Ahojte. Bývam u mami... Nájom a ohľadom bývania sme si to rozdelili... Ale koľko prispiet na stravu za seba a za deti? Ja si v podstate kupujem aj zvlášť potraviny za seba, lebo mama sa stravuje nezdravo.. Čo sa týka hygieny tiež si kupujem vlastne tampóny, vložky, šampóny, kozmetiku, atď... Malej si kupujem sama plienky a tiež kozmetiku.. Tu ide výhradne o stravu... Keď dám za seba 100€ a za deti po 50€? Ďakujem za názor.
Odkladajte si jeden mesiac blocky a podla toho so tp rozdelte, dospely ako 1 a dieta ako pol al to nie je dieta v puberte.
Neprispieva by som. Urobila by som nákup všetkého potrebného a brala by som to tak, že je to aj pre mamu. Ak ona bude chcieť pre seba niečo nezdravé, to nech si kupuje sama.
myslím že prispievať na stravu by si mala a už je to na dohode medzi tebou a mamou a aj od toho ako si na tom finančne....iné je ak máš príjem 1000eur a iné ak máš príjem 500eur.....mama deťom pravdepodobne kupuje aj jogurty, ovocie, sladkosti....nepíšeš či sa deti chodia aj do škôlky resp.školy, či tam majú obedy ani ako veľké sú deti...lebo napr. taký pubertiak zje "koňa - vola"....skús mame navrhnúť sumu a uvidíš....ono strava je obvykle najvyšší výdavok pre domácnosť a veľmi záleží od toho čo sa varí a čo sa kupuje....potraviny išli riadne hore
@h2 A obe budú mať pocit krivdy a využívania. Mladá nakúpi zbytočnosti, ktoré matka nezje a následne ich vyhodí. A matka si bude kupovať všetko sama s pocitom, že dcéra kupuje hlúposti a plytvá a na spoločnú kuchyňu neprispeje.
Určite sú veci, ktoré zje každý v domácnosti a dá sa z nich uvariť chutný obed pre všetkých. Tie nech si prerozdelia a svoje extrémy, nech si kupujú zvlášť. Pre niekoho môže byť nezdravá a nejedlá
bravčová masť, či klobásy, pre mňa napr. akékoľvek vločky a granuly, kuskus, avokádo a podobné potraviny.
@heleninamama Hádam sa matka a dcéra poznajú natoľko dobre, aby sa vedeli zosúladiť. Dcéra býva s deťmi u mamy a chce prispievať, takže z toho mi vychádza, že nakupuje a varí mama. Mne osobne by to bolo blbé, že mne, dospelej žene a matke, niekto nakupuje a varí a ja len prispievam.
@h2 Dnes sú stravovacie návyky u mladých často iné ako u rodičov. A ak mladá pracuje + rieši deti a matka je doma, nepríde mi divné, že má na starosti kuchyňu - je to jej byt/dom a ťažko sa v jednej kuchyni znesú 2 gazdiné.
My napr. vždy v nedeľu obedujeme všetci u mamy a deti sa i nej často aj cez týždeň zastavia cestou zo školy na krúžok, niečo zobnúť (podotýkam, kŕmim ich a aj na obedy chodia). Keďže jeme ako bagre a mama je už na dôchodku, tiež jej prispievam alebo urobím a donesiem veľký nákup - mäso, zemiaky, olej, mlieko, vajcia... Popritom každá nakupuje pre svoju domácnosť,čo chce a uzná za vhodné.
Nevedela by som žiť tak, že si budem kupovať sama jedlo. Bud sa navarí spolu a nakúpi všetko spolicnw, alebo potom nech mam vlastný byt a hospodarim si sama.
Keď varis sebe, tak navar aj deťom a nemusíš prispievať na stravu.
podľa mňa ok, 100 a po 50 za deti, lebo ešte aj nakupuješ
Ja sa stravujem zdravo, kupujem si zdravé potraviny, tiež nejedávam biele pečivo, bielu múku, pijem čiste vody, žiadne sladené.. Jem viac zeleniny, ovocia, a to zas moja mama nie, jej je jedno co zje, aké salámy si kupuje... Mäso jem všetko, tam rozdiel nerobím, taktiež ryža zemiaky, to mi nevadí... Jej som dala 100€ za deti 100€ co si potrebujem dokúpiť ako im jogurty, malej plienky, mlieko deťom kupujem plnotučné, občas nejaká hygiena, sebe hygienu kozmetiku... Takže 200€ keď dám na stravu je podľa dosť a 200 € jej dávam na nájom, čo je tiež si myslím dosť teda tak som to vyratala (nájom, elektrina, plyn, TV, internet) ja si ešte platím 50€ paušál ( čakám aby som si mohla zmeniť) platím deťom poistky 50€ dokopy, takže moje výdavky za mňa a 2 deti sú 500€... Zas na jednej strane chcem byt spravodlivá a na tej druhej zas chcem si aj niečo ušetriť.. Poberám stále prispevok 330€ + čakám na schválenie výživného teda na súd... Ani neviem koľko si mam tam pýtať... Nasla som si prácu, lenže ešte mam veľa veľa učenia pred sebou.. Takže k tomu mam brigádu kde chodím tak 2x do týždňa a zárobok mam tak 240€..
Ahojky. Moja sestra býva u mami. Pozri oni sa dohodli tak, že poplatky si dajú na poli. A zvyšok každý sám. Mama doma varí, takže ona nakupuje. Samozrejme aj sestra ide, tak nakúpi, ale nemajú to rozdelené,že toto som kúpila ja, tak to nejdz... Oni dve chodia na nákupy a nakupujú čo treba. Bez ohľadu na to, kto čo spotrebuje. (Mama kúpi maslo, ale keď sestra vidí že už není, tak ho pôjde kúpiť...) A čo sa týka hygieny tak moja sestra si potrpí na hygiene. Takže to si kupuje sama a aj deťom kupuje sama. Čiže takto fungujú😁
Jednoduchšie by bolo , keby mama dávala 100 tebe na stravu a ste vybavene
A vari ti mama ci ako to mate? Odkladaj si blocky cisto za stravu za mesiac a uvidis, ine sa neda poradit.