Starý dom ako investícia

tanika470
30. jún 2024

Dobry den, rozmyslam o kupe starsieho dvojpodlazneho domu. Povodne som chcela mensi dom pre moju rodinu v mieste mojho povodneho bydliska (mesto na zapadnom slovensku, ale nie ba) na to, ked prideme za rodinou na slovensko. Realne by bolo 3-4 krat za rok na 2-3 tyzdne. Prakticky ako rekreacny dom a zaroven ako investicia do buducnosti. V lokalite, o ktoru mam zaujem, sa ale vacsinou predavaju stare dvojgeneracne domy, tak som zvazovala, ze by som jedno poschodie dala do dlhodobeho prenajmu a druhe vyuzivala na sukromne ucely. Ciel by bol, aby sa z najmu zaplatila prevadzka domu a mensie opravy. Mate niekto s podobnou situaciou skusenosti? Zijeme v zahranici v podnajme a ziadnu nehnutelnost este nevlastnime a tu kde zijeme si kupovat ani nebudeme. Navrat na slovensko momentalne neplanujeme ale vsetko je mozne. O kupu bytu nemam zaujem. Dakujem za nazor.

tundra
30. jún 2024

@tanika470 z môjho pohladu,si radsej kupte nehnutelnost,tam kde zijete a sprijemnite si aktualny zivot na byvanie.Viem,co tym sledujes,ale do starsieho domu budete musiet nasypat kopec prachov a tym,ze nezijete na Slovensku,sa to môze skomplikovat.My zijeme tiez uz dlho v zahranici,na Slovensku mame dom,ale treba sa o to starat.Kosit,vetrat,v zime temperovat.Najomnika tam nechceme.Z môjho pohladu by bol byt lepsia volba,ale samozrejme,rozhodnutie je na tebe.

koniarova
30. jún 2024

Radšej žiadny, ako starý. Len peniaze do neho budeš vrážať.

tanika470
autor
30. jún 2024

@tundra Ahoj, dakujem za odpoved. Preco nechcete najomnika? Mame tam rodinu, takze vyvetrat by nebol problem, pokosit dva krat za leto by sme samozrejme mohli aj sami a temperovat treba, to je jasne, preto by som dufala, ze naklady na energie by uhradili z najmu. Kde zijeme, si kupovat nechceme, a byt nechcem takisto.

tanika470
autor
30. jún 2024

@koniarova dakujem za odpoved. Alternativou by bolo zburat stary velky a postavit maly pre nas ucel. Mozno by to financne vyslo takisto ako rekontruovat stary. Ale nechcem do toho investovat este dalsie roky.

modrykolibrik
30. jún 2024

@tanika470 ja Ti poviem tak. My sme kupili starsi malicky domcek ale crla vyplata ide len do domu. Kazdy mesiac je, ze sa nieco pokazi. Nas to uz vyslo cirka 2000 eur a teraz zas lebo ideme riesit kurenie. Potom zas dalsie peniaze na strechu atd. Ja som stastna, ze mame domcek ale nrskutocne vela penazi zozerie takze keby nemame financie ake mame nesla by som do toho.

judar
30. jún 2024

Starsi dvojpodlazny domcek?...vidno ze nemas sajnu kolko taky dom zozerie nielen na opravach ale aj na elektrine a kureni ...dalsia vec su aj kazdorocne povinnosti ako dane za dom, smeti, zahradu este aj z najmu....takze vo vysledku by ten najom bol strasne vysoky pre podnajomnikov a pre teba akurat tak investicia do minusu ...domy sa preto prave kvoli tomuto zle prenajimavaju nez byty

tanika470
autor
30. jún 2024

@judar Ahoj, priznavam sa, neviem, preto idem po rady (snad) skusenejsich 🙂

pieksamaki
30. jún 2024

@tanika470 pokiaľ si veci na dome neviete urobiť po väčšinou svojpomocne.....tak sa neoplatí starší domcek. Urob si na papier kalkuláciu......daj pozrieť očami stavebníka.......zrátať si mesačne naklady aj tam aj tam....porovnaj s príjmom .....aj prípadných nájomníkov....myslím ze ide doba kedy sa to bude takto riešiť....ze poschodie nájomníci a atd

ernesternst
30. jún 2024

@tanika470 investícia to bude fajn iba v prípade, že ma naozaj dobrú lokalitu, ktorá ma potenciál aj do budúcna. Inak predstava, že Najomnik je stabilný zdroj príjmu, bez prace, je častý omyl. S domom treba stále niečo riešiť- násobne viac ako s bytom, a s nájomníkom obzvlášť. Ak však na to máte čas, alebo niekoho, kto vás často zastúpi, nemusí to byt zle.

bosorkabb
30. jún 2024

Veľmi zlý nápad. Bude ťa to stáť veľa peňazí ako na energiach, poplatkoch a kopec peňazí na rekonštrukciu. Podnájom je na Slovensku ťažký oriešok. Zase musíš platiť dane z toho, keď nastanú problémy ďalšie peniaze v mínuse.
Také domy sa ťažko predávajú a má to svoj dôvod.

tanika470
autor
30. jún 2024

@ernesternst Ahoj, dakujem za odpoved. Moja predstava nie je zit z penazi nejakeho podnajomnika. Mam pracu, ktorou sa dobre uzivim. Chcela by som vo svojej oblubenej lokalite kupit mensi dom, lenze sa predavaju zvacsa iba velke a cenovo je to podobne. Najomnik ma napadol, aby tam vobec niekto byval a aby dom bol celorocne vykurovany a aspon zakladne udrziavany, nie za cielom zarobit, to sotva. Kedze by sme tam boli iba niekolkokrat do roka, tak by sme si nemuseli vobec "zavadzat". Mame tam rodinu, takze by takisto nehnutlenost nebola nekontrolovana.

1ryba
30. jún 2024

Keď máš financie, kúp radšej pozemok alebo dom na zbúranie a daj si tam postaviť rekreačný montovaný drevodom. To budeš mať raz dva. Žiadne roky výstavby a investície, ktoré by starý dom zhltol. V dnešnej dobe sa dá vetrať aj temperovať na diaľku.

tanika470
autor
30. jún 2024

@bosorkabb dakujem za nazor.

betulinka1
30. jún 2024

@tanika470 do stareho domu by som nesla. Hlavne ked ma byt iba ako rekreačne. Naklady na stary dom je uplne nieco ine ako naklady na maly bungalov. Vo Vasom pridané by som neriesila, ked chodite 2-3x do roka. To si vies ubytovanie najst a nemusis dookola nieco robit na dialku na starom dome. Bud sleduj a pockaj ci sa niekde nebude nieco predavat nove alebo pozemok a postavit. Alebo kupit byt na tie občasne navstevy a ak je to zaujimava lokalita krátkodobo prenajimat.

maca1984
30. jún 2024

Ak máš financie na rekonštrukciu, ok.
Ak nie, ani na to nemysli .

tanika470
autor
30. jún 2024

@betulinka1 Ahoj, dakujem za odpoved. Ano, sledujem to uz posledne 2-3 roky. Aj pozemky aj domy, nieje ale velmi z coho vyberat. Keby tam nieco pekne aj s vybehom pre dieta mame, chodime castejsie a na dlhsie (praca z domu je v nasom povolani mozna). Prenajimat nic nechcem, mozme byt u rodiny nasackovani v byte 🙂 Ale keby uz mame niekde inde vlastnu nehnutelnost, mozno by sme tiez neriesili. Ide aj to pridat si do rodinneho "portfolia" nehnutelnost, v mieste momentalneho bydliska nechceme nic kupovat.

olimuc
30. jún 2024

Ja som si kupila rekreacny starsi dom, samozrejme strecha okna, elektrika a dotiahnutie plynu do prerobenenej kuchyne sa robilo … nie naraz ale postupne. Neviem kolko mate financiï ale vsetko sa postupne da. Pocas Covidu sme do neho prisli na HO … predsa len lepsie ako v byte, dieta mohlo behat po zahrade a ja som nemala pocit, ze mi strop padne na hlavu. Mame dobre vztahy takze o zahradu je postarane atd .. Kurime mozno 5 Mesiacov. Najomnik by sa nasiel - uz sa bol pytat, ale nechcem aj ked by sa to dalo po mensej uprave .. ale momentalne do toho investovat nebudem … a hlavne v lete pride cela rodina na min mesiac a pocas roka cast rodiny na dochodku aj na 2-3 mesiace. Z DE sme chodili tiez casto … kazdy predlzeny vikend a pod … ak kupis Dobry dom
… je to ok, vela ludi, co poznam to tak ma zariadene

tilly
30. jún 2024

Mne to príde celkom rozumne, ak to bude obývateľný dom. Dáš rozumný nájom, ktorý bude platiť energie a zvyšok odložíš na opravy. Postupne poopravuješ niečo. Tebe je to na tých par týždňov jedno a najomnik bude v pohode, že nemá vysoký nájom a je v dome
A áno, viem, že rekonštrukcie sú náročné, aj koľko stojí stavba domu. Nejeden dom sme stavali alebo rekonstruovali...
Zaklad je kúpiť dobrý dom,nie ruinu

nevenka
30. jún 2024

My sme kupili pri BB v roku 2020 stary dom, zo 60-tych rokov, neudrziavany. Prerabali sme ho komplet od podlahy, izolovali, davali podlahove kurenie, nova kanalizacia, splasky isli pod dom, sme zistili. Tam ostali hole mury. Este sme zhodili manzardku a nadstavovali cely vrch. Trvalo to 4 roky a stale to nie je dokoncene uplne. Stalo nas to uz viac, nezme dali za stary dom. Takze je v tom dome uz vyse 250 tis...Lenze, na novy, hotovo postaveny sme nemali, nevysla by nam hypo a ani na pozemky, v BB so sietami som nasla tak 250 tis. za 700 m2 pozemok. "Investicnu luku" sme mali, predali sme ju v roku 2020, prve pozemky sa tam rozpredavali uz v roku 2018. Stale tam nie su ani siete, ani ziadny posun.
Takze ano, stary dom ani dispozicne nie je to, co novy, tento je napr. pri hlavnej ceste, ma mini zahradku, domy su tam vedla seba tesne, z juznej strany zaclana slnku susedny dom. Ale u nas je vyhoda, ze je to blizko BB, mame skolu tam, kvoli detom, moznostiam.
To si Vy musite zvazit.
Stary dom je naozaj zrac penazi a musite sa starat, ale tak my sme sa snazili to hned dostat do relativne dobreho stavu, vsetko je tam nove. Ak by som mala moznost kupit nove alebo pozemok a stavat, tak 100x radsej to.

tanika470
autor
30. jún 2024

@olimuc Ahoj, top, dakujem za zdielanu skusenost. Nechcela by som rekonstruovat naraz, ako ty pises, postupne. Standard by takisto nemusel byt nejaky vysoky, hlavne aby funguvali zakladne funkcie a dom sa nerozpadal.. teda iba na kuchynske vybavenie si potrpim, lebo my varime o dusu.

andrejka1974
30. jún 2024

@tanika470 my sme kúpili pred 8 rokmi starší dom za veľmi dobrú cenu 90 km od ba a sami sme si ho zrekonštruovali a vermi vyplatilo sa mame ho ako víkendový dom a cez prázdniny tam trávime aj viacej času a časom sa tam presťahujete na trvalo určite neľutujem

emka530
30. jún 2024

@tanika470 pred 8-mi rokmi sme kúpili starý, 70 ročný dom, dvojgeneračný. Prebehla tu celková rekonštrukcia, podľa mňa nie je dobré robiť to po častiach, lebo potom, ako bolo vyššie spomínané, celý život len opravuješ.
Spravili sa komplet cele rozvody, kurenie, strecha, steny, zateplenie. Dvojgeneračný sme prerobili na jednogeneraačný, s tým že dole sú denne miestnosti a hore su spálne. ( je to velký dom, 250 m2 užitkovej plochy) 7-izbový.
Dnes vypadá ako novostavba, ludia ktorí su u nas prvykrat by v živote nepovedali že má viac ako 70 rokov. Neľutujem tuto investíciu, ani tento krok..už by som nemenila, dom sme si velmi zamilovali.
Viem že je to iná situácia ako vaša, ale ak máte tolko penazí, aby sa starší domček prerobil naraz, išla by som do toho. Budete mať na Slovensku zadné vrátka, a prenájmom si sčasti pomôžete pri splácaní a nákladoch domčeka.

mandzula
30. jún 2024

Akurat mi dnes kamaratka vyplakava, ze v mladosti urobila chybu, ked suhlasila s tym, ze rodicia na nu za doopatrovanie prepisu dom - zhodli sme sa, ze skor staru obrovsku chujovinu, do ktorej len vraza, furt je aj tak nieco nahovno a ze len dokola ratuje, co jej prave pada na hlavu. To, co musi riesit okolo domu, ani nespominam.
Hlavne si zisti, ci by si tam nejakeho najomnika vobec dostala plus to, ci by mal vobec zaujem udrziavat okolie, lebo pokosit dvakrat za sezonu je tazka utopia. A porozmyslaj, ako chces mat poriesene to, ked nieco rupne - kotol, bojler, radiatory a spol.

svetlonos
30. jún 2024

@tanika470
V tomto pripade ta lacnejšie vojde hotel ci rbnb. Starsi dvojgeneračný dom potrebuje starostlivosť. S nájomníkmi vedia byť starosti, treba platiť daň z prenájmu, pokazí sa im niečo musíš riešiť atd.
Ozaj by bolo lepšie kúpiť menší dom alebo niečo u vás ak je to reálne.

olimuc
30. jún 2024

@tanika470 ja som kupila dom, ktory bol hned obyvatelny, co bolo zle hned boli okna. Dalsi krok bola elektrika a strecha … nastastie boli krasne parkety, ktore po udrzbe prekukli a radiatory su retro ale krasne.dorabala som pec… ked je komin tak co nevyuzit… neviem tak postupne sa to robi a vzdy sa tesim co som urobila. Tym, ze tu zijeme cez prazdniny tak mi vela veci nevadi. Ale ten pocit mat svoju “zakladnu” je super … kotol vymenim … mozno tento rok … uvidim podla €

alexanderkovacs
30. jún 2024

@tanika470 s najomnikom to bude tazke. Dobre bude len ked tam pridu byvat znami, o ktorom vies ze je pracovity a poriadkukilovny. 2 vec sa dohodnut kto bude sa starat o vsetky udrzby, z nemecka to neporiesis, bud budes mat manzela na hodinu komu dvoverujes alebo to budu same problemy. Kosit treba kazdy 2 tyzden minimalne. A nakdvolezitejsia vec o ktorom tu spominaju. Ked prides s rodinou Na SVK , chces driet na dome alebo byt v kľude a relaxovat. No ja by som driet nechcel, ale prerobyt dom a robyt údržby je poriadna drina, a zrac volneho casu. Aj ty asi by si chcel relaxovat, uzivat si . Neviem aku mas velku rodinu , ze aky velky dom potrebuejete ked pridete domov. Ja by som poriesil pozemok na ktorom je dom na zbueanie, hlavne aby tam boli vsetky inzinierske siete, dal by som doniest drevodom, alebo dajaku skladačku. Vsetko by bolo nove. Netreba sa starat o udrzbu min 20 rokov . Za kosenie travy by som dakomu zaplatil, aj ked z rodiny by tam dakto chodil.

duppka13
30. jún 2024

Kupili sme starsi dvojgeneracny dom, najprv sme chceli len vymalovat nakoniec sme ho na komplet zrekonstruovali. Cena rekonstrukcie bola vysoka ako cena za dom. Ked to zratam mali by sme peknu novostavbu kde by sme mali vsetko podla predstav ale stavat sme nechceli a na predaj vtedy v tej lokalite nic nebolo. Pozemok je velky, dva krat za leto ho kosit je malo, kosime kazdy tyzden. Po mesiaci uz s normalnou kosackou tak vysoku travu nepokosis.
Uz by som do takehoto velkeho dvojgeneracneho domu nesla. Aj po skoro 8 rokoch mame polovicu zahrady prazdnu co uz nevieme co tam dat. Naklady mame ale mensie ako platia v meste za byt. V tvojom pripade napad dat tam podnajomnikov no neviem ked by som prisla domov chcem tam mat klud a nie cudzich ludi na zahrade. Podnajomnici si mozu povedat to iste, sme v dome ale hocikedy pride majitel sa tu roztahovat. Takych podnajomnikov tazko najdes co budu toto akceptovat.
Na tvojom mieste by som kupila na tom mieste kde chces pozemok ako investiciu, navstevy riesila hotelom alebo airbnb, na pozemok dala docasne mozno nejaky mobilny domcek ze tam mozte ist v lete pogrilovat oddychnut a casom ked budete chciet tam mozte postavit dom. S pozemkom nebudu take starosti ako s domom a tiez jeho hodnota bude iba rast kdezto so starym neudrziavanym domom je to otazne. Este je dalsia alternativa upustit od striktne zvolenej lokality a hladat vyhovujuci dom v okoli. Nikdy nevies ako sa vam za x rokov zmenia priority, kolko vas bude atd a s takymito nezodpovedanymi otazkami riesit tak financne a casovo narocny dom je tazke.

katulienkax
1. júl 2024

Moj osobny nazor je , ze ludia idu do podnajmu radsej do bytu ako do domu, ja ked som bola mlada byvali sme v najmenale priamo v BA kde sme mali blizko do roboty. To si fakt myslite , ze mlady pojde do najmu a bude jazdit autom hodiny do prace?Mlady chce byt co najblizsie k praci a kulturnemu vyzitiu v najme. A o byt bude aj menej roboty.Ked sa nieco poserie na dome, priletis z Nemecka alebo budes zatazovat celu okolitu rodinu s kosenim a opravami?

slniecko5
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katulienkax
1. júl 2024

A druha vec je, ako chces rekonstruovat na fialku zo zahranicia? Kto ti bude davat pozor na robosov?