

@weba Ako to bolo od tvojej maturity - bola si studentka, alebo si pracovala? Odkedy si na tomto pomaturitnom studiu?

weba
autor
17. júl 2017

@fokuska od roku 2011 som študovala 4 roky denne s individuálnym študijným plánom , to som získala maturitu a hneď som pokračovala v pomaturitnom .

weba
autor
17. júl 2017

@9lf9 No ale zevraj to neplatí na pomaturitne štúdium, môže študovať vysokoškolak doktorandského štúdia do 30 rokov.To som mala odpoveď na zdravotnej.

luzzia
17. júl 2017

no tu nie je moc co poradit, je to tak, ako to je. ten dlh bude treba uhradit tak ci tak.

loginexistuje
17. júl 2017

Pockaj za ktore obdobie ti vznikol dlh .. lebo v roku 2011 si mala 21 rokov a vtedy si zacala studovat 4 roky na ziskanie maturity do 2015 potom si pokracovala v pomaturitnom doteraz

ale co si robila v case medzi 18 rokom a 21 rokom ? tam si ako mala vykryte zdravotne poistenie ... to si stale tolko studovala .. denne?

a vies ono stat neplati zdravotne poistenie ak uz napr. student jeden titul ma a to sa ma vztahovat aj na maturitu ...

weba
autor
18. júl 2017

@loginexistuje dlh mi vznikol od dovŕšenia 26 roku, po základnej škole som normálne pokračovala na strednej, tu som nedokončila mala som zdravotné problémy, bola som na úrade práce, takže zdravotné som mala pokryté. Potom som nastúpila v roku 2011 na maturitné a pokračujem v škole až dodnes. Tak som sa bola pýtať , že či môžem byť na úrade , tam mi povedali že nie, lebo som študent denného štúdia a na PN tiež nemôžem ísť.

fokuska
18. júl 2017

@weba Nie som si ista, dokedy stat plati zdravotne poistenie, ak si tak "dlho" stundetom denneho studia. Ak naozaj len do 26 rokov, tak bohuzial funguje to tak, ze neznalost neospravedlnuje, a teda ak naozaj vznikol dlh, tak ho budes musiet uhradit :(

weba
autor
18. júl 2017

@fokuska to som si vedomá, že už to musím uhradiť. Len som z toho v šoku, že zo žiadneho príjmu niečo uhrádzať. Keby som to vedela hneď, tak by som sa dala externe a na úrad práce.
V roku 2015 som aj brigádovala a za 11-12 mesiace mám tiež uhradiť poistné,lebo zamestnávateľ to za mňa neuhradil, nahlásili má ako študenta za kt.nemusia odvádzať poistné.

9lf9
18. júl 2017

@weba to neviem ci je tam takato vynimka, teba zavolat na centralu alebo najlepsie pisomne cez informacny formular a budes vediet na isto. Na urade nemozes byt ked studujes dennou formou.

weba
autor
18. júl 2017

@9lf9 už som písala aj na centrálu a odpísali mi , že na pomaturitne štúdium sa to nevzťahuje.
Ale tiež sa čudovali na poisťovni, že žiadne riešenie som nemala, nič som nepoberala a musím platiť aj keď som študent.

9lf9
18. júl 2017

@weba aha, no je to riadne nedomyslene, ale to tebe teraz uz nepomoze :( jedine si zjednat splatkovy kalendar. drzim palce

weba
autor
18. júl 2017

@9lf9 dakujem, no budem musieť ten splátkový kalendár. Požiadala som aj o príspevok v hmotnej núdzi, ale na úrade mi povedali, že neni isté že mi to schvália.