Ahojte! Vidím, že už sa tu viackrát riešila štátna hypotéka od ŠFRB. Ak by mi vedel niekto poradiť, bola by som veľmi vďačná, keďže na email mi Šfrb odpovedá veľmi málo a musíme sa do stredy rozhodnúť, či zaplatíme rezervačku.
Chcem sa spýtať ohľadom výšky poskytovaného úveru a ručenia, či to chápem správne.
Máme záujem o kúpu bytu, pričom kúpna cena je 164 000€ plus parkovacie státie 6000€. Čo sa týka ručenia a toho 1,3 násobku nehnuteľnosti máme 2 možnosti:
1. možnosť - Štát nám poskytne pôžičku len vo výške cca 126000€ (164000 / 1.3) a zvyšok - cca 38 000 si musíme dofinancovať z vlastných zdrojov, resp. z iného úveru.
Alebo 2. možnosť - Štát nám poskytne 100%, t.j. 164 000 €, avšak museli by sme okrem tejto kupovanej nehnuteľnosti ručiť ďaľšou nehnuteľnosťou v hodnote aspoň cca 50 000€ (164 000 x 1.3 - 164 000). Dúfam, že to neni zmätočné na pochopenie, ale vykladám si to správne?
A ešte jedna otázka - Ak založíme aj inú nehnuteľnosť okrem kupovaného bytu (kvôli 100% poskytnutiu úveru) či je možné, aby sa potom tá druhá nehnuteľnosť vymazala z ručenia, ak po čase nadobudne kupovaná nehnuteľnosť vyššiu hodnotu a splní tak podmienku 1,3násobku poskytovaného úveru? Ide o to, že chceme kúpiť holobyt, čiže hodnota mu určite po čase narastie a boli by sme radi, aby rodičovský byt už nemusel byť zaťažený.
@budaj_s ahoj, písala som ti v predchádzajúcej diskusii, kde si sa pýtala rovnakú otázku.