Prosím Vás poradte...Švagor pred 3 týždnami spáchal samovraždu,dostane moja sestra po nom vyplatenu životnú poistku ,alebo na samovraždu sa nevzťahuje a nedostane nič ...ostane to všetko poisťovni?dakujem🙂
Skutocne zalezi na poistnych podmienkach. Ale v 99,9% pripadoch samovrazda nie je kryta poistenim. Opravnena osoba dostane vyplatenu odkupnu hodnotu poistenia, ktora sa pocita z poistnych rezerv vytvorenych pocas trvania poistenia.
Nepočula som ešte o žiadnej poistke, ktorá by bola vyplatená po spáchaní samovraždy....toto poistky nepokrývajú.
Nie, toto poistky nekryjú.. Dostane odkupnú hodnotu.
no bohuzial aj ja sa priklanam k tomu nazoru, ze pri samovrazde sa nic nevyplaca. poistovne dokonca preveruju aj kadejake nehody, ci neslo o samovrazdy ( z pitvy ci nejake lieky nemal v sebe, alkohol atd) ☹
samovrazda nie je ako smrt kryta
svagrina dostane iba nasporenu sumu zo zivotnej poistky
záleží koľko rokov tú zmluvu mal, a kde tú zmluvu mal myslím poisťovňu. Väčšina má samovraždu vo výlukách. No po 5 rokoch majú niektoré v podmienkach, že vyplatia poistnú sumu za smrť, od 1 - 5 roka odkupnú hodnotu a v 1. roku bohužiaľ nič.
Treba pozriet poistne podmienky, cast, kde su uvedene vyluky z poistenia, ale vacsinou sa poistka na samovrazdu nevztahuje.
naozaj si precitajte poistne podmienky, napriklad ja viem ze moja zivotna poistka sa nevztahuje na samovrazdu 2 roky po podpisani zmluvy, potom uz ano. Takze ozaj zalezi len od toho co je v zmluve
nevzťauje sa na samovraždu iba na vraždu ale treba správu od vyšetrovatelov. dediči si môžu nárokovať odkupnu hodnotu
Myslím že na 100 percent NIE. Ale mohla by si požiadať aspoň o návratku nasporenej sumy
Zalezi v ktorej poistovni bol poisteny, podmienky su uvedene v poistnej zmluve. U nas je kryta aj samovrazda, ale nesmie sa stat do 2 rokov po podpisani zmluvy.
Záleží od poisťovne. Ja pracujem pre spoločnosť, ktorá kryje aj samovraždu, oprávnená osoba dostane plnú poistnú sumu. Jedinou podmienkou je, že poistka musí byť odo dňa uzatvorenia v platnosti min. celé 2 roky.
Takže nie je pravda, že to poisťovne nekryjú. Kryjú, ale máloktoré.
Pracujem v poisťovni a u nás sa plní po 5 rokoch aj samovražda.Treba si naozaj pozrieť všeobecné poistné podmienky.
Ako pisali vyssie, tak zalezi od poistovne a od vseob. Podmienok, ja som nedavno riesila samovrazdu z urazoveho poistenia bez sporenia, boli to stare starucke zmluvy, kde to ani nebolo spominane a boli vyplatene peniaze opravnenej osobe, takze si to treba prezistit v konkretnej poistovni
nie
väcsinou nie, v niektorych poistovniach mozno dostat nejake percenta naspät....
treba prezistit, ale niektore poistovne vyplacaju po cca 2-3 rokoch od uzavretia zmluvy relativne vysoku cast. Je to prevencia poistnych podvodov. poradim poriadne prestudovat zmluvu, pripadne sa spytat niekeoho nezavisleho, kto sa do toho rozumie. poistovne robia s tym drahoty, ale ak si dobre precitate zmluvu a pojdete na to z rozumom, tak sa da nieco urcite vybavit. kazdopadne drzim palce, chce to vela nervov ale ak clovek vytrva, tak sa k zelanemu vysledku dopracuje
uprimnu sustrast rodine.
Paci sa mi ako sem niekto dokaze napisat - 100 percent NIE......a ani nema sajnu o tom aku poistnu zmluvu "tento clovek" mal a ake su tam poistne podmienky.
ASPON NERADTE HOVADINY - KED NEMATE SAJNU.....to nikomu nepomoze.
Úmrtie samovraždou je zväčša vo výluke na prvé dva až tri roky od uzatvorenia poistenia. Po tejto ,,čakacej dobe" sa plní/môže plniť aj v prípade samovraždy. Treba si pozrieť obchodné podmienky danej poistky - ak je v nich uvedené, že samovražda je vo výluke - tak plniť nebudú nič. Ak je tam uvedené, že plnenie na základe samovraždy je vo výluke počas istého obdobia po uzatvorení zmluvy - tak plniť poisťovňa bude.
Určite ale treba počítať s tým, že poisťovňa sa bude všemožne brániť vyplateniu poistnej sumy, tzn. bude hľadať v lekárskych záznamoch, či dotyčný náhodou neužíval nejaké omamné látky (drogy, alkohol a pod.) alebo či v minulosti nebol napr. v starostlivosti psychiatra a pod. Netreba sa však nechať odradiť nejakým strohým odmietnutím poisťovne.
@timejicka .. v prvom rade aj mne dovoľte vyjadriť úprimnú sústrasť.
V prvom rade, tak ako to už bolo tu viackrát napísané, je potrebné si v poistných podmienkach prečítať výluky z poistenia v prípade poistenia smrti. Smrť následkom samovraždy je možné plniť najskôr po 2 rokoch od začiatku poistenia, aj to len v niektorých poisťovniach.
Taktiež je potrebné vziať do úvahy ako k samotnej samovražde došlo. Pretože ak mal poistený len úrazovú smrť a došlo napr. k predávkovaniu liekmi, v takomto prípade poistné plnenie nebude vyplatené aj keby sa nejednalo o samovraždu, nakoľko úmrtie nebolo spôsobené úrazom ale de facto chorobou.
Alkohol, návykové látky a pod. patria medzi všeobecné výluky v každej poisťovni a neznamenajú automaticky zamietnutie poistného plnenia. Dobré životné poisťovne majú aj v týchto prípadoch toleranciu a preto vyplácajú plnú výšku poistnej sumy, v tom horšom prípade dôjde len k zníženiu poistného plnenia.
Ak vaša sestra nepochodí, prosím napíšte mi, už som pomohol viacerým, ktorím poisťovne nechceli vyplatiť poistné plnenie a nakoniec predsa len niečo dali.
@timejicka vzťahuje sa. Len to nesmie byt v krátkom čase po uzavretí poistky a budú kontrolovať aj lekárske záznamy do minulosti. Môžu niečo krátiť to robia furt. Ale poznám prípad kedy poctivý finančný poradca čo predával tie poistky takto pomohol žene získať peniaze po jej mužovi ktorý sa zastrelil.
v prvom rade uprimnu sustrast.. a k otazke.. treba si precitat vseobecne podmienky zmluvy.. byva tam napisane napriklad, ze ak do troch rokov od uzatvorenia PZ spacha poisteny samovrazdu, poistenie a narok na positnu sumu zanika . poistovna moze opravnenej osobe / jeho manzelke / vyplatit znizenu poistnu sumu , alebo poistne plnenie neuznat ak dotycny napriklad pil a podobne moze poistne plnenie znizit.. vsetko zalezi na tom co maju v zmluve... moze sa stat, ze dostne len odkupnu hodnotu poistenia.. napriklad cca 1000 e .. rada si precitam aj ine odpovede ak som sa zmylila..
no kazdopadne vzdy je najlepsie abyzasla na pobocku tej ktorej poistovne , tam jej vysvetlia postup a aj povedia co konkretne ma v zmluve