Ahojte mate niekto aktuálne nejaké skúsenosti? Co všetko treba oplatí sa to? Alebo to je hlúposť a neprejde to ani 🙈
Co viem, velmi dlho to trva, casto predavajuci radsej preda cloveku co berie hypoteku z banky. Znama kupovala od developera byt v novostavbe pred 15 rokmi, mala s tym problem, nakoniec sa jej to podarilo, ale developer mal vraj nervy🙂
@hellwant to potrebujem aj ja zistiť ci stále to tak dlho trvá alebo sa to už dá rýchlejšie vybaviť
@tomastomas1 stale, pred tyzdnom, ci 2 bolo video na youtube od spol. Finax a tam to spominali. Stale to je byrokraticka hrôza. A este musis mat myslim az tretinu z kupovanej nehnutelnosti, horsie ako pri hypo.
Velmi dlho to trva a schvalia to velmi malemu percentu ludi. Je to ok ak sa predava nehnutelnost napr vramci rodiny/znamych, inak bezne Ti predajca nebude cakat taku dlhu dobu.
Pred rokom mi kamoska od hypo hovorila ze za celu jej karieru a vsetkych klientov im tato ziadost presla iba raz, aj to bol nejaky pripad typu on polosirota, ona z decaku no a nizke prijmy.
Ak Ti to ale schvalia, tak tie podmienky su velmi fajn 😉
@tomastomas1 moji rodičia majú pôžičku zo ŠFRB, brali ju asi tak pred 15-20 rokmi. Výhoda je, že majú po celú dobu splatnosti úveru fixný úrok 3%. Keď však dávali mimoriadnu splátku, tak im to neznížilo zaplatené uroky, čiže sa to neoplatí. Oni si stavali dom svojpomocne, čiže dĺžka vybavovania ich netrapila. Problém bol ten, že do skolaudovaná stavby museli mat 2 ručitelov. Inak sú tam podmienky na vek a prijem a aj dom musí mať do určitých m2.
@sweet20 ahoj, mohla by som sa opýtať, či ako 28 ročná ZŤP s inv. dôchodkom ale tiež prácou na dobu neurčitú s príjmom vyšším ako 1,3 živ. minima a menších ako je horná hranica (tuším 5x) bez partnera mám šancu financovať kúpu 2izbového staršieho bytu v BA, pričom je byt cez realitku (asi za to nekonečné čakanie budú chcieť nejakú províziu)? Aj tú tretinu hodnoty bytu by som mala našetrenú. Je to pre mňa jediná šanca, v komerčných bankách na mňa zas dosť škaredo pozerajú. Či sa mám na to vybodnúť?
Prípadne ak by ste vedeli nejakého machra, ktorý v tom frčí, kľudne mi nechajte kontakt 🙂
@bielalalien si v teme mladomanzelska pozicka, takze ak nemas partnera, urcite nemas sancu 🙂
A ak myslis hocijake ine pozicky, tam nie je take nekonecne schvalovanie. Ide len o to, ci Ti schvalia. Ak ano, je to pomerne rychle
@colsami aha, ups, prepáčte, ja som len googlila štátny fond rozvoja bývania a bola som rada, že sú k tomu aktuálne fóra... nevšimla som si, že sa rieši mladomanželská pôžička konkrétne a ja sa pýtam len pre jedného človeka cez šfrb. prepáčte, nechcela som sa nikoho dotknúť 🙂
Dobrý deň, mala by som otázku ohľadom ŠFRB? Mali by sme záujem s manželom si dať postaviť domček na kľúč a chceli by som čerpať s tohto fondu... podmienky na mladomanželskú spĺňame vlastne spĺňame všetko čo je v tých podmienkach. Moja otázka je či sa tento fond sťahuje aj na zariadení resp. dokončenie domu čo sa týka interiéru, ako sú podlahy, sanita, obklady atď..... Príklad domček nás bude stať 130 000e. ale vy potrebuje ešte nejakých 30 000 na dokončenie domčeku aby bol obývateľní takže ŠFRB mi poskytne len tých 130 000e len na ten domček od ktorého budem mať s firmou uzatvorenú predkupnú zmluvu... a na ostatné veci sa to už nevzťahuje??? resp. keď dodám zmluvu, kde bude napísaná cena za výstavbu domu, ktorú mi da firma tak my uvoľnia len toľko peňazí?? nie viac?? aj keď si o ňe požiadam?? Ďakujem 🙂
@tomastomas1 nech sa páči, na internete sú všetky informácie dostupné. Je ich veľa, treba si to preštudovať a posúdiť či spĺňaš podmienky. My ti tu predsa nemôžeme vedieť povedať, či je to pre teba výhodné. https://www.sfrb.sk/ziadatel/mladomanzelska-poz...