SRO a hypotéka

elly11
9. feb 2022

Ahojte,
Ako funguje zadanie a dostanie hypo keď máte sro o jednej osobe? Skúsenosti, rady, tipy?
Je to možné, za akých podmienok? Ďakujem moc.

simonah73
9. feb 2022

Ty si tu tusim nedavno pisala, ze chces len zakladat sro. tak po zalozeni musi sro minimalne jedno rocne danove priznanie mat aj to samozrejme so ziskom aby si dostala nejaky hypouver.

aduskatt
9. feb 2022

Ahoj, áno dá sa. Záleží na príjmoch, ako dlho máš s.r.o, nie v každej banke akceptujú takýto príjem a tiež sa pozerá v tejto dobe aj na odvetvie, v ktorom podnikáš. Ale vo všeobecnosti je hypotéka schváliteľná aj na s.r.o. Pozor, nie v každej banke akceptujú s.r.o - v niektorých bankách musíš byť v tej s.r.o.aj zamestnaná, aj keď je to len jednoosobová.

luci_ba
9. feb 2022

@elly11 podstatne je mat ukončené aspon jedno zdaňovacie obdovie a bud banka vychadza z obratov alebo zo zakladu dane minius dan
Treba sa spýtať v danej banke.

elly11
autor
10. feb 2022

@simonah73 áno áno. Zbieram si informácie.

elly11
autor
10. feb 2022

@aduskatt año, jasne. Toto som si aj myslela.
Pozerala som nejaké banky.. Uvidíme co bude o rok zase

simonah73
10. feb 2022

a teda ak by si si brala uver aj ako sukromna osoba tak napr csob viem ze chce aj zavierku z sro, ktoru ako sama vlastnis.

jakubvojcik
10. feb 2022

@elly11 minimálne potrebujete mať s.r.o. 6 mesiacov v predošlom zdaňovacom období. Potom je to dosť individuálne - viete žiadať o hypo na základe tržieb alebo zisku. Z tržieb vám banka akceptuje väčšinou 10 až 30% ako ročný príjem. Čiže ak rátame s 20% napríklad, ak máte tržby 100.000€ tak máte ročný príjem pre banku 20.000€ - potom máte limit 160.000€ na hypotéku (x8). Alebo potom ak ide o čistý zisk, tak ten vám banka akceptuje celý ako ročný príjem, na druhú stranu pri tomto spôsobe budete musieť zaplatiť z pravidla o dosť vyššiu daň.

gastanka32
10. feb 2022

@jakubvojcik hmmm super odpoved. Akovobec som nevedela ako to v takychto pripadoch funguje

jakubvojcik
10. feb 2022

@gastanka32 no je to trošku zložitejšie keď má človek s.r.o. A to som ešte veľmi zjednodušene popísal. Niektoré banky vôbec sro neberú, niektoré neberú príjem na základe zisku iba z tržieb.. niektoré banky vedia zobrať aj mandátnu zmluvu a niektoré nie.. potom sú vybrané odvetvia ako IT alebo komorový pracovníci, ktorým vedia zobrať z tržieb ešte viac ako bežným podnikateľom atď...

Je toho z hľadiska metodiky pri sro dosť a každá banka sa od seba v tomto líši ako takých klientov zoberú a koľko im akceptujú príjem.

carduelis
6. nov 2024

@jakubvojcik zaujala ma tá mandátna zmluva - cize ak by si manzel zalozil 1os sro, niektore banky by brali do uvahy jeho prijem ako ten, ktory je na zmluve s firmou, pre ktoru robi? Pripadne ak je IT, ktore banky im poskytuju lepsie moznosti? Neviete nahodou, ci sa da poziadat o pozicku zo šfrb aj ako sro? Dakujem

aduskatt
8. nov 2024

@carduelis áno, po podaní daňového priznania, takže to nejde tak, že si založí sro a o tri mesiace bude žiadať. šfrb - manželia, obaja do 35 rokov, je tam aj stanovená maximálna výška príjmu, ktorú môžete mať a čo sa týka podnikania, tak sa preukazuje príjem tak, že musí byť vidno kontinuálny príjem počas celého roka, tak ak ma trebars dva mesiace 3tis a potom dva mesiace 300 a mesiac nič, je to problém