Stavanie domu, keď nie sme manželia

zloba666
17. máj 2021

Ahojte idem si ku vám pre radu.
Takže priatel ma pozemok a ideme stavať domček ale chceme byť obaja spoluvlastníci domu,. Ako to riešiť? Co by sme mali spraviť aby sme tam boli spoločne písaný keďže ja mam nejakú sumu nasetrenu a tu by sme použili na základy a pak by si priatel vzal úver a dokoncili by sme domcek z tých peňazí. Ďakujem za odpoveď

elizabet173
17. máj 2021

@zloba666 urcite si od neho kup polovicu pozemku, aby bol cely pozemok jeho a dom na polovicu, do toho by som nikdy nesla. Ja by som vlastne nikdy nesla ani do stavby s priatelom, keby sa medzi vami nieco stalo, aj keby si ty mohla zdokladovat, kolko financii si dala do domu, moze to byt na dlho. Na tvojom mieste by som si kupila byt a on nech stavia sam. Budete mat kazdy svoje keby daco

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivanka0603
17. máj 2021

@zloba666 môže ti darovať polovicu pozemku darovaciu zmluvou (myslím, že by sa to malo dať), aby ste obaja boli na liste vlastníctva. A potom podáte spoločne žiadosť o stavebné povolenie. Možno by bolo dobré spýtať sa priamo na katastri. Ale určite nesúhlasiť s tým, že on bude vlastníkom celého pozemku. To nemusí dopadnúť dobre. Poznám pár ľudí, čo začali stavať dom aj keď neboli manželia a potom sa rozišli a nevedeli sa dohodnúť. To sú potom len zbytočné problémy. Ale na druhej strane poznám aj jednu rodinku, tiež nie sú zobratí, majú aj dieťatko, postavili si dom a pekne si nažívajú. Ale papierovo to treba mať určite ošetrené.

zloba666
autor
17. máj 2021

@ivanka0603
Takže ak sme majitelia pozemku obaja tým pádom sme aj spoločný majiteľmi domu?
Alebo ak by sa spisala nejaká zmluva? Aby sme boli spoluvlastníci domu?

lussyl5
17. máj 2021

@zloba666 Zobrať sa🙃
A ak trváte na tom že sa brať nechcete tak treba upraviť tak aby si bola polovičný vlastník domu aj pozemku.Dobrý právnik by bol v tomto prípade dobrý nápad.Pomôže vám upraviť vlastnícke vzťahy tak aby nevznikli problémy v budúcnosti.

draik
17. máj 2021

@zloba666
Vlastníctvo domu nezávisí od vlastníctva pozemku, ale od toho, či budete obaja uvedení ako stavebníci na stavebnom povolení. Priateľ Vám môže predať polovicu pozemku, čím budete na rovnakej štartovacej čiare a bude to férové aj pre prípad, že by ste sa neskôr rozišli.

zloba666
autor
17. máj 2021

@draik dobre a keď chceme byť teda len na tom dome spoluvlastníci co preto musíme spraviť?

sante81
17. máj 2021

@zloba666 vziať sa. A potom riešiť hypotéku.

draik
17. máj 2021

@zloba666
Byť obaja stavebníci a k tomu ešte stavebné úrady vyžadujú, aby stavebník-nevlastník pozemku mal k pozemku právo na základe zmluvy.

zloba666
autor
17. máj 2021

@draik dobre skúsim si to obvolat.. Ďakujem zatiaľ.

ivanka0603
17. máj 2021

@zloba666 ja by som trvala na tom, aby som bola aj vlastníčkou pozemku, aby sa nestalo, že vlastník pozemku, ti nepovolí vstup na pozemok a tým pádom aj do domu

mariejenka
17. máj 2021

@zloba666 ja s mužom,este ked sme neboli svoji sme si spolu 1/2 kupili starší dom s pozemkom,aj ked on dal viec €€€ isli sme na polovicu, normálne u notára spísané,aj v katastri zapísane. Po svadbe sme stále podielnici😃

zloba666
autor
17. máj 2021

@ivanka0603 🤦‍♀️ Bože tak toto by ma nenapadlo, ako verím ze pri rozchode sa deje všetko možné 🤦‍♀️ale žeby bol niekto až takáto sviňa 🤯.

ibrunova
17. máj 2021

@zloba666 alebo vstup na pozemok zapísať ako ťarchu, aj tak sa to dá.

hlubik
17. máj 2021

@zloba666 ahoj mi ssme to mali tak že sme spisali zmluvu kde mu davam suhlas na stavbu domu.

adkabudzelova
17. máj 2021

📌

tncka
17. máj 2021

@zloba666 s priatelom nikdy. To je strasne blby napad

number19
17. máj 2021

@zloba666 Preco sa nezoberiete. Nebolo by vsetko jednoduchsie?

mirkaveron
17. máj 2021

My to máme tak že partner dostal pozemok od rodičov a ideme tam stavať.Na žiadosti o stavebné povolenie sme oby.dvaja takže polka domu bude moja

simca06022011
17. máj 2021

@ivanka0603 toto sa riesi bremenom na pozemku, to vobec nie je problem.

panelacikova
17. máj 2021

osobne by som nešla do stavby domu ako spoluvlastníčka, keď pozemok patrí cudziemu... čiže polovicu pozemku a potom staviať spoločne ako 2 vlastníci.

simca06022011
17. máj 2021

@zloba666 toto mate celu situaciu komplikovanu, videla som to na par prikladoch, nemusi to dobre dopadnut. AK chces s (v podstate) cudzim clovekom stavat dom, chod pekne od zaciatku s nim 50:50. Pozemok dvaja vlastnici na katastri, dom dvaja vlastnici na katastri, hypoteka dvaja dlznici. Poratajte kolko vas dom komplet bude stat, hodnotu pozemku, hodnotu domu - uspory, uver a uvidite ako vam to vyjde.
Osobne by som do toho nesla po mojich skusenostiach vobec, je to strasne sa natahovat potom o nehnutelnost.

adkabudzelova
17. máj 2021

@mirkaveron písala som správu. Chcela by som sa o niečom informovať

simca06022011
17. máj 2021

@mirkaveron no na stavebnom povoleni mozete byt aj 10.. dolezite bude kto bude na katastri zapisany ako majitel.

mirkaveron
17. máj 2021

@simca06022011 aj na katastri budeme obaja

draik
17. máj 2021

@simca06022011
Zrejme ani netušíte, na základe čoho sa zapisuje vlastník do katastra. Inak by ste to nenapísali.

ivanka0603
17. máj 2021

@zloba666 človek nikdy nevie .. preto treba mať všetko od začiatku naporiadku, aby si potom nebanovala

elizabet173
17. máj 2021

@mirkaveron aj pozemok je obidvoch? Na to si daj veľký pozor

kikaaa444
17. máj 2021

A prečo sa nezoberiete? Mne takéto nadobúdania majetkov v nemanzelskom vzťahu moc nevoňajú 🙂