Sťahovanie z bytu a vrátenie depozitu

patik114
15. feb 2021

Ahojte sťahujeme sa z bytu do 28.2 budeme preč a depozit nám chce dať až v máji keď prídu vyrovnávka plynu, elektriny, vody a pritom už od marca ty budú druhý nájomníci tak ako budem vedela koľko mi sme spálili a koľko už oni spália ??

zuzanamatova123
15. feb 2021

Depozit sa dáva keď je výpovedná lehota 3 mesiace tak po tých 3 mesiacoch by Vám to mal dať

pribinak
15. feb 2021

@patik114 keď si príde majiteľ prebrať byt a kľúče, odfotíte a odpíšete vodomer, detto elektrinu či plyn.

katulastraka
15. feb 2021

@patik114 moze si odftotit stavy plynomeru, elektromeru a vodomeru v den ked budete odchadzat...to zial ale neznamena ze to realne prepocita ked pride vymer...takze asi len treba verit, ze je majitel ferovy

patka06
15. feb 2021

Je to normálny postup, pri odovzdávaní bytu sa odpíšu stavy meračov a podľa toho vám majiteľ bytu urobí vyúčtovanie do 28.02. ak vznikne preplatok rozdiel medzi ním a depozitom vráti

birika
15. feb 2021

@pribinak nezabudnut zapisat stav a obaja podpisat

patik114
autor
15. feb 2021

@patka06 lenže on povedal že až v máji

pribinak
15. feb 2021

@patik114 🤷‍♀️

patka06
15. feb 2021

@patik114 áno, lebo vyúčtovanie od správcu /kúrenie, teplá a studená voda/ chodí až v máji. Dôležité je ako máte vrátenie depozitu určené v nájomnej zmluve

renat04
15. feb 2021

treba si vsetko odfotit aj stav bytu aj merace,aby nemohol povedat ze z depozitu zaplazil opravy v byte atd. treba byt obozretny

nafka0483
15. feb 2021

@patik114 A v zmluve mate co napisane? Ze ako su riesene doplatky/nedoplatky - kedy sa to vysporiada? To iste depozit - ako je v zmluve urcene na co presne sluzi a akym sposobm a v akej lehote sa vrati? Staci sa drzat toho co je v zmluve...ak vobec nejaka zmluva bola a ak vobec bola urobena poriadne.

hiro
15. feb 2021

Ja som bol v niekolkych najmoch a teda nikomu sa ziadny depozit nechcelo vracat a ani nikto nevracal :D Nanajvys ze este zo mesiac tam budem moct byvat. Ale ked uz mas ine byvanie tak ti to je na 2 veci...

simsalabim
15. feb 2021

@patik114 Ja prenajimam a robim to presne tak isto. Kauciu vraciam az po vyuctovani. Ak sa najomnici zmenia pomedzi to, riesime to odpisom stavu vomeru, plynu aj elektriny. Ostatne - napr. spotreba tepla a pod. sa prepocita pomernym sposobom, kedze tam spotrebu urcit nevieme. A ano, kauciu vraciam, pricom z nej odpocitavam nejake percento ako opotrebenie zariadenia. aj v zmluve mam napisane vratenie kaucie a za akych podmienok. Ved su to ich peniaze.

patik114
autor
15. feb 2021

@patka06 mi teraz ani zmluvu nemáme urobenú

patik114
autor
15. feb 2021

@nafka0483 mi teraz ani zmluvu nemáme

patka06
15. feb 2021

@patik114 ako dlho ste tam boli, bývali ste v prenájme bez nájomnej zmluvy? V tom prípade nemáte dohodnuté žiadne podmienky a majiteľ si "môže robiť čo chce"
Úprimne nechápem ako niekto môže ísť do prenájmu bez jasnej písomnej zmluvy

nafka0483
15. feb 2021

@patik114 Tak potom coho sa chcete domahat? Podla coho sa chcete riadit? Mate vobec doklad, ze ste odovzdali depozit? Ak nie, tak vam nic nemusi vratit, bude sa tvarit, ze predsa ste mu ani nic nedali.

simsalabim
15. feb 2021

@patik114 najomna zmluva chrani vas ako najomnikov aj jeho ako prenajimatela. Bez nej vy nemate nijake prava, zatial co on ako vlastnik nehnutelnosti ano.

birika
15. feb 2021

@patik114 tak ak prenajimatel nie je charakter - rozlucte sa s depozitom, nechapem ako niekto ide do podnajmu, da depozit a nepotvrdi to Zmluvou, alebo Dohodu

patik114
autor
15. feb 2021

@patka06 od novembra minulého roka

patik114
autor
15. feb 2021

@nafka0483 áno mám tu prvú zmluvu mám len už druhú nie od októbra

patka06
15. feb 2021

@patik114 prestávam rozumieť ...boli ste v byte od novembra 2020,, nemáš druhú zmluvu od októbra ...len tú prvú?
V tej prvej sa píše o podmienkach vrátenia depozitu?

nafka0483
15. feb 2021

@patik114 Nerozumiem tomu ani ja. Ak od oktobra nemas zmluvu, tak akoby si tam nebyvala, nemas to ako dokazat. Mas napisane v zmluve naco sluzi depozit, kedy a za akych podmienok bude vrateny? Mas doklad o zaplateni depozitu?

patik114
autor
15. feb 2021

@patka06 mi sme tam už druhý rok prvú sme mali zmluvu do septembra a potom už nie

patik114
autor
15. feb 2021

@birika áno mám v tej prvej zmluve

birika
15. feb 2021

@patik114 ale tej uz platnost skoncila ak ste ju spolocne nepredlzili pisomne

patka06
15. feb 2021

@patik114 ako je to vrátenie popísané v prvej zmluve? Môžete sa riadiť tým, keďže je predpoklad, že od septembra by ste nedostali novú zmluvu ..iba dodatok, - predĺženie tej pôvodnej.
Majiteľ na to samozrejme pristúpiť nemusí, keďže nemáte ďalej nič písomne

evaachesa
15. feb 2021

@simsalabim ahoj, mohla by som ťa poprosiť o preposlanie toho bodu zo zmluvy ohľadne podmienok vrátenia depozitu? Ďakujem ☺️

patka06
15. feb 2021

@evaachesa
Takto dávam do zmluvy bod o depozite:
Nájomca súhlasí, že zloží peňažnú zábezpeku vo výške ...... EUR (slovom: .......eur) a to v deň podpisu tejto Zmluvy. Zábezpeka slúži na zabezpečenie peňažných nárokov Prenajímateľa voči Nájomcovi (ďalej len „depozit“). Prenajímateľ je oprávnený čerpať z depozitu potom, ako písomne upozorní Nájomcov na existenciu skutočností zakladajúcich nárok na čerpanie depozitu. Prenajímateľ sa zaväzuje vrátiť Nájomcom depozit resp. jeho zostávajúcu časť bezodkladne po tom ako budú dodávateľmi vyúčtované služby spojené s nájmom za čas užívania

evaachesa
15. feb 2021

@patka06 ďakujem krásne ☺️ 🌹
No ja som asi zaspala dobu 🙄🤦 po skončení nájmu vraciame hneď kauciu pri odovzdaní bytu. Vaši nájomníci sú s tým v pohode? Je to bežné? Počas nájmu keď prišlo vyúčtovanie a bol preplatok, peniaze sme poslali najomcovi a keď nedoplatok, tak doplatili, no pri odchode sme to nejak už neriešili 😬

kristiii
15. feb 2021

@patik114 aj ja vraciam depozit až v máji po vyúčtovaní, ale teda mám s najomkynou platnú zmluvu, v ktorej to je aj uvedené a pred podpisom zmluvy na to vždy aj upozorním. Bývalej najomkyni takto prišiel nedoplatok 150 a je mi jasné, že keby si ten depozit nepodržím, uz by som ho nevidela.