Štátny fond rozvoja bývania

modrakengura
23. dec 2021

Ma tu niekto skusenost s SFRB?
ostala som s dietatom sama a ako pracujucej matke mi daju v buducnosti skor hypo z tohto SFRB ako z banky?
niekde pisu ze financuju 75% niekde 100%, dali vam tych 100% a nemuseli ste dofinancovavat dalsim uverom?

ivkazba
23. dec 2021

@modrakengura neviem, kde si sa dočítala, že fyzickej osobe - občanovi, dajú 100%. 100% môže dostať občan - ŤZP a potom obec na výstavbu obecných bytov. Bežný občan môže získať úver do 75% hodnoty. Čo sa týka toho, že ak si sama s dieťaťom, tak skôr ŠFRB ako hypo v banke. Všetko závisí od príjmu. Je množstvo žien, ktoré majú aj viac detí a majú hypotéky.

Čo sa týka ŠFRB, príjem musí byť minimálne vo váške 1,3 násobku životného minima domácnosti (ty a dieťa) a zároveň nesmie presiahnuť 5-násobok životného minima. Inak všetky podmienky sú veľmi jasne a zreteľne popísané na stránke:
https://www.sfrb.sk/ziadatel/byvajte-vo-svojom/

jaga18
25. dec 2021

My sme sa snažili získať úver cez ŠFRB ešte pred cca 20 rokmi. Keď sa nám to ani po 2 rokoch nepodarilo, tak sme šli cez hypo. Podmienky sme spĺňali, úver bol vtedy len na novostavbu, či už bytu alebo domu, ale vždy sa rýchlo vyčerpal objem na daný rok a mali sme proste smolu, trebalo čakať ďalší rok... Jasné, že predajca ďalší rok nečakal, tak kým sme našli ďalší dom, vyhovujúci podmienkam ŠFRB, sa nám tesne opäť nič neušlo. Keď sme začali s vybavovaním, ešte boli k dispozícii prostriedky, ale kým sme vybavili všetky papierovacky, už sa nám len došla odpoveď, že zamietaju, nakoľko sa minul rozpočet na daný rok.
Až to aj teraz takto funguje, tak prajem veľa šťastia a pevné nervy pri vybavovaní 👍

katkakatarinka
25. dec 2021

@modrakengura najlepšie je nájsť si cez dobré referencie finančného agenta, ktorý Ti poradí a preverí viacero možností. Určite by som nešla do sfrb. Taký úrok aký dostaneš dnes v bankách Ti sfrb nedá. Vôbec nevadí že si matka s dieťaťom. Ide o to aký máš príjem, schopnosť splácať úver...

modrakengura
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katkakatarinka
26. dec 2021

@modrakengura rozumiem, ale je tam viac faktorov, ktoré ovplyvňujú úver. Treba sa baviť o konkrétnych požiadavkách 😉