Žienky a možno aj páni, chcem sa opýtať o koľko vám zhruba stúpla spotreba energie pri kúpe a následnom používaní sušičky bielizne. Keď sa to tak vezme za celý kalendárny rok o koľko vám išiel účet za elektrinu hore? Ďakujem za vaše odpovede 🙂
@ewitka123 susicku používam v podstate denne,tak som sa bola zvedavá na posledné vyúčtovanie- čakala som nedoplatok a bola som milo prekvapená,keď opäť prišiel preplatok 🙂 ale teda spotrebu bez a so sušičkou ti vyrátať neviem🙂
@ewitka123 to sa da vypocitat. Pozri si, aku spotrebu ma tvoja susicka. U nas sa to vobec na ucte neodzrkadlilo. 5 deti plus 2 dospelaci (3 najstatsie deti cez sk. rok su na internate, cize ca. 1 x v mesiaci doma, to su asi 4 pracky navyse. 5 nas sportuje intenzivne cize plus dalsie pracky/susicky so sportovym pradlom to je ca. 1 pracky kazdy druhy den. Susicka ako kedy, funkcne pradlo nedavam do susicky. Mame fotovoltaik na streche a snazim sa prat/susit pri dennom svetle. Ideme tam na vlastnu elektriku. Apropo, ja susim aj v lete v susicke. Periem, ked mam doma len dve najmladsie deti kazdy tyzden 1-2 krat ca. 9 pracok. Mam dve pracky, takze to ide rychlo, poprehadzujem do susicky a za 1-2 dni mam uz aj vsetko v skrini. Keby som mala cakat pokym sa to vonku vysusu, tak nie som hotova nikdy. Ono pri suseni 1-2 krat za tyzden po dve susicky sa to na tom ucte ani "platiacim" velmi neodzrkadli.
@yvankamala to je nauzaj zanedbatelna ciastka. Da sa to vypocitat ale je to zbytocne, lebo je to smiesna suma.
@yanni ved tiež ma to nikdy nenapadlo počítať, len niektorí ľudia strasili, že ako sa to odzrkadlí na spotrebe,ale teda nepostrehla sme nič. 🙂
@ewitka123 ja pouzivam jesen zima mala som nedoplatok ale aj elektrina isla hore no ja periem max 2krat tyzdenne..niekedy 3krat
My sme kupovali sušičku skoro rok po nasťahovaní do domu. Na faktúre rozdiel nebol citeľný, akože vôbec v zmysle, že by to "žralo elektrinu" a museli sme doplácať, fakt ani neviem, že by sme mali niečo navyše zapojené v sieti. A ja som alergik, takže v nej suším v podstate stále a skoro 95% oblečenia. Periem tak 5-7 práčok týždenne, sme doma viacerí. A dokonca to nezaťažuje ani žumpu - párkrát som to "merala" a bol to za ten deň prania necelý kýbeľ vody. Takže za mňa - technológie sú popredu a toto strašenie už nemá opodstatnenie, keď máš dobrú sušičku.
Skus si to spocitat,
klasicka susicka s vyvodom ma spotrebu cca 3.8kWh/cyklus
Kondenzacna susicka ma spotrebu cca 4.2 kWh/cyklus
Kondenzacna s tepelnym cerpadlom ma spotrebu cca 1.95kWh/cyklus
vcera som robila velke pranie, susicka sla asi 5 cyklov, minuli sme cca 15kWh, v porovnani s beznou nedelou, kde miniem 6.5kwh. Cize 8.5kWh navyse, co predstavuje aj pracky aj susicku, ktore vcera bezali cely den. (mam susicku s tepelnym cerpadlom)
@ewitka123 mam 2 male deti,pracka a susicka ide temer denne aj 2x.pri vyuctovani sme mali dokonca preplatok.vsetko zavisi aj od toho,aku si vyberies..
Absolútne som nepocítila rozdiel.U nás viac elektriky zerie určite v lete bazén, miešačka,karbobruska,rotovator,atď....
Sušička je zanedbateľná položka,tak isto ako umývačka,práčka, chladnička
@ewitka123 absolútne som spotrebu sušičky nepostrehla, viac krát pustenú vírivku cez leto už áno. Sušička vyčistí prádlo od alergénov, prachu, ušetrí elektriku za žehličku, ušetrí € za množstvo prádla. Zo sušičkou ho potrebuješ podstatne menej. V zime nemáš v byte vlhko zo sušenia prádla. Len netreba šetriť pri kúpe, radšej zaplatiť viac za kvalitnú.
@simona92101 tak ono zalezi aj od zalohovych platieb ci bude rozdiel vyssi nizsi..jasne ze ked su zalohove platby akurat na spotrebice v domacnosti po kupe susickuy ten nedopatk bude..
@slavomira236 samozrejme,ale rozumny clovek si zalohove platby nastavi s rezervou,neda najnizsiu tarifu.napr.,my mame velky dom,ja som na materskej uz 4 rok (2 deti),spotrebice idu stale t.j denne varim,periem,susim,umyvacka ide denne aj 2x, tv ide nonstop a platime 55e zalohove platby.preplatok mavame vzdy vyse 100e.ale neznizujeme tie zalohove,aby tam bola rezerva.
Velmi zalezi aj od spotrebicov..
Nemyslis, ze to zalezi od typu susicky a pravidelnosti pouzivania? S malym babatkom a pomalicky kazdodennym pouzivanim to nie je to iste, ako pri 4clennej rodine, kde ide 1-2 krat tyzdenne. Podobne pri sportovani atd. A klasicka susicka a susicka s tepelnym cerpadlom nemaju rovnaku spotrebu, tam je tiez fest rozdiel. A tazko to vycislit, lebo napriklad tam je viac parametrov, cena energii stupa. Ak je napriklad babatko, tak sa aj perie castejsie aj kupe castejsie, casto aj viac kuri a pod. Navyse mamicka moze ist na matersku hoci doteraz chodila do prace a toto vsetko predsa ovplyvnuje ucet za energie