Stavba domu

24. apr 2024

Dobrý podvečer prajem.. chcem sa trošku postažovať sme mladý pár (25 rokov) chceme staviat domček (pozemok máme od rodičov) pozerám firmy už som pozrela asi všetky ktoré ponúkajú výstavbu domčekov.. zaujal nás aj keramicky dom (hlavne rýchlosť vystavby) cena je síce pekna ale pochybujem ze sú to reálne ceny.. je mi normálne do plaču z tých cien či už na kľúč alebo holodom, príde mi to totálny prepal. Normálne sa obávam toho ze ci budeme mať šancu postaviť v tejto dobe dom .. 😏

colsami
24. apr 2024

Tak vidis, neplac, bud rada ze ste dostali zadarmo pozemok. My mnohi sme od rodicov nic nedostali takze ku stavbe domceku vo vasich 25r co ini mozu len snivat - si este prirataj 50-150tis za stavebny pozemok (len taky priemer nahrubo, podla mesta a lokality).

Ved ste obaja pracujuci mladi ludia, nie ste single, takze hypoteka a idete, vobec to nebude taka tragedia, pekne postupne.

ingridpisarova
24. apr 2024

A kde si žila doteraz keď si nevnímala ceny všetkého ?? Mladi ,zdraví ľudia ,ktorí vedia robiť ,zarobiť sa nemajú čoho báť. Nič už lacnejšie nebude, čim mladší ľudia tým viac rokov splácania hypotéky tým nižšia splátka Čo je na tom do plaču ????

heni79
24. apr 2024

Staviať? Asi stavať! A k cene a plánom. Ak ide o rýchlosť, drevodom (rôzne varianty existujú v tejto kategórii) môže byť to pravé. Skús pozrieť aj ČR. Otázne je, aký máte kapitál. Bez hypotéky sa zrejme nepohnete. A pracujete? Máte úspory? A chcete dieťa (ak áno, kedy?)? To je toľko premenných... Netreba plakať.

solange7
24. apr 2024

No a kolko je pre teba vela za stavanie "domceka"?

klarissa25
24. apr 2024

Stavame akurát dom. Resp stava ho firma. Cena domu Holodom nás bude stáť cca 116 000. Bungalov obytná plocha 95m2...klasický tehlový dom.. myslím že celkom č pohode cena

tttbb
24. apr 2024

@klarissa25 Presne tak, super cena.
Ja si zas nemyslim ze stavba domu je draha, mensi dom o 100m2 uzitkovej plochy sa da postavit do 150 tisic uz v obyvatelnom stave pomaly. Chod si pozriet nejaky byt vo vacsom meste a pozri za kolko idu tie stare hajtry a budes dakovat vsetkym, ze mas moznost stavat vonavy novy dom ktory ma konieckoncov este aj polovicne naklady na prevadzku ako ten byt. A ako bolo spomenute, nie kazdy ani ten pozemok dostane , vacsina musi zarobit aj na ten ;) Radsej by som sa ticho tesil, keby toto bol moj jediny zivotny problem co vy popisujete :D

30majka71
24. apr 2024

@colsami tak, tak, to my ostatní sme chudáci, čo sme si to museli ešte aj kúpiť.

tomasisa
25. apr 2024

Ahoj, moj brat staval keramicky dom...je velmi spokojny, po rozvode to idu predat a ak by staval opät povedal ze keramicky, nizke naklady na energie, poradili mu aj sposob vykurovania....samotna stavba bola hotova za 3 dni, moj brat si daval len zakladny stupen a dokoncoval s lokalnymi remeselnikmi za 5 mesiacov byval..

esmey
25. apr 2024

Žiadne "na klúč" a podobne. Ak chceš čo najlacnejšie, tak jedine jednoduchý projekt (žiadny velký bungalov ale 10x8m poschodový dom), objektové ceny za materiál u predajcov (nie výrobcov) a hlavne svojpomocná výstavba. Takto postavíš dom o 50% menej než firma "na klúč".

tom999
25. apr 2024

Ahoj. Píšeš o cenách za stavby domov a porovnávaš rôzne technológie. Trochu sa v tom vyznám. Dôležité je, či dodávateľ stavby si veci na dom aj vyrába sám, alebo ich niekde kupuje a potom ti ich do stavby zakomponuje. Predstav si, že budeš mať ponuku na tehlový dom. Neviem o tom, že by nejaká stavebná firma mala vlastnú výrobu tehál. A naopak, žiadna tehelňa nemá svoje partie, ktoré stavajú z ich tehál domy. Preto si stavebná firma musí tehly kúpiť a tebe ich s montážou (a teda nemalou maržou) predať. Ak niekto vyrába komponenty domu (steny) vo vlastnom závode a vlastnými ľuďmi ti z nich na stavbe dom postaví, je celkom logické, že vie ponúknuť výrazne výhodnejšie steny. A ak sa ti zdajú ceny napr. na keramické domy veľmi nízke, možno by bolo dobre sa pýtať opačne, prečo sú ceny za tehlové domy tak drahé. Čiastočne som ti odpoveď už načrtol. Ak ťa to aspoň trochu zaujalo a mala by si záujem o viac informácií, rád ti ich pošlem. Prepáč, za trochu dlhší príspevok, ale ide o veľké peniaze, ktoré môžeš ušetriť.

martul
25. apr 2024

a z čoho ti je smutno preboha?!
Pozemok máte zadarmo!!!
Máš 25 nie 50, normálne pracujte obidvaja, šetrite si a môžete stavať.
Pôžičky, hypotéky sú bežná vec, tak?

tom999
25. apr 2024

@esmey Úplne súhlasím s tým, že svojpomocná stavba je nepomerne lacnejšia, ako stavba cez dodávateľskú firmu. Ak si kúpim pizzu v reštaurácii, vyjde ma na cca 7-10 €. Ak si ju urobím doma, možno 2 €. Presne tak je to aj s domom. Ak som kuchár a mám čas, urobím si pizzu doma tip-top. Ak nie som kuchár, maximálne mi to nebude chutiť. Pri dome je to ale oveľa vážnejšie. Nepochybne zaplatím viac. Ale mám to s ušetreným časom, nervami a so zárukou. Koľko si dám sám sebe (alebo koľko mi dajú kamaráti či bratranci) záruku? Dobré firmy dávajú záruky na domy 3-30 rokov. A ak sa niečo počas záruky vyskytne (čo je v stavebníctve normálne), prídu to opraviť. Presne ako je to s autami a zárukami na autá. Aj mercedes sa pokazí, preto existujú servisy. Každý vieme, kde je srdce, no na základe toho nie každý z nás je kardiochirurg. Iste, operovať srdce je náročnejšie, ako stavať dom. To áno. Majstrov na stavbu nájdeš kdekoľvek. Alebo nie? No teraz už veru ťažšie a nechajú si to dobre zaplatiť. Ale stále platí, že pizza urobená doma, je oveľa lacnejšia. Aj dom postavený svojpomocne je oveľa lacnejší. Všetko, čo si urobím sám, je lacnejšie. Je to ale aj o toľko lepšie a výhodnejšia? To je už iná otázka ...

julinka65
3. máj 2024

ahoooj. my ste postavili domcurik za pol roka. sice to bola fuska, ale zvladli sme to. pozemok sme mali a dom nas vysiel so vsetkym do 130 tis. manzel to ratal vsetko aj vratane poplatkov a do poslednej baterie 🙂 3 spalne mame, sice dve mensie ale postacia.

zitulina
3. máj 2024

Pozri Trendhause,drevodomy.

masinka
3. máj 2024

@tom999 veru, lacnejsie ako lacnejsie, budem to svojpomocne stavat 4 roky - kazdy den po praci tak 2-3 hodiny + dalsich 16 hodin cez vikend, to je cca 6000 hodin mojho casu, nehovoriac o dalsich hodinach studovania postupov, kedze o stavani toho moc neviem. Aj keby som v tom case mala len dokladat tovar v Tescu za 5 E/ hodina, zarobim za ten cas 30 tisic. Radsej ich dam firme co sa v tom vyzna, ma na to potrebne naradie..... a byvam za pol roka.

tom999
4. máj 2024

@masinka Uvažuješ skvele!! Keby takto uvažovali všetci ľudia, bolo by to super. Len, žiaľ, ľudia čas, ktorý mimo práce "míňajú" na stavanie domu na úkor svojej rodiny či svojho voľna (oddychu), považujú za čas "zadarmo". Na tisíc % súhlasím s tebou v tom, že v konečnom dôsledku je práca svojpomocná určite nie lacnejšia. Ale skús to vysvetliť iným ...

tom999
4. máj 2024

@julinka65 A aký veľký bol ten dom? Myslím m2 zastavanej alebo podlahovej plochy.

marca12
4. máj 2024

@ingridpisarova Pred kovidom neboli az taketo brutalne ceny. To sa neda porovnavat. Dnesni mladi to maju ovela tazsie a horsie podmienky ako bolo napr. pred 4-5 rokmi.

julinka65
7. máj 2024

@tom999 ahoj. 100m2 je zastavana plocha domu a uzitkova plocha domu je 93m2 🙂