Dufam ze to tu nerozducha vasne, zakladam tuto temu kvoli vcerajsiemu vyjadreniu v spravach ze menia opat podmienky - udajne sa bude dat poziadat o tento prispevok aj pre tich, ktory uz refinancovali do roka 2023. Akurat ze je tam ten hacik, ze v novych zmluvach neni ta veta ze uver je poskytnuty na byvanie, ale vcera v spravach tvrdili ze maju ludia zaniest obe uverove zmluvy na urad aby dokazali ze je to ten prvotny uver co sa bral za ucelom byvania rekonstrukcie atd.... My sme chlp od podpisania zmluvy na refinanc v inej banke, a teraz zase cakame co ako. Podla mna to skor neprejde a ziaden prispevok aj tak nebude, ale budem rada ak niekto napise info ci to skusal uz na urade a ako pochodil atd. Dakujem
@palodr Ak by ste nahodou cosi zistili dajte vediet 🙂 My sme mali ist tento tyzden podpisat novu zmluvu na refinanc v iej banke, a kvoli tomuto sme to odlozili, uz schvalene vsetko... A nikto teraz netusi co sa deje. Jasne skusime aj na urad ist, len sme nechceli hned dalsi den potom co bola ta reportaz, lebo isto v tom maju sami zmatok.
Ja som v roku 2021 refinancoval z VUB do Prima banky za 0,4%. V lete 2024 mi konci fix. Bral som peniaze naviac, ako doplnkovy ucel mam v zmluve uvedene udrzba z nehnutelnosti. Zistoval som na UPSVaR ci mi to uznaju, kedze tam nemam explicitne uvedene "rekonstrkucia nehnutelnosti". Na urade nevedeli povedat..este sa s takou situaciou nestretli. Povedali mi, ze oni budu kontaktovat banku, ci su splnene podmienky....cize skor by som dotaz smeroval na banku, ci dane podmienky na uverovej zmluve budu vyhovujuce pre statnu podporu.
Ale konkretne v tvojom pripade si osobne myslim, ze ti to uznaju. Banka vie presne tieto info, potvrdi prepojenost uverov.
Po dalsie, zatial je tato podpora prepadak...drviva vacsina nesplna podmienky pre refinanc....smero mafia potrebuje rapidne zdvihnut cisla, ze kolkym ludom uz pomohli. Preto budu uznavat aj tieto refinancne uvery.
@keman7 no presne toto hovoril v reportazi na stv co som pozerala ze ist na urad s timi dvoma uvermi a dokazat prepojenost ze je to ta prva hypo na byvanie. Dalsia nam zas povedala ze na urade s tim nicnnemaju to posielaju overit do banky, a ze banka ma stale v tich podmienkach ze sa to neuznava, ze ziadne prepojenie atd....lenze kto tu uz vie ked sa to stale meni 🤦🏿 tak nic cakame s refixom ako sme.zas mali mat, len ci to nedopadne tak ze nebudeme mat ani lepsi urok v inej banke lebo nepodpiseme ani statnu podporu 🤦🏿 jak u blaznov toto...vsak toto zistili ze nato vlastne nema narok skoro nikto ...mozno tak ti najnovsi co zobrali hypo nedavno a este nestihli ani refinancovat ani nic medzitim
Najhorsie to maju ludia, ktorym sa konci fix prave teraz...tak o 3-4 mesiace uz bude viac menej jasne kto ma narok a kto nema. Uradnicky same nevedia...klucove slovo bude mat banka.Lenze caste zmeny este nemuseli banky zachytit. Je v zaujme banky, aby klient ostal a platil viac.
@keman7 ano vsak nam teraz konci. Uz sme mali tento tyzden ist podpisat novu zmluvu do inej banky, ale sme to prelozili, mame nato teda 30 dni od schvalenie (tyzdeb aj cosi nam uz ubehol). Tak teraz neviem ako sa rozhodneme nakoniec
Ja osobne by som pockal, skusil podat ziadost a pockal na vyjadrenie uradu, ci banka potvrdi narok na podporu. Nikde nie je uvede ze po zamietnuti ziadosti...nemozte skusit podat opat napr o 2 mesiace. Prinajhorsom uver sa da refinancovat aj pocas fixacie...
Teraz po novom úverová pomoc(dnes som bola na urade)..pomoc dávajú aj na refinancovane úvery, no prvotná zmluva musí byť kúpa, rekonštrukcia atď...
My sme brali pred viac ako 10 rokmi a zmluvu doma nemame...Banky archivuju len 10 rokov, takže sa nemôžeme ziadno k zmluve dostat...Tým pádom môžeme na pomoc zabudnúť
Nám dali úplne tu prvú zmluvu a potom pani z úradu chcela už len kde sa to refinancovalo
Ak to schvália, peniaze naskocia v auguste(vyplácajú aj spätne), ak neschvalia, tak príde domov vyrozumenie
Som na tom rovnako, v 2016 uver na byvanie a v 2021 refinanc ale s ucelom splatenia predchadzajuceho uveru (vsetko ale v jednej banke) a nikto nevie dat presne info co spadam alebo nespadam do tejto pomoci. Koniec fixacie mam v marci